Sonorizare Verifies

Din exterior, se vede clar ca o cladire este în flăcări. Și oamenii dinăuntru pot auzi alarma, dar nimeni nu evacuează cladirea. Din păcate, reacția întârziată la alarme este des intalnita – oamenii nu le iau în serios sau cred că au un timp pe care de fapt nu îl au. Sistemele de adresare publică și de alarmă vocală pot combate această problemă oferind oamenilor din interiorul clădirilor avertismente și instrucțiuni verbale în timp util. Ocupanții au șanse cu 75% mai mari să reacționeze la o comandă vocală decât la o alarmă.

Cele mai recente sisteme VA/PA – Public Address and Voice Alarm –  sunt concepute pentru a oferi soluții sigure, potrivite pentru clădiri și au capabilități sofisticate de mesagerie de zonă, direcțională și situație. Aceste cereri crescute rezultă din pandemia COVID-19, tendințele în gestionarea evenimentelor în aer liber, cerințele de siguranta in scoli, unitati sanitare, centre comerciale si logistice, cladiri de birouri si altele.

Ce este un sistem PA/VA – Public Address and Voice Alarm – ?

Sistemele de adresare publică cuprind o serie de difuzoare încorporate în pereții și tavanele clădirilor. Sunt omniprezente în centre comerciale, spații comerciale, aeroporturi, școli, clădiri înalte și blocuri de birouri. Ele îndeplinesc mai multe funcții, inclusiv mesaje pentru clienti si angajati și chiar redarea muzicii ambientale. Cu toate acestea, valoarea lor salvatoare este atunci când sunt utilizate ca parte a unui sistem de alertă pentru evacuare de urgență.

Sistemele de adresare publică și de alarmă vocală permit gestionarea sigură și controlată a evacuării clădirii în cazul unui incident sau urgență. Serviciile de interventii la incendii pot trimite mesaje vocale clare prin comunicații direcționale și zonate către grupuri de persoane în funcție de locația lor și să le ofere instrucțiuni spunându-le unde, când și cum să evacueze. În clădirile înalte rezidentiale, sistemele PA/AV pot fi folosite și pentru a se adresa chiriașilor individuali din apartamentele lor.

De ce sunt importante sistemele PA/VA?

Sistemele de adresare publică amplifică vocea umană și asigură că mesajele clare pot fi triangulate către persoane sau locații precise dintr-un complex de teren sau clădire. Ca urmare, ele sunt parte integrantă a conștientizării publicului, a sănătății și siguranței și a bunăstării ocupanților.

De exemplu, dacă există un incendiu la etajul 12 al unui bloc, serviciul de interventie poate decide să efectueze o evacuare verticală în fază, evacuând mai întâi acel etaj, urmat de etajele direct deasupra și dedesubt. Restul clădirii va fi apoi evacuat ultimul. În acest scenariu, sistemele PA/VA pot salva vieți, deoarece utilizarea lor evită riscul ca toată lumea să evacueze simultan, provocând panică și rănire.

Cele mai comune aplicații ale sistemelor PA/VA

Sistemele de adresare publică sunt montate în mod obișnuit în nodurile principale de transport (gări, autogari si aeroporturi), stadioane sportive, facilități de agrement, muzee, clădiri publice mari, magazine, spitale, clădiri comerciale mari, hoteluri, școli și universități. În plus, acestea se găsesc din ce în ce mai mult în locații în aer liber, precum și în spații de lucru moderne și clădiri cu mai mulți chiriași.

Sisteme de sonorizare și securitate la incendiu

Reglementările privind siguranța la incendiu devin din ce în ce mai riguroase, iar mulți manageri și proprietari de clădiri sunt îngrijorați de conformitatea actuală și reglementările viitoare. Reglementarile precizeaza că cele mai multe blocuri de afaceri și rezidențiale de apartamente ar trebui să aibă un plan cuprinzător de evacuare de urgență de incendiu, care va diferi în funcție de mărimea, natura și cerințele fiecărei clădiri.

O funcție a planului de evacuare în caz de urgență în caz de incendiu, de exemplu, este de a detalia acțiunile membrilor personalului în cazul unui incendiu și metoda stabilită pentru a notifica echipa de interventie. Mai mult, trebuie avut în vedere modul în care oamenii vor fi avertizați în cazul unui incendiu și modul în care va fi evacuată clădirea. În funcție de cerințele clădirii, instalarea unui sistem de adresare publică poate aborda ambele întrebări și poate face un pas mai departe pentru a ajuta la rezolvarea timpilor slabi de răspuns uman la alarmele tradiționale de incendiu.

De ce să instalați o alarmă vocală?

Cercetările din ultimii 30 de ani au concluzionat că oamenii sunt mai predispuși să ia în serios și să răspundă rapid la o alertă dacă sunt folosite mesaje vocale în loc de sunete. Beneficiile alarmei vocale includ:

 • Oamenii au cu 75% mai multe șanse să reacționeze la o alertă vocală decât la o alarmă sonoră;
 • Mesajele live pot oferi instrucțiuni exacte persoanelor care nu sunt familiarizate cu împrejurimile, scările, ușile sau căile de evacuare;
 • Mesajele personalizate preînregistrate pot fi implementate în mai multe limbi;
 • Timpul mediu de evacuare a clădirii poate fi redus cu 20 de minute;
 • Anularea alarmei și anularea evacuării manuale pot reduce panica;
 • Alte sisteme pot fi integrate – inclusiv iluminat de urgență, BMS, control acces, sisteme video, uși antifoc și obloane;
 • Muzica de fundal (ambientală) poate fi redată pentru a îmbunătăți experiența vizitatorului.

Care sunt reglementările pentru alarma vocală?

Fiecare clădire are cerințe diferite, așa că, în funcție de utilizare, dimensiune, vârstă și materiale de construcție utilizate, este vital să aveți o înțelegere aprofundată a reglementarilor și a pașilor care ar trebui să fie urmați pe măsură ce sistemul răspunde nevoilor aplicației.

În funcție de cerințele construcției dvs., trebuie consultate standarde relevante suplimentare:

Proiectare, instalare, punere in functiune si intretinere sisteme de detectare si alarmare la incendiu

Proiectarea echipamentelor de control și indicare a alarmei vocale

Cerințe pentru proiectarea și construcția difuzoarelor

Cod de practică pentru sistemele de sunet la locurile sportive

Considerații privind managementul evacuării

Alegerea unui sistem VA este un proces delicat, iar procedura de evacuare a clădirii trebuie luată în considerare:

 • Ar trebui evacuată clădirea simultan?
 • Este necesară o evacuare treptată?

Odată ce se răspunde la aceste întrebări, consultantul în siguranță la incendiu va alege ce sistem de alarmă vocală trebuie utilizat. Considerațiile importante cu privire la tipul de sistem care ar trebui să fie ales gravitează în jurul evaluării nivelului de control manual și a necesității de mesaje live față de utilizarea mesajelor automate.

Ce trebuie să țineți cont atunci când alegeți un sistem VA/PA

Pe lângă caracteristicile specifice ale clădirii dumneavoastră și dimensiunea acesteia, următoarele aspecte ar trebui luate în considerare atunci când alegeți un sistem VA/VP. Cu toate acestea, cel mai important sfat ar fi să consultați un expert în securitate la incendiu și serviciile de pompieri și salvare.

 • Nivelurile de zgomot de fundal;
 • Spațiere adecvată bazată pe risc (nu caracteristici fizice);
 • Vulnerabilitatea și profilul persoanelor din interiorul clădirii;
 • Calcule pentru sarcina difuzoarelor;
 • Planul de evacuare de urgență în caz de incendiu;
 • Cerințele pentru EACIE –  Evacuation Alert Control & Indicating Equipment – în clădiri pentru a gestiona riscul.

Concluzie: combinați sistemele de alertă vocală și alarmele de incendiu

Integrarea sistemelor inteligente permit cuplarea digitală a sistemelor de alarmă de incendiu și a sistemelor de alarmă vocală, iar combinația oferă atât beneficii funcționale, cât și economice. Sistemele combinate nu sunt cu mult mai scumpe decât sirenele singure. Dar, cel mai important, PA/VA integrat și sistemele de alertă de urgență reduc semnificativ timpul necesar pentru ca FRS să evacueze o clădire, ceea ce poate salva vieți.

articol preluat si tradus de pe acesecurity.co.uk


Pentru mai multe informatii contacteaza acum un consultant VerifiES

Verifies security


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate