Cele mai bune patru sfaturi pentru securizarea dispozitivelor inteligente din locuință

Pe măsură ce primești cu brațele larg deschise în casa ta numitul Internet al lucrurilor (IoT) transformând locuința într-o casă „inteligentă”, probabil că o faci și destul de „nesigură”. Sigur, o casă conectată îți face viața mai ușoară și mult mai eficientă. Dar odată cu creșterea confortului datorat internetului, există un risc crescut de a deveni ținta hackerilor. Aceștia pot fura și utiliza greșit informațiile personale, detaliile bancare și chiar pot prelua controlul asupra camerelor video pentru a te spiona. Securizarea dispozitivelor inteligente din locuință.

Cu alte cuvinte, dacă deții dispozitive inteligente, cum ar fi televizoare, termostate, frigidere, camere de supraveghere video etc, confidențialitatea și securitatea ar putea fi în joc. Pentru că, în esență, acestea reprezintă puncte vulnerabile care te lasă predispus la atacurile teroriștilor virtuali.

De aceea, iată cele mai bune sugestii pentru securizarea dispozitivelor smart din locuința ta:

  1. Setează în mod corect routerul pentru securizarea dispozitivelor inteligente din locuință

Routerul de Wi-Fi este ușa către casa ta inteligentă. Nu credem că îți dorești să se deregleze în cazul în care un criminal cibernetic dă de el. De aceea, crearea unei case inteligente și sigure începe de la micul routerul pe care îl instalezi. El conectează toate dispozitivele smart de la frigider, televizor și până la alarmele smart sau camerele de supraveghere pe care le deții.

Noi îți recomandăm să urmezi aceste practici bune pentru a configura un router securizat:

  • Schimbă numele implicit al routerului
  • Setează o parolă unică și complicată formată din litere, cifre și multe simboluri
  • Utilizează cel mai înalt nivel de criptare care în prezent este WPA2 (WPA3 îl urmează ușor, dar sigur)
  1. Configurează o rețea Wi-Fi separată pentru securizarea dispozitivelor inteligente din locuință

Multe routere moderne oferă posibilitatea de a configura o rețea pentru oaspeți (numită și secundară). Prin crearea unei rețele separate dedicată dispozitivelor inteligente, reușești să-ți protejezi rețeaua principală împotriva amenințărilor de tot felul. Acest lucru înseamnă că rudele și prietenii se pot conecta la o rețea care nu are legătură cu dispozitivele inteligente pe care le deții.

Așadar, rețeaua locală de casă inteligentă este accesibilă doar de tine și de familia ta). Deoarece plasarea dispozitivelor inteligente într-o altă rețea le ține detașate, iar dacă hackerii încearcă să treacă de zidul protector pe care l-ai construit nu vor putea accesa niciunul dintre dispozitivele tale mai importante, cum ar fi laptopul personal, de serviciu sau smartphone-ul.

  1. Actualizează cât mai des dispozitivele inteligente

Cea mai buna modalitate de protecție a dispozitivelor smart rezidentiale este actualizarea versiunilor lor la zi. Există o sumedenie de actualizari a versiunilor de Firmware disponibile pentru fiecare dispozitiv inteligent care sunt menite să elimine vulerabilitățile detectate frecvent. De aceea, este important să menții dispozitivele actualizate la zi pentru a evita compromiterea securității.

Mai mult, majoritatea device-urilor vin cu funcția de instalare automata a actualizărilor, chiar și atunci când dispozitivele nu sunt folosite; activează această setare pentru o bună funcționare a lor. Acest lucru va elimina orice vulnerabilitate, pe masura ce acestea sunt descoperite.

  1. Folosește autentificarea în doi pași

Dacă ai folosit până acum net banking, se prea poate să fii folosit deja autentificarea în doi pași. Aceasta reprezintă un strat suplimentar de Securitate, dincolo de o simplă parolă. Cu autentificarea cu doi factori, de fiecare dată când cineva încearcă să se conecteze la dispozitivele smart, trebuie să furnizeze o dovadă suplimentară de identitate. Această dovadă poate veni sub forma unui PIN unic (OTP) sau a unui cod de verificare trimis pe telefonul personal sau la adresa ta de e-mail care confirmă că persoana care se conectează ești într-adevăr tu.

Majoritatea dispozitivelor inteligente au caracteristica de autentificare multifactor (în doi pași) în mod implicit, doar că unele dispozitive nu o au. În acest caz, puteți activa 2FA utilizând aplicații terță parte, cum ar fi Google Authenticator. Chiar dacă dispozitivul intelligent dispune de autentificarea în doi factori cu aplicația mobilă asociată, un nivel suplimentar de securitate prin intermediul unui serviciu terț de încredere, îți poate oferi o liniște suplimentară.

Siguranța casei se află în mâinile tale. Trebuie doar să știi să o folosești în mod corect.

Sursă foto: Unsplash.com


Securizarea dispozitivelor inteligente din locuință


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate. Evaluare si selectie furnizori Securitate. Audit servicii si solutii de securitate. Optimizare bugete securitate. Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate. Politici si proceduri de securitate. Programe de loss prevention. Receptie si evaluare sisteme de securitate.

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate