Cum ati recationa daca maine apare o platforma uber pentru industria de securitate?

Daca serviciile de interventie vor putea sa fie realizate de oricine isi inregistreaza masina pe platforma, serviciile de paza ar putea fi prestate de catre orice persoana  ce se inscrie pe platforma si astfel devine agent de paza, daca sistemele de securitate ar putea fi achizitionate si instalate de oricine este inscris pe platforma?

O sa spuneti ca nu este posibil, ca sunt legi speciale in securitate ce obliga firmele sa fie avizate si licentiate si ca inclusiv angajatii trebuiesc avizati si ca au de parcurs cursuri speciale  in acest domeniu, ca securitatea este alt domeniu si inca alte 1000 de motive.

Haideti insa sa analizam segmentul de taximetrie si transport persoane, si aici ai nevoie de avize si licente pentru desfasurarea activitatii, mai mult aici licentele sunt limitate pe o arie geografica sau un anume traseu si se liciteaza.

Ca si in securitate acest segment este vazut ca unul fara valoarea adaugata, plin de evaziune si munca la negru, firme ce sunt mai tot timpul pe pierdere de si au zeci de ani pe piata, mai mult opinia generala a consumatorilor nu este una buna ci dimpotriva. O piata unde calitatea se traduce in pret mic si unde singura diferenta dintre un client multumit si altul nemultumit poate fi o masina curata sau doar un angajat amabil.

Va suna cunoscut? seamana putin cu piata de securitate?

Cazul merita studiat mai ales pentru ca in majoritate clientii din aceasta piata au luat pozitie de sustinere pentru uber, iar multi au devenit din consumatori aparatori sau chiar sustinatori de brand.

Este uber un inovator in domeniu sau doar o „cale legala” de a plati mai prost angajatii si de a plati mai putine taxe, de a nu te aviza si de a nu obtine licente ca restul firmelor? Este uber/airbnb etc toate aceste platforme lideri in tehnologie sau doar forme prin care eviti evaziunea si munca la negru prin o forma nereglementata?

Cei care presteaza servicii in cadru acestor platforme ce drepturi au:

  • sunt aparati cumva de legislatia muncii sau au contracte de prestari servicii pentru persoane fizice autorizate, srl, care este forma lor legala de colaborare?
  • au contracte colective de munca, salarii minime si alte masuri specifice?
  • se pot organiza in sindicate si isi pot apara drepturile la nevoie?
  • cine sunt cei care presteaza serviciile? (fosti sau actuali taximetristi?)

Nu cumva astfel de metode sunt similare cu cele uzitate de reducere a costurilor si problemelor cu forta de munca prin relocare in tari mai sarace sau legislatie a muncii mai slaba, folosire de firme de leasing de personal si contracte pe perioade scurte, lipsa sindicate sau slab organizate?

Sa ne imaginam insa o firma gigant care doreste sa investeasca in domeniul de securitate si face un uber in securitate, cum ati recationa, ce ati face? Ce vor face clientii pietei de securitate vor migra rapid catre o astfel de platforma?

Ce fac jucatorii din domeniul nostru? se bat doar pe cine castiga un client cu pretul cel mai mic? sau…….

Va las pe voi sa trageti concluziile si sa va pozitionati de o parte sau alta.

constantin iordacheConstantin Iordache, Consultant Securitate

Securitate in Romania

VerifiES Efficiency of Security Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate