In ianuarie, acest an s-a implinit un an de „Club Securitate in Romania”, https://securitateinromania.ro/club-securitate-romania/, eveniment care a trecut fara vreun festivism, dar mi-a dat ocazia unei analize a rezultatelor acestei initiative.
Asa cum s-a precizat in Manifestul din Ianuarie 2016, ne-am propus realizarea unui schimb de idei si de experiente, care sa sprijine profesionistii din securitate in activitatea lor.
Un numar insemnat, dar insuficient dupa parerea mea, de specialisti si-au manifestat interesul, o parte din ei renuntand pe parcurs, echilibrul fiind pastrat prin sosirea altora.
Privind inapoi si incercand sa trag cateva concluzii, nu regret aceasta initiativa avuta impreuna cu 3 colegi, ferm si sincer interesati in dezvolatrea unei piete de securitate profesioniste. Am descoperit colegi cu acelasi deziderat, dar care nu gasisera locul unde sa se afirme. Am descoperit probleme si solutii la care nu ma gandisem si care mi-au starnit interesul, mai ales ca incercam sa imaginez corespondente cu domeniul meu de expertiza. Am realizat ca specializarile retail, bancar sau industrial se justifica, cu caracteristici comune dar si multe specifice.
Dar oare piata este interesata – este intrebarea pe care mi-o pun – de profesionalizare pietei, respectiv beneficiarii serviciilor sunt real preocupati de servicii corecte si profesioniste? Din pacate factorul financiar este dominant si creeaza premisele obstructionarii dezvoltarii unei industrii de securitate profesioniste si sanatoase. Iar acest curent a smuls pe multi profesionisti din firavele ancore etice. Astfel ca, in continuare, dorinta de evolutie a unei piete de securitate, ramane un deziderat, amanat pentru un viitor incert!
Evolutia inflationista a salariului minim pe economie a batut, putem spune, inca un cui in cosciugul bunelor intentii. Unii continua sa le clameze, altii, poate afectati de neputinta, prefera sa supravietuiasca.
Dar este aceasta o solutie? Ce va fi maine cand boom-ul de moment, nesustenabil si amagitor, va disparea? Ce facem daca maine vor veni controale mixte Politie, ANAF si ITM si vor face controale incrucisate? Cum justificam Corporate costurile mici cu securitatea combinate cu costurile mari cu criminalitatea? Cum justificam contractele de 2 ore sau preturile de 10 RON /post, ori mai mici?
Acceptarea unei realitati nedorite si renuntarea la evolutie, ce ne poate aduce bun pentru viitor? Ne dorim sa ramanem in continuare o anexa necalificata a altor ramuri economice, o masa de manevra a altora pentru atingerea unor scopuri straine securitatii private?
Lupta pentru o piata prost platite si nerespectate, creeaza animozitati si reactii agresive ale celor care incearca sa supravietuiasca, dar si a celor care singurul scop este castigul cu orice pret.
In proaspatul studiu EY EMEIA Fraud Survey 2017, referitor la piata de business la nivel mondial, sunt prezentate cifre care nu incurajeaza deloc, respectiv in ciuda progreselor sporadice inregistrate in combaterea mitei si a coruptiei in Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa, 51% dintre companii inca percep o larga raspandire a practicilor legate de mita si coruptie in tarile lor. In Romania procentul este de 31%, in scadere fata de 2015, cand procentul a fost de 39%, dar tot in coada Europei.
Acelasi studiu concluzioneaza ca managementul nu reuseste sa promoveze o cultura a comportamentului etic, iar cifrele sunt naucitoare: „77% din directorii din consiliile de administratie sau senior manageri spun ca ar fi dispusi sa justifice o anumita forma de comportament lipsit de etica pentru a ajuta o afacere sa supravietuiasca. Mai mult, unul din trei ar fi dispus sa ofere bani pentru a castiga sau pentru a pastra un business.”
Desigur ca multi dintre profesionistii din Securitate, majoritatea sper eu, isi doresc o securitate profesionista si o competitie corecta, dar aceast deziderat, adeseori clamat, nu este suficient! Daca noi nu facem eforturi pentru a-l transpune in realitate, nimeni nu o va face.
Este dezamagitor ca, in ultimul timp, schimbul de idei si experienta nu mai reprezinta o prioritate – supravietuirea pe piata atat a persoanelor fizice cat si juridice ne-a indepartat de sursa evolutiei si asigurarea viitorului. Organizatii unice precum ASIS Chapter Romania sunt in coma, cu putine sanse de supravietuire.
Eu, personal, nu vreau sa renunt la lupta si atat timp cat vor mai exista profesionisti pasionati dar si vizionari, cred ca forme de organizare si dezbatere deschisa, precum Clubul Securitate in Romania sau ASIS, sunt necesare si vor continua sa existe!
Poate, cei ce citesc acest articol gasesc putin timp sa-mi transmita opinii, propuneri si, de ce nu, sfaturi!
Eu va multumesc!
Alexandru Costachi – Consultant de Securitate
VerifiES: Servicii pentru industria de securitate
Prestatori servicii securitate: Consultanta in dezvoltarea si implementare strategii de management, vanzari, marketing, resurse umane si operationale, Consultanta generala companie de securitate, Servicii externalizate de management, vanzari, marketing, Consultanta vanzare, fuziune, achizitie firme de securitate, Mentorat si Coaching top management, Cercetare analiza si statistici de securitate;
Beneficiari servicii securitate: Selectie, evaluare si audit furnizori de securitate, Consultanta si redactare caiete de sarcini, Consultanta si propuneri solutii de securitate, Consultanta implementare si evaluare solutii de securitate, Loss prevention, Servicii externalizate departament de securitate, Evaluare de risc la efractie fizica, Audit si evaluare servicii de securitate (paza, monitorizare, interventie, transport valori);