12 recomandari pentru  achizitia unui  sistem supraveghere  video

In zilele noastre sistemele de video supraveghere pentru securitate nu mai reprezinta un moft ci o necesitate, precum autoturismul, calculatorul sau telefonul mobil. Eficienta si evolutia tehnologica au impus video supravegherea ca principal vector in asigurarea securitatii in toate domeniile vietii publice si private.

Pe piata exista o multime de firme ce promit tehnica si sisteme de video supraveghere de calitate la un pret imbatabil. In acelasi timp apar periodic o multime de carti, articole, webinarii si conferinte privind analiza cost/eficienta a sistemelor video. Aceasta inflatie de tehnica si informatii conduc responsabilii  in securitate fizica pana in punctul de blocare, in care, cu greu pot sa se decida, avand in vedere ca, cel mai adesea, managerul de securitate nu este un inginer de comunicatii sau specialist in tehnica de securitate.

In realitate, simplificarea produce rezultate mai bune, fara a costa o gramada de bani, ceea ce este, de asemenea, o misiune importanta a managerilor si directorilor de securitate.

Nefiind vreun specialist in tehnica de video supraveghere, am reusit sa implementez in 5 locatii sisteme de video supraveghere functionale, eficiente economic, performante, adaptate la realitatile firmei mele, usor de intretinut si de upgradat. Primul implementat va implini 6 ani in vara, perioada in care a functionat 24/24 ore cu costuri de intretinere acceptabile. In final, aceasta este ceea ce conteaza!

Din dorinta de imparti cu dumneavoastra experienta mea, cel putin in solutiile pentru domeniul industrial, va prezint, mai jos, 12 strategii care le-am avut in vedere de la inceput, ori le-am descoperit pe parcurs, inclusiv una pe care am indeplinit-o involuntar, fara sa realizez initial utilitatea ei:

  1. Proiectul tehnic este al furnizorului, dar proiectul operational trebuie sa fie al beneficiarului
  2. Aliati/Parteneri in interiorul societatii
  3. Construiti un buget realist si fiti convingatori cu Top Managementul
  4. Alegeti camerele video/sistemele care vi se potrivesc
  5. Sistemul optic este la fel de important ca si camera video
  6. Retelistica este cel putin la fel de importanta ca si camerele video
  7. Costurile cu stocarea cresc in proportie aritmetica cu specificatiile camerelor video
  8. Televizoarele nu sunt monitoare
  9. Descoperiti avantajele Power over Ethernet (PoE)
  10. Lucrul cu un dealer sau integrator, reprezinta solutia optima atat pentru instalare, cat si garantie si mentenanta.
  11. Solutiile de analiza video avanseaza in timp ce preturile lor scad
  12. Garantia si mentenanta extinsa – secretul unei vieti prelungite

 

  1. Proiectul tehnic este al furnizorului, dar proiectul operational trebuie sa fie al beneficiarului.

Furnizorii de tehnica sunt multi, unii cu o vasta experienta, altii dornici de afirmare, dar realitatile pietei au demonstrat ca oricare dintre ei este direct interesat atat de castigarea clientului cat si de realizarea unui profit confortabil; ceea ce diminueaza interesul pentru un proiect reusit. Pe de alta parte managerul de securitate are tot interesul ca acest proiect sa fie o confirmare a competentelor sale, astfel incat acesta trebuie sa decida utilitatea, dimensiunile, performantele minime, zonele de interes, dar si posibilitatile fizice si de retea, toate cu respectarea bugetului.

Daca cele 2 proiecte se suprapun, nu perfect, ci intr-o forma acceptabila atunci sansele unui proiect reusit sunt garantate.

  1. Aliati/Parteneri in interiorul societatii.

Relatia furnizor – beneficiar este una strict de afaceri, nu va lasati pacaliti de amabilitatea, disponibilitatea sau chiar profesionalismul furnizorului. Toate au o limita! Cautarea furnizorului este o etapa intermediara in acest proces si nu inceputul. Startul proiectului il reprezinta cunoasterea si intelegerea obiectivului de securizat, utilitatea si beneficiile proiectului, posibilitatile tehnice de implementare, precum si limitele bugetului propus. Sfaturile trebuiesc cautate la colegii care au informatiile lipsa din tabloul complet: mentenanta, administrativ, IT si, desigur, financiar.

Astazi, majoritatea deciziilor de achizitionare in domeniul securitatii video implica departamentul IT intern. IT detine, opereaza si intretine cele mai multe retele de comunicatii ale societatii. Odata cu cresterea sistemelor bazate pe  camere IP, camere de retea, Power over Internet (PoE) si Internet of Things (IoT), pentru a numi cateva tendinte, IT s-a impus cert ca principal partener de securitate. Nu trebuie uitate nici Securitate Informatiilor (INFOSEC) si retelistica.

In zilele noastre implicarea departamentului IT este strict necesara si obligatorie.

  1. Construiti un buget realist si fiti convingatori cu  Top Managementul

Toti ne-am dori sisteme video precum in filmele Hollywoodiene, dar realitatile economice trebuie sa ne tempereze excesele, astfel incat sa nu ne propunem un proiect scump, irational sau neadecvat. Permanent trebuie sa avem in vedere ca acesta poate fi nascut mort, daca nu putem convinge conducerea societatii de utilitatea, necesitatea si eficienta economico-financiara. Prezentarea proiectului in fata managementului/decidentilor este elementul cheie al reusitei. Cel mai adesea rabdarea, perseverenta, calitatile de comunicare si increderea  fac diferenta.

Nu conducerea este responsabila de neaprobare, ci managerul de proiect care nu a convins-o!

  1. Alegeti camerele video/sistemele care vi se potrivesc.

Oferta de camere video tinde la infinit, dar, anticipand nevoile tehnice, puteti reduce gama de  tipuri de camere video, care va sunt necesare. Calitatea si pretul, neaparat impreuna, reprezinta filtrul final al alegerii. Camerele ieftine, no name sau cu o origine dubioasa nu reprezinta o optiune. Garantia trebuie sa fie asigurata permanent de catre 2 responsabili: furnizorul de sistem care face implementarea si fabricantul. In Romania furnizorii de tehnica de securitate sunt in proportie de circa 95% – SRL, adica cu raspundere limitata! Combinat cu un produs fabricat intr-un sat din China, va asigura un esec previzibil.

Luati in cosiderare necesitatile stricte, zonele sensibile si amplasamentul ideal. Nu trebuie ca toate camerele video sa fie de acelasi tip. Pot fi zone cu acoperire mai larga, ceea ce permite reducerea numarului de camere, folosind camere cu unghi larg. Camerele IP, care deja au cucerit piata, reprezinta o modalitate de a migra spre un raport bun cost/eficienta. Unele camere IP cu vedere panoramica de 180˚, sau chiar 360˚, reduc semnificativ numarul de camere si retele necesare. Exista camere fixe si camere mobile, dar niciodata nu va bazati pe ultimele pentru sistemul standard de supraveghere fix. Camere Speed Dome sunt perfecte pentru detectia si urmarirea evenimentelor de securitate, pentru supraveghere interna si externa la distanta, pentru suplinirea zonelor in care o camera fixa s-a stricat, respectiv pentru obiective cu risc minim.

Cerintele tehnice acceptabile ale unei camere video ar trebui sa fie:

  • minim 1 megapixel
  • minim 20 frame/secunda (chiar daca aveti nevoie de mai putin)
  • rezistenta la temperaturi de minim -25˚/+55˚(desigur pentru camerele de exterior), housing antivandal
  • back-up pe camera de minim 15 minute
  • La aceste calitati mai puteti aduga si altele extrem de utile: obiectiv ochi de peste, capacitatea de zoom-in cu imagini close up transmise in fluxuri separate (atât imaginea de ansamblu cat si cea de detaliu sa poata fi vizualizate sau revizuite in acelasi timp),  user-side si built-in, dewarping incorporat (elimina distorsiunile de imagine cauzate de lentila fish-eye), etc.

Nu uitati: calitatile camerei sunt esentiale si nu denumirea de camera video!

  1. Sistemul optic este la fel de important ca si camera video

Rezolutia minima a camerelor analogice si VGA este mult mai importanta atunci când vine vorba de selectia lentilelor. Folosind o lentila inferioara, cu o camera de MP sau HD poate submina decisiv calitatea imaginilor si performanta generala a sistemului. Atunci cand camerele video  format high-definition si cele IP megapixeli au inceput sa apara pe piata, a existat un decalaj in lentilele pentru ele, fata de camerele analogice. Acum insa acest ultim dezavantaj a disparut, iar aceste camere combina lentile de foarta buna calitate cu o rezolutie de nivel mai ridicat.

Intrebare: Daca ati avea de ales intre o camera foto de 10X zoom digital si una de 6X optic si 4X digital, cu care v-ati face fotografiile de vacanta?

  1. Retelistica este cel putin la fel de importanta ca si camerele video

Un sistem de video supraveghere, cu camere IP de 3 Mp si o retelistica cu cablu coaxial este ca un Mercedes SLK cu motor de Trabant. Optiunea de transmitere de date, in nici un caz nu poate fi sub nivelul de calitate al camerelor video, peste acesta Da, desigur!

Exista diferite tipuri de cabluri standard de cupru, inclusiv cablu coaxial, UTP, FTP, line Ethernet. Cel mai adesea, in retele, se intalnesc cablurile FTP CAT5, CAT6 si chiar CAT7. Exista abordari cu fibra optica precum si numeroase altele fara fir, inclusiv microware, plasa fara fir, celulare si Wi-Fi, ca exemple. La sistemele video de anvergura,  este de preferat o retea pe fibra optica pentru circuitul principal, respectiv cablu FTP(exterior) sau UTP (interior) CAT6 sau CAT7, pentru traseele secundare.

Alegerea metodei corecte pentru o locatie, infrastructura sau aplicatie poate avea un impact pozitiv asupra costurilor de instalare, mai ales cand dimensiunile retelei sunt foarte mari. In cazul retelelor de cablu costurile sunt sub 50% din proiect. Alegerea unei solutii Wireless duce la cresterea costurilor, insa pot fi singura solutie atunci cand nu exista cai de instalare cabluri (lipsa canalizarilor, proprietati neinvecinate, distante foarte lungi intre subsisteme, etc.).

Semnalele video cer cea mai mare latime de banda si, in consecinta, o rata de transfer de date mai mare. Sunt necesare viteze de mai multi gigabiti pe secunda pentru a transmite semnale video 1080p, de inalta definitie. Aceasta rata de transfer de date poate fi redusa in cazul in care tehnicile de compresie video sunt utilizate inainte de transmitere, dar, uneori, in detrimentul calitatii video sau in alte moduri negative.

Camerele video se inlocuiesc usor, cu preturi acceptabile, reteaua, insa va poate lasa fara sistem video pe o perioada lunga.

  1. Costurile cu stocarea cresc in proportie aritmetica cu specificatiile camerelor video.

Exista numeroase metode de stocare si dispozitive de la harduri (HDD, SSD) la cele virtuale in cloud. Sistemele de video supraveghere trebuie sa stocheze cantitati mari de date, astfel incat costurile cu stocare cresc in acceasi proportie cu calitatile camerelor video, dar si cu perioada de stocare.

Conform HG 301, Anexa 1, art.13 (4), perioada minima de stocare este de 20 de zile; de asemenea conform Deciziei nr. 52/2012 a Autoritatii nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter personal, art 14 (1), durata maxima nu poate fi mai mare de 30 de zile. Cele doua dispozitii legale ne ofera o marja mica in care putem actiona, astfel incat o perioada calculata de minim 25 de zile cred ca este decenta. Veti descoperi ca fiecare zi de stocare in plus are costuri mai mari decat va asteptati.

Aparate de network video recording (NVR) sunt in centrul sistemelor IP video de astazi. Un avans mic a luat storage area network (SAN), tehnologia care presupune scadere a costurilor si cresterea caracteristicilor.

O alta solutie este stocarea in cloud. Printr-un centru de comanda si control de securitate on-site, prin intermediul unui dealer sau integrator sau printr-o statie centrala de monitorizare terta, servicii bazate pe cloud pot asigura stocarea datelor de video securitate, verificarea video de la distanta, garzi virtuale, servicii de supraveghere si chiar si alte servicii  fara legatura cu securitatea . Cloud computing poate fi solutia de astazi pentru orice, de la e-mail, aplicatii de birou si de date de mare pentru supraveghere video. Specific pentru cloud si video securitate este utilizarea tot mai mare de acces mobil, afisare si control oriunde prin intermediul laptop-uri, smartphone-uri si tabletelor; in special pentru securitate video, alarme si incidente.

Cloud-ul are foarte multe calitati, din pacate reprezinta si un risc mare: protectia informatiilor!

  1. Televizoarele nu sunt monitoare

Foarte multi cand aud de monitoarele de video supraveghere se gandesc la televizoarele comune, ceea ce este o mare eroare. Monitoarele de video supraveghere au calitati diferite, care permit vizionarea 24/24 ore, 365 zile/an, desigur la preturi mai mari. Daca aveti timp sa cititi specificatiile tehnice ale televizoarelor, veti vedea ca producatorul defineste anumite limite maxime in functionare, pe cand producatorii de monitoare de video supraveghere fac un titlu de glorie pentru numarul de ore de functionare minim garantat. Eu folosesc monitoare SONY profesionale, garantate 3 ani de functionare non stop; iar 5, cele mai vechi, deja se apropie de 6 ani de functionare continua. Desigur, de multe, ori functionarea prelungita vine la pachet si cu reducerea unor caracteristici video, dar trebuie sa alegeti ce conteaza mai mult.

Preferati un monitor care functioneaza 5 ani continuu, sau 10 televizoare cate 6 luni?

  1. Descoperiti avantajele Power over Ethernet (PoE)

Power over Ethernet ofera o putere sporita pe aceeasi retea care suporta, de asemenea, comunicatiile Ethernet. Cu ajutorul PoE se pot minimiza costurilor, dar si timpul de instalare, prin eliminarea necesitatii de a furniza energie la fiecare camera, sau alte dispozitive. PoE Plus, un avans de tehnologie, va fi si mai rentabil si capabil de manipularea mai multor dispozitive.

  1. Lucrul cu un dealer sau integrator, reprezinta solutia optima atat pentru instalare, cat si garantie si mentenanta.

Timpul inseamna bani, astfel incat atunci cand lucram cu sisteme video complexe si mari, precum in intreprinderile industriale, usurinta de instalare poate salva multe ore si zile pentru a finaliza o instalare de sistem. Iar aceasta insemna economie de bani si incadrare in buget. Insistand pentru produse, sisteme si accesorii care sunt simplu de instalat si intretinut, obtineti un raport bun cost/eficienta!

Oricum, oricand este de preferat un profesionist unui amator!

  1. Solutiile de analiza video avanseaza in timp ce preturile lor scad

Aceasta tehnologie de ultima ora creste eficienta camerelor si a sistemelor video, in general, dar poate insemna reduceri semnificative de costuri, mai ales cand poate suplini resursa umana. De la un inceput dur si limitat tehnic, precum detectarea miscarii – motion detection, analiza video a parcurs un drum lung – perioada in care care preturile, invers proportional cu caracteristicile, au evoluat in jos. Cu analiza video, securitatea este capabila sa limiteze alarmele false si sa faca mai usoara cautarea evenimentelor video.

Datorita acestor evolutii, analiza video poate oferi o modalitate pentru intreprinderi de a utiliza video supravegherea si pentru alte domenii decat securitatea: protectia muncii, accesul persoanelor si vehiculelor in diferite zone, procesele economice, etc..

  1. Garantia si mentenanta extinsa – secretul unei vieti prelungite

Finalizarea proiectului de instalare a sistemului de video supraveghere nu inseamna ca munca managerilor s-a terminat. Abia acum incepeti sa justificati costurile si bugetul alocat. Nu numai calitatile camerelor, retelisticii, serverului si monitoarelor sunt importante, ci si eficienta in timp si functionarea fara sincope.

Mai intai, la un sistem complex de video supraveghere in domeniul industrial se impune o perioada de proba de circa 15-30 de zile. Furnizorul trebuie sa stie din perioada caietului de sarcini ca va trebui sa demonstreze angajamentele sale.

In al doilea rand garantia unui astfel de sistem in nici un caz nu trebuie sa fie mai mica de 2 ani, limita maxima garantata de legislatia europeana. Mai mult este chiar recomandabil!

In final, un aspect important care prelungeste viata unui sistem si recuperarea investitiilor,  este mentenanta si interventia la cerere. Colaborarea cu un furnizor recunoscut, cu experienta si care lucreaza cu tehnica de calitate ofera suficiente garantii pentru asigurarea functionarii pe o perioada lunga a sistemului de video supraveghere.

Mentenanta si interventia pe perioada garantiei sunt obligatorii, iar, dupa expirarea garantiei, sunt strict necesare!

Sintetizand cele de mai sus, as enunta principalele caracteristici ale unui proiect de  video supraveghere, pentru a a fi un proiect reusit, astfel:

–          Sa fie atat performant cat si eficient economic, in acelasi timp.

–          Sa fie sigur, usor de intretinut si upgradabil.

–          Sa fie flexibil si adaptabil.

–          Sa fie verificabil si predictibil.

In final, nu trebuie sa deveniti un specialist in tehnica de securitate – Managerul de securitate, in sectorul industrial, trebuie sa fie specialist in managementul securitatii!

Costachi Alexandru

Alexandru Costachi, Consultant Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate