Militarii ucraineni se pregătesc să respingă un atac din regiunea Lugansk din Ucraina. Foto: 24 februarie 2022

În mijlocul ceții războiului, poate fi greu să prevezi ce urmeaza. Informatiile de pe câmpul de luptă, declaratiile diplomatice oprite, emoția celor îndurerați și strămutați; toate acestea pot fi copleșitoare. Așa că haideți să facem un pas înapoi și să ne gândim la modul în care s-ar putea desfășura conflictul din Ucraina. Care sunt unele dintre posibilele scenarii pe care politicienii și strategii militari le examinează? Puțini pot prezice viitorul cu încredere, dar iată câteva rezultate potențiale. Majoritatea sunt sumbre.

Război pe termen scurt

În acest scenariu, Rusia își intensifică operațiunile militare. Există mai multe atacuri de artilerie și rachete în Ucraina. Forțele aeriene ruse – care au jucat până acum un rol discret – lansează lovituri aeriene devastatoare. Atacurile cibernetice masive se extind în Ucraina, vizând infrastructura națională cheie. Sursele de energie și rețelele de comunicații sunt întrerupte. Mii de civili mor. În ciuda rezistenței curajoase, Kievul cade în câteva zile. Guvernul este înlocuit cu un regim marionetă pro-Moscova. Președintele Zelensky fie este asasinat, fie fuge, în vestul Ucrainei sau chiar in alta tara, pentru a înființa un guvern în exil. Președintele Putin declară victorie și retrage unele forțe, lăsând suficiente în urmă pentru a menține un anumit control. Mii de refugiați continuă să fugă spre vest. Ucraina se alătură Belarusului ca si stat client al Moscovei.

Acest rezultat nu este deloc imposibil, dar ar depinde de mai multi factori: forțele ruse au performanțe mai bune, mai multe dintre aceste forțe sunt desfășurate și srezistenta Ucrainei se estompează. Domnul Putin ar putea realiza schimbarea de regim la Kiev și finalizarea integrării occidentale a Ucrainei. Dar orice guvern pro-rus ar fi ilegitim și vulnerabil pentru o eventuala  insurgență. Un astfel de rezultat ar rămâne instabil și perspectiva izbucnirii din nou a conflictului ar fi foarte mare.

Război pe termen lung

Poate că este mai probabil este ca acest conflict să se dezvolte într-un război prelungit. Poate că forțele ruse se blochează, împiedicate de moralul scăzut, logistica slabă și management derizoriu. Poate că forțele ruse vor luptmai mult pentru a cucerii orașe precum Kievul ai cărui apărători luptă pentru fiecare strada. Urmează un asediu lung. Luptele vor fi asemanatoare precum cele din istoria anilor al Rusiei din  anii1990 pentru a ocupa și distruge în mare măsură Groznîi, capitala Ceceniei.

ceceni în timpul ocupației ruse a Groznîului
Ceceni în timpul ocupației ruse a Groznîului

Și chiar și odată ce forțele ruse vor obtine o oarecare prezență în orașele Ucrainei, poate că vor lupta in contiuuare pentru a mentine controlul. Poate că Rusia nu poate avea suficiente trupe pentru a acoperi o țară atât de mare precum Ucraina. Actiunea ofensiva a Ucrainei se va transforma într-o insurgență eficientă, bine motivată și susținută de populațiile locale. Occidentul continuă să furnizeze arme și muniție. Și apoi, poate după mulți ani, poate cu o nouă conducere la Moscova, forțele ruse vor pleca în cele din urmă Ucraina, invinse și însângerate, la fel cum predecesorii lor au părăsit Afganistanul în 1989, după un deceniu în lupta cu insurgenții islamiști.

Varianta unui război in Europa

Este posibil ca acest război să se răspândească în afara granițelor Ucrainei? Președintele Putin ar putea încerca să recâștige mai multe părți din fostul imperiu al Rusiei prin trimiterea de trupe în fostele republici sovietice precum Moldova și Georgia, care nu fac parte din NATO. Sau ar putea fi doar un calcul greșit și escaladare a conflictului. Putin ar putea declara că livrările de arme occidentale către forțele ucrainene reprezinta un act de agresiune care justifică represalii. El ar putea amenința că va trimite trupe în statele baltice – care sunt membre NATO – precum Lituania, pentru a stabili un coridor cu zona de coastă Kaliningrad.

O vedere a pieței din afara primăriei avariate din Harkiv, nord-estul Ucrainei, la 1 martie 2022, distrusă ca urmare a bombardării trupelor rusești
Piața din afara primăriei din Harkov a fost distrusă de bombardamentele trupelor ruse

Acest lucru ar fi extrem de periculos și ar risca război cu NATO. Conform articolului 5 din Carta Alianței militare NATO , un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor. Dar dl Putin și-ar putea asuma riscul dacă ar simți că este singura modalitate de a-și salva conducerea. Dacă se confruntă, poate, cu înfrângerea în Ucraina, ar putea fi tentat să escaladeze în continuare. Știm acum că liderul rus este dispus să încalce normele internaționale de lungă durată. Aceeași logică poate fi aplicată utilizării armelor nucleare. Săptămâna aceasta, Putin și-a pus forțele nucleare la un nivel mai ridicat de alertă. Majoritatea analiștilor se îndoiesc că acest lucru înseamnă că utilizarea lor este probabilă sau iminentă. Dar a fost un memento precum că doctrina rusă ar permite utilizarea posibilă a armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă.

Soluție diplomatică

Ar putea fi, în ciuda tuturor problemer, o posibilă soluție diplomatică?

„Armele vorbesc acum, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. Cu siguranță dialogul continuă. Președintele Macron al Franței a vorbit la telefon cu președintele Putin. Diplomații spun că situatia este tensionata la Moscova. Și, în mod surprinzător, oficialii ruși și ucraineni s-au întâlnit pentru discuții la granița cu Belarus . S-ar putea să nu fi făcut prea multe progrese. Dar, acceptând discuțiile, Putin pare să fi acceptat cel puțin posibilitatea unui incetari a focului.

Întrebarea cheie este dacă Occidentul poate oferi ceea ce diplomații se referă drept „rampa de închidere”, o expresie  americana pentru o ieșire de pe o autostradă importantă. Diplomații spun că este important ca liderul rus să știe ce ar fi nevoie pentru ca sancțiunile occidentale să fie ridicate, astfel încât să fie cel puțin posibilă o înțelegere pentru salvarea situatiei.

Luați în considerare acest scenariu. Războiul merge prost pentru Rusia. Sancțiunile încep să destabilizeze Moscova. Opoziția crește pe măsură ce sacii cu cadavre de soldati se întorc in Rusia. Domnul Putin se întreabă dacă a mușcat mai mult decât poate mesteca. El consideră că ca ontinua războiul poate fi o amenințare mai mare pentru stabilitatea sa decât umilirea de a-l opri. China intervine, punând presiune asupra Moscovei pentru a face compromisuri, avertizând că nu va cumpăra petrol și gaze rusești decât dacă va detensiona situatia. Așa că domnul Putin începe să caute o cale de ieșire. Între timp, autoritățile ucrainene văd distrugerea continuă a țării lor și concluzionează că compromisul politic ar putea fi mai bun decât o astfel de pierdere devastatoare de vieți omenești. Așa că diplomații se inteleg și se încheie o înțelegere. Ucraina, să zicem, acceptă suveranitatea Rusiei asupra Crimeei și a unor părți din Donbas. In schimb, Putin acceptă independența Ucrainei și dreptul acesteia de a aprofunda legăturile cu Europa. Acest lucru poate să nu pară probabil. Dar nu este dincolo de realitate că un astfel de scenariu ar putea finaliza un conflict sângeros.

Varianta inlaturarii lui Putin 

Și cum rămâne cu Vladimir Putin însuși? Când și-a lansat invazia, a declarat: „Suntem pregătiți pentru orice”.

Dar dacă acest rezultat ar fi pierderea puterii? Ar putea părea de neconceput. Cu toate acestea, lumea s-a schimbat în ultimele zile și acum se gândesc la astfel de lucruri. Profesorul Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la Kings College, Londra, a scris săptămâna aceasta: „Este acum la fel de probabil ca la Moscova să se producă o schimbare de regim ca și la Kiev”.

Ofițerii de poliție rețin un bărbat în timpul unui protest împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia în centrul Moscovei, pe 2 martie 2022
Un bărbat este reținut de polițiști în timpul unui protest la Moscova împotriva invaziei Rusiei în Ucraina

De ce ar afirma asa ceva? Ei bine, poate că domnul Putin duce un război dezastruos. Mii de soldați ruși mor. Sancțiunile economice impotriva Rusiei sunt grave. Domnul Putin pierde sprijinul popular. Poate că există amenințarea revoluției populare. El folosește forțele de securitate interne ale Rusiei pentru a suprima această opoziție. Dar acest lucru devine greu de suportat și foarte multi membri ai elitei militare, politice și economice a Rusiei se întorc împotriva lui. Occidentul precizează că dacă Putin pleacă și va fi înlocuit de un lider mai moderat, atunci Rusia va beneficia de ridicarea unor sancțiuni și restabilirea relațiilor diplomatice normale. Vorbim de o lovitură de stat sângeroasă și Putin dispare. Din nou, acest lucru poate să nu pară probabil acum. Dar s-ar putea să nu fie neplauzibil dacă oamenii care au profitat de domnul Putin nu mai cred că acesta le poate apăra interesele.

Concluzia

Aceste scenarii nu se exclud reciproc – unele dintre ele s-ar putea combina pentru a produce rezultate diferite. Dar oricum ar evolua acest conflict, lumea s-a schimbat. Nu va reveni la status quo ante. Relația Rusiei cu lumea exterioară va fi diferită. Atitudinile europene față de securitate vor fi transformate. Și ordinea liberală, bazată pe reguli internaționale, ar fi putut să se redescopere în fata de trecut.

articol preluat si tradus de pe www.bbc.com

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate