Interviu cu dl. Vlad Georgescu, Director Intensiva United – proprietara brandului „Metrici” , Câștigător OSPA România 2019

Vlad Georgescu este de profesie inginer și este, în același timp un expert în Linux, rețele neuronale artificiale și diverse limbaje de programare. A dezvoltat softul de analiza video Metrici timp de doi ani până la lansarea pe piață. Vlad conduce compania Intensiva United, proprietară a brandului Metrici la nivel internațional.

Vocea Securității Private (VSP): Care credeți ca au fost punctele forte ale soluției dumneavoastră care i-au determinat pe membrii juriului să vă acorde trofeul OSPA în 2019?

Vlad Georgescu: Cred că juriul ar fi cel mai în măsură să spună de ce ne-a acordat distincția. Cu siguranță pot sa îi laud și să apreciez că au făcut alegerea corectă, cea mai bună. Acum, lăsând gluma la o parte, noi la Metrici știam că avem o soluție bună, iar premiul a venit ca o confirmare și ne bucură. Am muncit mult până să ajungem aici și la început au fost pași mici, dar în ultimii doi ani evoluția a fost uimitoare. Am reușit să integrăm în soluțiile noastre foarte multe domenii și caracteristici bazându-ne și pe evoluția extraordinară a soluțiilor de inteligență artificială dezvoltate în cadrul companiei. Cred ca juriul a apreciat tocmai modalitatea prin care Metrici a reușit să adune laolaltă numeroase facilitați pentru utilizator, într-o singura interfață. Mai mult, Metrici se mulează perfect pe numeroase aplicații de la zona de securitate, cu detectarea oamenilor, a mașinilor, cu alarme pentru intruziune și altele pana la zonele de smart-management al traficului, al parcărilor, al semafoarelor, de analiză video complexă, cu o interfață prietenoasă și numeroase statistici, rapoarte și automatizări.

Mai mult, îmi aduc aminte că la depunerea proiectului pentru concurs, multe din caracteristicile Metrici au fost lăsate deoparte. Am făcut oarecum o selecție a capabilităților noastre pentru că nu numai că depășeam limita impusă de concurs pentru prezentare, dar poate că nici nu erau așa de relevante pentru secțiune. Acum pot să dezvălui că, de fapt, lista capacităților Metrici este mult mai lungă.

Culmea, în mod natural aș spune, de la câștigarea premiului până acum, compania și-a mai adăugat în portofoliu și alte motoare de recunoaștere, cum le numim noi. Anume, Metrici a învățat și știe să facă mult mai multe lucruri decât știa anul trecut. Iar multe din caracteristicile vechi au fost îmbunătățite. Ca exemplu, anul acesta am dezvoltat în timp record un motor de detecție facială și de analiză termală. Software-ul a fost dezvoltat să lucreze cu camerele termale și furnizează temperatura pentru a da alerte în cazul în care aceasta depășește o anumită valoare.

Revenind la premiul de anul trecut, cred că juriul a apreciat tocmai dezvoltarea companiei și evoluția noastră constantă. Aceasta s-a datorat și faptului că am ascultat întotdeauna nevoile clienților noștri. Fiecare nouă caracteristică Metrici a fost introdusă după ce am remarcat că există o nevoie/cerere pe piață. Feedbackul de la partenerii noștri este foarte important. Așa reușim să creștem împreună.

Mai cred că juriul a apreciat și faptul ca Metrici este singura companie de video-analytics românească și ne batem de la egal la egal pe piețele externe, uneori cu nume mari din industrie. 

VSP: Cum ați perceput această recunoaștere a valorii eforturilor dumneavoastră?

Vlad Georgescu: Este îmbucurător întotdeauna când ți se confirmă că ai făcut un lucru bun. Adică eu cred că până la un anumit punct, fiecare om muncește cumva nu numai pentru sine și o satisfacție personală, dar de multe ori caută, sau are nevoie, de o confirmare că cea ce face e bine, că nu e în zadar. Acesta este și cazul companiilor. Confirmarea este dată fie de piață – produsul este cumpărat, drept urmare se poate considera că este apreciat, fie este dată de specialiști, care consideră că aduce, poate, un element nou, inedit sau reprezintă o evoluție etc. Metrici avea o confirmare a pieței, de la clienții noștri. Evident ca ne-a bucurat când am fost validați și de specialiști. A venit ca o confirmare a faptului că nu muncim doar noi pentru noi, ci facem într-adevăr ceva util pentru societate, oameni, companii, orașe. Pentru că, în final, produsele noastre software și mai nou și de hardware nu sunt doar niște jucării, ci le privim ca pe niște instrumente prin care să facem viața oamenilor mai bună, mai ușoară, în același timp și a companiilor și, pe viitor, și a orașelor. Știu că mulți se autoapreciază ca fiind cei mai buni, dar tocmai astfel de premii dau valoare, cântăresc mai mult. Atât pentru companii în sine, cât și pentru public. Se certifică astfel că un produs, un serviciu este într-adevăr cel mai bun dintre concurenți.

Nu pot să spun că am fugit neapărat după asta. Dimpotrivă! Până acum, Metrici a căutat confirmarea oarecum pe piață. Acesta este și motivul pentru care nu am participat la multe competiții de acest gen. Dar mă bucur ca am făcut-o acum, la OSPA. Și probabil o vom mai face, atunci când vom aprecia că produsele noastre justifică intrarea în competiție pentru a demonstra că sunt bune, utile, practice. Că înlocuiesc practici vechi cu tehnologie modernă. Ca un fapt divers, la numeroase proiecte serioase, și în România și în afară, atunci când se realizează o lucrare mare, de obicei se face o evaluare a soluțiilor de pe piață, a competitorilor de pe anumite nișe. De cele mai multe ori acestea sunt realizate de beneficiar pentru a alege cea mai buna variantă, nu neapărat în privința costurilor, ci ca soluție tehnică.

Va pot spune că teste realizate prin Germania, Elveția, Belgia sau România au apreciat produsele Metrici ca oferind cea mai buna soluție ă A fost cazul cu recunoașterea numerelor de înmatriculare, mai nou cu Parking Place Detector și cu Area Counter. Să nu mai spun de Thermal Analyzer, care este deja vândut și pe piețe externe. Pe noi ne bucură aceste rezultate, singurul regret este ca acestea nu au fost făcute publice. Că de multe ori, rămân în bucătăria internă a companiilor. Desigur, la un moment dat, noi aflăm de ele, dar doar noi. De aceea este îmbucurător când vine o confirmare a valorii, publică, așa cum a venit la OSPA și aș mulțumi acum din nou organizatorilor.

VSP: Ce planuri de viitor aveți și cum sunt acestea influențate de criza COVID 19?

Vlad Georgescu: Pentru noi, criza sanitară din acest an a adus un proiect nou, de care aminteam mai devreme. Am fost “nevoiți”, glumesc desigur, să dezvoltăm un software nou. Ca de obicei, piața a cerut-o. Era nevoie pe piață, iar unii clienți de-ai noștri și unii parteneri au venit spre noi, cunoscând tocmai experiența noastră pe domeniul inteligentei artificiale. Au venit și ne-au întrebat ce putem face, dacă îi putem ajuta cu soluții pentru controlul temperaturii corporale. Știți, în cazul clădirilor de birouri, fabricilor, mă rog, locurile unde mii de angajați vin la muncă în același timp, nu este o soluție să iei temperatura cu un termometru. Se termină programul de muncă până apucă toți sa fie măsurați. Și atunci a intervenit aici experiența noastră și am dezvoltat un software care lucrează împreună cu camerele termale și care citește temperatura feței unui om în câteva milisecunde. Și Metrici emite alerte atunci când temperatura unui om depășește o anumită valoare, care poate fi setată. Așa s-a născut Metrici Thermal Analyzer. Cât despre planuri de viitor, cert este ca Metrici va continua să crească, să evolueze și să se reinventeze mereu, pe măsură ce noi sau piața descoperim noi necesitați sau aplicații unde cunoștințele noastre de Inteligență Artificială pot fi aplicate. Ce am remarcat noi este că în perioade de crize se mai cern lucrurile. Și la nivel de societate și la nivel de business. Știu că pentru multe companii, perioada de izolare a pus mari probleme. Știu că mulți oameni au avut de suferit. La Metrici însă am avut norocul să continuăm să lucrăm și să ne reinventam, iată, cu o aplicație nouă, utilă, cerută. Pentru a vă forma o idee, soluția era deja vândută când încă era în perioada de dezvoltare. Într-un fel, norocul și avantajul nostru este ca am știut mereu să aplecăm urechea la ce vorbește lumea. Adică chiar ne pasă ce se cere și încercăm pe cât posibil să ajutăm lumea cu cunoștințele noastre, prin dezvoltările noastre.

Cât despre planurile de viitor, pe scurt, vrem să creștem. Avem numeroase proiecte de dezvoltare în paralel și cu siguranță le vom prezenta la momentul potrivit.

VSP: Credeți că programul OSPA are un efect pozitiv asupra dezvoltării creșterii calității în domeniul securității private din România? Cum argumentați răspunsul dumneavoastră?

Vlad Georgescu: Eu cred că orice competiție este binevenită. De orice natură. Pe piață, prin concurența pentru client, în teste, realizate de către beneficiari sau independente, în concursuri, acolo unde te jurizează și te evaluează experții. Chiar și competiția cu tine însuți este importantă. Că încerci mereu să fii mai bun decât cel care erai ieri și poate că azi nu numai că ești mai bun, ci și mai deștept și faci lucrurile mai bine. Așa cum atleții se antrenează o viață întreagă pentru un concurs, și companiile sunt într-o permanenta întrecere. De altfel, când stau să mă gândesc la sportivi, sunt mulți care se antrenează patru ani cu gândul la Olimpiadă, de exemplu, și tot efortul lor este concentrat pe acest lucru.

Eu cred că la companii este poate puțin diferit. Competițiile sunt mai dese, zilnice și efortul de îmbunătățire și evoluție este constant și întins în timp.

Deci, da, pentru mine este clar că programul OSPA ajuta piața. Pentru ca noi ne putem raporta la alții, adică fiecare se poate raporta la concurenții săi. Sau poate la alții din piață, nu neapărat concurenți. Să vezi ce face altul bine și este apreciat și poate reușești și tu la anul să fii cel mai bun dacă anul ăsta nu ți-a ieșit. Revin, orice competiție este bună. Este o mândrie când munca ta este validată independent. Exemplul OSPA ar putea fi foarte bine urmat și de alții. Și poate că și programul OSPA ar trebui apreciat mai mult, pentru că ajută piața fără discuții. Și este îmbucurător că România este inclusă aici.

Eu personal m-am bucurat că am câștigat, dar am stat de multe ori și m-am gândit. Ce se întâmpla dacă nu luam premiul întâi? Și m-am gândit că poate aș fi muncit și mai mult să demonstrez că pot fi cel mai bun. Sau Metrici să demonstreze, pentru că nu am demonstrat eu personal, ci compania. Sigur că asta nu înseamnă că acum ne putem culca pe lauri. Acum trebuie să muncim să demonstrăm ca am meritat și cred că reușim să o facem. Încă. Și asta fac cu siguranță toți cei care au câștigat și cei care nu au câștigat. Competiția ne face mai buni. Așa evoluam cu toții.  

VSP: Și până la urmă când reveniți la OSPA cu o altă realizare?

Vlad Georgescu: Poate chiar anul acesta. Sper ca această pandemie și criza pe care a generat-o să nu ne împiedice să continuăm această competiție anuală, devenită deja o tradiție…

Au consemnat:  Gabriel Badea și Bogdan Buzdugan


Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:  Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitateSolutii de securitate – optimizare buget de securitateExternalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate

VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare pentru industria de Securitate

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate,  strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate