Se poate spune că problemele provocate de pandemie și munca la distanță care se aplică într-o măsură foarte mare în majoritatea organizațiilor din întreaga lume, precum și dezvoltarea continuă a aplicațiilor tehnologice inovatoare care influenteaza fiecare domeniu al vieții personale și profesionale a lansat utilizarea cloud sau cloud computing. Imbunatatirea tehnologiilor cloud au avut un impact semnificativ atât asupra industriei securității fizice, cât și asupra dezvoltării proiectelor conexe acesteia.
Arhitectura serviciilor cloud a fost mult timp în centrul aplicațiilor tehnologice și este în continuă evoluție, permițând nu numai stocarea datele în cloud, dar si accesarea unor varietati de servicii de oriunde și cu orice dispozitiv conectat la retea. În perioada măsurilor restrictive datorate crizei de sanatate, au fost adoptate din ce în ce mai multe soluții bazate pe cloud. Pe plan personal, folosim cloud-ul pentru a stoca și asculta muzică, pentru a viziona filme și pentru a accesa tot felul de date, cum ar fi e-mailurile și fotografiile, în timp ce profesional și mai ales în ultimul an, tehnologia cloud a dat acces la conferințe video online precum și la multe alte utilizari de acest fel.
Industria de securitate se confruntă cu provocarea cloud-ului
În ceea ce privește industria securității si tendințele legate de soluțiile pentru consumatori, cum ar fi evoluția tehnologiei caselor inteligente, influenteaza semnificativ modul în care producătorii de sisteme de securitate se adresează pieței, transformand sistemele pentru gestionarea și integrarea mai ușoară în ecosistemul unei case inteligente.
Pentru instalatorii din industria de sisteme de securitate, această dezvoltare poate influenta proiectele din trecut, dar în același timp poate deschide un nou domeniu si oportunități și poate crea valoare adăugată și profituri suplimentare. Timpul de finalizare pentru un sistem de securitate poate fi redus, deoarece complexitatea sistemelor poate fi diminuata, dar și costul final, deoarece multe activitati de gestionare și întreținere pot fi efectuate de la distanță.
Până în prezent, factorul de cost ar fi putut fi o barieră majoră în calea adoptării cloud-ului pentru a satisface nevoia de cantități mari de stocare a datelor. Cu toate acestea, in prezent, când numarul furnizorilor de servicii de securitate au crescut semnificativ, costurile s-au diminuat, iar în același timp, posibilitățile în ceea ce privește interconectarea sunt aproape nelimitate. Dacă adăugăm la cele de mai sus tendința tehnologiei de a integra mai multe dispozitive fizice individuale în sisteme integrate, atunci ne dăm seama că rolul instalatorului nu este limitat la cel al tehnicianului, ci poate fi actualizat și extins chiar și la un serviciu către clientul final – indiferent dacă este o persoană fizică sau o companie.
Perspective și posibilități multiple
Toate cele de mai sus, desigur, se referă la prima fază și, în mare măsură, la organizații mari, cu instalații multiple, care trebuie să ia în considerare în mod serios adoptarea unui model cu o arhitectură cloud, nu numai pentru a satisface nevoile uriașe de stocare a datelor, dar și să beneficieze de flexibilitate în a le oferi acces la date și servicii din orice locație la distanță, dar și o gestionare mai complexa.
Până de curând, doar sistemele de supraveghere video de mici dimensiuni foloseau cloud-ul, deoarece existau limitări fizice ale conexiunilor de bandă largă. Datorită dezvoltării retelelor de date care au făcut posibil transferul unor volume mari de date într-un timp scurt, industria securității a obtinut beneficii evidente. In prezent sunt tot mai multi utilizatori corporativi care aleg să-și stocheze datele în cloud.
Tehnologia cloud se aplică și pentru sistemele de control acces iar acest sector pare să beneficieze semnificativ de cloud, întrucât o organizație va avea capacitatea de a menține hardware-ul in diverse locatii, în timp ce suportul software este oferit de un Centru Operational de Securitate (SOC), ceea ce înseamnă că organizația se poate bucura de cele mai noi actualizări de software de securitate. Orice upgrade la soluțiile de control acces este posibil deoarece arhitectura sistemelor cloud există deja și permite, de exemplu, adăugarea de instrumente suplimentare ca acreditări pentru controlul accesului, cum ar fi un nou telefon mobil.
Tehnologia cloud va schimba si managementul sistemului de supraveghere video. Într-un sistem CCTV tradițional există mai multe camere interconectate, ale căror date sunt stocate într-un DVR sau mai recent NVR. Desigur, redarea fișierelor înregistrate se poate face de pe un computer local. Dacă, pe de altă parte, doreați să accesați datele jurnalului dintr-un alt punct prin internet, atunci un firewall era necesar în ambele terminale pentru a asigura un anumit nivel de securitate cibernetică.
Într-un sistem de supraveghere video bazat pe tehnologia cloud, structura este în mod clar mai simplificată. Desigur, există încă interconectarea sistemului CCTV, insa nu mai există alt hardware in afara unui dispozitiv „bridge” care realizează conexiunea la mediul cloud și protecția împotriva atacurilor cibernetice în interiorul și în afara cloud-ului. Toate datele jurnalului sunt stocate în cloud și acum pot fi accesate de oriunde, oricând, cu orice dispozitiv.
Avantajele adoptării cloud
Prin urmare, este evident că modelul de adoptare a tehnologiei cloud în gestionarea sistemelor de supraveghere video și stocarea datelor oferă avantaje semnificative:
- Reducerea costurilor : Aceasta se referă atât la hardware și software, cât și la costul configurării sistemului. Tehnologia cloud, cu capacități de servicii ca soluție, poate reduce costurile proiectului, adaptându-se în același timp la cerințele și condițiile fiecărei instalații. De asemenea, utilizatorii pot avea oricâte servicii doresc cu un abonament anual.
- Accesibilitate: Acum va fi posibil să accesați orice cameră video de pe orice dispozitiv mobil sau computer, precum și să vizualizați înregistrarea în timp real. De asemenea, transmiterea datelor către orice dispozitiv devine mai ușoară si poate fi însoțită de notificări sau analize si rapoarte.
- Suport IT accesibil : În timp ce instalarea sistemului de securitate integrat ar trebui, desigur, să fie făcută de un tehnician de sisteme de securitate specializat, gestionarea și întreținerea soluției bazate pe cloud necesită puține cunoștințe informatice specializate.
- Scalabilitate : Deși am mai vorbit despre scalabilitatea sistemelor cloud, merită să mai scriem câteva cuvinte, deoarece această caracteristică este cheia succesului acestei tehnologii. Ideea este că pe măsură ce o organizație sau o afacere evoluează, tehnologia cloud se adaptează la aceste modificări.
- Flexibilitate : Sistemele bazate pe cloud permit accesul de la distanță de pe orice dispozitiv și oriunde. Acest lucru îmbunătățește securitatea și reduce timpul de răspuns la potențiale amenințări. Spre deosebire de un sistem tradițional de supraveghere video, controlul se poate face doar pe loc și pe hardware specific.
- Utilizare : Un alt avantaj important este integrarea sistemelor individuale (CCTV, control acces / efractie), într-o singură platformă. Acest lucru avantajează atât profesioniștii din domeniul securității, cât și companiile în sine. Atâta timp cât există compatibilitate tehnologică, înseamnă că sistemele de tip vechi pot funcționa cu ușurință cu noile tehnologii, prin urmare, nu este nevoie să înlocuiți infrastructura existentă.
- Vizibilitate: utilizarea unei platforme integrate care utilizeaza mai multe subsisteme pentru a vizualiza date din mai multe surse oferă o imagine de ansamblu. În acest fel, veți avea acces la informații esențiale, astfel încât să puteți acționa în consecință, precum și să identificați punctele slabe pe care le puteți imbunatatii prin prevenirea situațiilor neplăcute.
- Adaptabilitate: Sistemele bazate pe cloud primesc actualizări software constante, iar actualizările au loc simultan la toate terminalele din rețea, fără a fi nevoie de intervenție manuală. Acest lucru face ca tehnologia cloud să fie extrem de flexibila și adaptabila la amenințări în continuă schimbare, precum și la cerințele utilizatorului final.
- Securitate digitală: securitatea cibernetică este cu siguranță de o importanță capitală pentru furnizorii de servicii cloud. Astfel de platforme oferă actualizări software constante, atât pentru funcții noi, cât și pentru amenințări recunoscute. Aceste procese sunt automatizate pentru a se asigura că datele colectate, transferate și stocate în cloud sunt cât mai sigure posibil.
In concluzie, se pare că tehnologia cloud poate fi următorul pas în domeniul proiectelor de securitate fizică, oferind multe avantaje și contribuind și mai mult la eficiența și eficacitatea sistemelor, la o gestionare mai ușoară și la colectarea datelor, precum și la economii pe termen lung. O soluție cloud facilitează gestionarea datelor și ajută la evaluarea optimă a acestora cu mai puține echipamente, mai puțini angajați și costuri de întreținere reduse.
autor Nestoras Pechlivanidis / articol preluat si tradus de pe www.securitymanager.gr
Doresti sisteme de securitate sigure si eficiente?
Contacteaza acum un consultant VerifiES
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate
VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte
Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.
Consultanta de securitate: Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate
Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu, Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.