Ca in oricare alt domeniu de inalta tehnologie, solutiile de supraveghere video sunt definite de stadiul actual de dezvoltare al tehnologiilor aplicate. Daca acum 15 ani se importau in Romania primele DVR-uri (cu un singur canal video si harddisk de 1 GB (!)), acum DVR-urile cu 16 canale si HDD de cativa TB sunt commodity si se pot achizitiona “la kit” cu camerele analogice aferente pentru o suma totala de cateva sute de euro.

Avem acum la dispozitie camere IP multi-megapixel si solutii de stocare in cloud; totusi, exista inca o piata foarte mare pentru camerele analogice, care parca se incapataneaza sa reziste, ajutate in mare masura si de preturile in continua scadere, pentru multe echipamente fiind de-a dreptul simbolice.

In discutiile cu potentialii clienti, am remarcat in repetate randuri o intelegere limitata a evolutiilor tehnologice si a impactului pe care acestea le au (sau ar trebui sa le aiba) asupra deciziei de achizitie. Sunt de acord ca o solutie analogica ar putea fi satisfacatoare pentru un client de tip supermarket, fie el si parte a unui lant; in definitiv, acelasi tip de client a fost multumit cu solutii analogice alb/negru si videorecordere time-lapse timp de decenii intregi. Totusi, dincolo de diferentele evidente de performante, calitatea imaginii, accesare la distanta, mobilitate s.a.m.d., cred ca un beneficiar ar trebui sa ia in calcul tendintele de dezvoltare ale tehnologiei si uneori chiar ale pietelor, deoarece acestea pot avea un efect direct pe termen mediu si lung asupra costurilor de proprietate pe durata de viata a sistemelor achizitionate (TCO), care includ, pe langa costul de achizitie, si costurile de operare, de mentenanta, upgrade s.a. De prea multe ori, companiile care construiesc solutiile de supraveghere video, prea concentrate asupra castigarii de noi clienti, ignora ele insele aceste tendinte si omit sa le inteleaga, ceea ce are ca rezultat o slaba informare a clientilor, care ajung sa decida avand ca reper doar pretul de achizitie.

In cele de mai jos supunem discutiei unele dintre tendintele constatate si publicate de specialistii internationali, fara a avea pretentia ca vom face o „culegere” exhaustiva.

  1. Evolutia solutiilor HD – CCTV. Majoritatea beneficiarilor isi doresc sa achizitioneze sisteme la calitate HD la un pret cat mai accesibil, cu care sa inlocuiasca eventual echipamentele analogice vechi pastrand infrastructura CCTV existenta (pe cablu coaxial). Intr-adevar, desi pretul echipamentelor IP a scazut, acesta ramane destul de ridicat, iar cablarea „clasica” este la un pret scazut; in plus, multe aplicatii (spatiile comerciale fiind un exemplu important datorita dimensiunii pietei de retail) nu par a beneficia de avantajele specifice ale tehnologiei IP, cum ar fi schimbarea cu usurinta a amplasarii camerelor sau scalabilitatea, acestea fiind rareori necesare.

Din pacate, putini beneficiari ajung sa faca diferenta intre diferitele solutii HD, si cu atat mai putin fac aprecieri asupra viabilitatii solutiei propuse. De exemplu, alternativa digitala SDI (Serial Digital Interface) ofera in mod cert calitate superioara versus variantele HD analogice disponibile; totusi, pretul fiind semnificativ mai ridicat, piata pentru HD – SDI a ramas restransa. Din acest motiv, la doar cativa ani dupa introducerea acestei tehnologii in 2009, HD-SDI are un viitor incert, desi a doua generatie SDI este mai putin costisitoare, iar distanta de transmisie pe coaxial a crescut.

Cu exceptia unor clienti care inteleg si apreciaza plusul de calitate oferit de solutia digitala SDI, marea majoritate opteaza pentru solutia analogica HD CCTV, din motive de costuri. Aici insa se duce o alta „lupta” intre diferitele diferitele tehnologii lansate de diferiti producatori, principalele trei fiind: CVI, AHD si TVI.

HD –  CVI – Composite Video Interface – a fost lansata de un producator chinez in 2012, fiind o solutie de transmisie analogica HD pe cablu coaxial care ar putea atinge distante de pana la 500m. Avantajele specifice tehnologiei sunt: instalarea si cablarea simple, absenta latentei si a compresiei,  costul redus – toate suna atat de bine, incat beneficiarii sunt tentati sa uite ca vorbim de o tehnologie in-house, si nu de una deschisa.

HD – TVI – Transport Video Interface – este  tot un standard de transmisie analogica pe coaxial, inventata de Techpoint in 2012, ca raspuns la cererea pietei de a avea un chipset pentru 720P/1080P full HD video.

AHD este un standard deschis, utilizand in principal chipset-uri de la Nextchip (Coreea); in permanenta apar versiuni noi si upgrade-uri, combinatia intre rezolutia camerelor si DVR-uri nefiind la indemana oricui. Iata un exemplu de alegere a DVR-urilor:

  • AHDL: AHD 0.8, works with 960H AHD cameras and traditional analog cameras
  • AHDM: AHD 1.0, works with 960P/720P/960H AHD cameras
  • AHDH: AHD 2.0, works with 1080P/960P/720P/960H AHD cameras

Concluzii

Odata intrat in lumea HD-CCTV, beneficiarul obisnuit cu solutiile clasice analogice si compatibilitatea totala va intelege (speram) repede ca tehnologiile CVI, AHD si TVI nu sunt compatibile intre ele, ceea ce le face sa NU fie interoperabile! Daca ati achizitionat pentru un obiectiv camere AHD, va trebui sa folositi DVR-uri AHD; camerele CVI functioneaza numai cu DVR-uri CVI s.a.m.d. Nu sunt semne ca intre companiile care sunt lideri tehnologici ar exista intentia de a colabora in vederea standardizarii.

Prin comparatie, tehnologia IP este future-proof, iar o camera IP va functiona cu virtual orice NVR, atata vreme cat prezinta specificatii conforme ONVIF.

Practic, odata achizitionat un sistem analog HD, beneficiarul nu se mai poate astepta sa-l upgradeze, sau sa-l converteasca ulterior la IP – encoderele pentru AHD sunt cvasiinexistente.

In concluzie, o solutie de tip analog HD ar trebui recomandata numai clientilor care exclud integrari sau upgrade-uri ulterioare, aplicatia tipica fiind inlocuirea echipamentelor clasice pe cablu coaxial, in vederea obtinerii unor imagini de mai buna rezolutie; un beneficiar care priveste in viitor va alege insa, pentru un sistem nou, o solutie IP.

  1. Convergenţa supraveghere video – IT

Tranzitia de la camerele analogice catre cele de tip retea (IP) a schimbat radical modul de concepere, implementare si operare a multor sisteme de securitate.

Asa cum am aratat mai sus, supravegherea video in retea este scalabila, accesibila si are performante mai bune – chiar aceste aspecte au dus  la detronarea, la nivel global, a veniturilor din sisteme analogice de catre cele IP. Pe de alta parte, iata cateva „efecte secundare”:

–                     Companiile IT devin tot mai active in zona de supraveghere video – si aici nu vorbim de a produce camere video, desi piata de miliarde de dolari este interesanta. Exista estimari conform carora in 2017 sistemele de supraveghere video vor „produce” zilnic, la nivel global, 860 petabytes de date – o imensa oportunitate pentru companiile IT de a transporta, gestiona si stoca aceste date. In concluzie, gasim deja solutii de stocare locala dedicate pentru video surveillance (la Western Digital sau Seagate), switch-uri optimizate (Avaya), dar si platforme cloud (Microsoft Azure);

–                     Integrarea sistemelor de securitate si safety  – pe langa supravegherea video – esentiala pentru verificare, comanda si control – sunt integrate in aceeasi platforma sistemele de control acces, efractie, detectie si stingere incendiu, comunicatii inclusiv VOIP, etc.

–                     Arhitectura edge-to-core – spre deosebire de sistemele analogice, instalate in „noduri” (obiective locale) intre care distanta era limitata de infrastructura, solutiile tip retea permit sisteme distribuite pe scara larga, cu distante vaste intre camerele IP. Sunt suportate multiple sisteme de tip edge, cu management si stocare locale, care insa sunt interconectate cu un punct central de administrare (core) din care se fac managementul si controlul intregii retele. Datele pot fi transferate catre si dinspre core, permitand cautari avansate si analiza video. Aceasta este o arhitectura future-proof, iar beneficiarii ii inteleg in numar tot mai mare avantajele: adaugarea simpla de noi sisteme, camere si alte dispozitive IP, fiabilitate sporita, functii noi – un adevarat „sistem de sisteme”.

–                     Virtualizarea. Un avantaj cheie al sistemelor realizate in arhitectura edge-to-core este virtualizarea – adica investim mai putin in echipamente (hardware) prin dezvoltarea de aplicatii. Se dezvolta de pilda stocarea si procesarea in cloud – investitii mai mici, dar si securitate sporita.

–                     Profesionistii in securitate si IT „fuzioneaza” – datorita cresterii complexitatii sistemelor de supraveghere, un rol major in proiectarea arhitecturii si implementare il au specialistii IT, care colaboreaza cu specialistii in securitate fizica electronica.

 

  1. Echipamentele de supraveghere video nu vor deveni bunuri de larg consum

Preturile echipamentelor de supraveghere video au scazut continuu – un semn ca aceste produse sunt mature. Maturitatea este un stadiu al ciclului de viata care arata ca produsele au fost standardizate, sunt disponibile pe toate pietele prin canale de distributie bine dezvoltate, ca exista o competitie de pret si ca sunt capacitati de productie in zone cu costuri scazute.

Maturitatea aduce uneori si transformarea in commodity – bunuri de larg consum, din ce in ce mai multi beneficiari achizitionand intr-adevar online sau renuntand la suportul tehnic al unor integratori.

Totusi, analistii apreciaza ca produsele de supraveghere video NU se vor transforma in commodity, deoarece exista premisele ca produsele de la producatori diferiti sa fie diferite in mod real:

–          Fiecare obiectiv supravegheat este unic, ceea ce inseamna ca o solutie va functiona mai bine intr-o situatie decat in alta; vor exista utilizatori sau instalatori dispusi sa plateasca in plus pentru cea mai buna solutie in aplicatia lor;

–          Producatorii vor continua sa inoveze si sa ofere produse diferite – fie ca functii suplimentare (ex. analiza video embedded), fie ca servicii;

–          Imaginea de marca va continua sa fie importanta pentru beneficiari si integratori;

–          Exista inca aspecte nestandardizate ale supravegherii in retea, la care se lucreaza (optimizarea latimii de banda este unul din aspectele majore).

 

ESS-e1449244641295  Consultant sisteme de securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de Securitate.

 

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate