Securitate industriala, aspecte generale
Deschidem un sir de articole despre securitatea in domeniul industrial.
In zilele noastre toate companiile au inteles, in mai mica sau mai mare masura, ca securitatea este o cheltuiala necesara. Deoarece mediul de afaceri trebuie sa faca fata unor probleme din ce in ce mai complexe si unor provocari majore, securitatea a devenit un factor cu o influenta recunoscuta si, uneori, foarte importanta in atingerea obiectivelor economico-financiare.
Sectorul industrial este crucial pentru prosperitatea majoritatii tarilor, inclusiv Romania, atat pentru satisfacerea nevoilor populatiei cat si din punct de vedere economic, financiar si ocupational. De aceea, managementul companiilor ar trebui sa-si puna mai multe intrebari!
Avem nevoie de securitate?
Este securitatea importanta intr-o companie?
Furturile sunt un aspect important?
Siguranta si securitatea angajatilor proprii, ai firmelor terte si a vizitatorilor sunt importante?
Regulamentele si procedurile au relevanta in activitatea zilnica?
Protectia secretelor, a datelor, dar si a materialelor si facilitatilor este importanta?
Controlul traficului este important?
Si nu numai acestea! Raspunsurile trebuiesc gasite de managementul fiecarei companii, functie de obiectivele economice, patrimoniale si financiare. Dar aceste raspunsuri nu pot fi nici corecte si nici adecvate, fara suportul unui specialist/consultant in securitate. Acesta trebuie sa ajute managementul, sa recunoasca faptul ca activitatea economica proprie conține vulnerabilităti care pot afecta scopul, activitatea si tintele economice, sociale, patrimoniale si de siguranta in munca.
In trecut, securitatea in mediul industrial, sau, mai degraba „paza”, reprezenta o activitate nespecializata, neinteleasa, si, de multe ori, o pacoste. Responsabilii cu securitatea erau, de cele mai multe ori, persoane cu functii administrative, uneori si altele fara nici o legatura cu cu aceasta activitate. Dar, forma de organizare si patrimoniala a societatilor, de stat sau cu capital majoritar de stat, faceau posibile aceste nereguli, prin lipsa de responsabilitate si de cultura economica.
Incepand cu anii ’90, dar mai ales dupa anul 2000, securitatea industriala in Romania a urmat trendul securitatii in general, si a inceput o profesionalizare/specializare continua; mai ales odata cu intrarea marilor companii multinationale, care aveau deja o cultura in ceea ce priveste securitatea, care au venit impreuna cu cerinte specifice de securitate, cu standarde de securitate, si care doreau aceleasi standarde de securitate sa le aiba si in Romania.
Aceasta este si perioada in care apar normele legislative in domeniul securitatii precum si imbogatirea Codului Ocupational din Romania cu noi pozitii ce aduc recunoastere acestei activitati. De asemenea tot in ultimii ani a inceput o specializare, chiar daca nerecunoscuta oficial, in domeniul securitatii, functie de caracteristicile economice ale activitatii ce trebuie sustinute.
Avand in vedere ca se poate discuta de eficienta economica doar in conditiile in care procesele industriale se desfasoara in siguranta si stabilitate, problema securitatii obiectivelor industriale este o problema se impune tot mai mult ca o conditie fundamentala de eficienta economico-financiara.
Dimensiunile si complexitatea obiectivelor industriale fac diferenta fata de alte domenii in care securitatea este o cerinta obligatorie: retail, bancar-financiar, institutii private sau publice, protectie personal, rezidential, securitate cibernetica, etc. Obiectivele industriale au anumite caracteristici specifice, insa, de cele mai multe ori, se regasesc si ale altor domenii, precum financiar-bancar, protectie personal, securitate cibernetica, etc. Toate acestea fac ca securitatea industriala sa fie complexa si specializata.
Scopul securitatii este de a proteja capitalul organizatiei din care face parte, precum si de a asigura un mediu de siguranta si securitate pentru personalul propriu sau extern.
Conducerea intreprinderii, dar si restul angajatilor trebuie sa inteleaga rolul securitatii in organizatia lor, astfel incat tintele comune sa fie atinse. Desigur ca toate acestea inseamna ca membrii departamentului de securitate trebuie sa manifeste o anumita polivalenta, atat in cunoasterea activitatii economice, cat si in procesele desfasurate si procedurile specifice, in toate departamentele companiei. Poate de aceea in domeniul industrial gasim o diversificata gama de responsabilitati complementare ale membrilor departamentului de securitate: sanatate si securitate in munca, administrativ, control patrimonial, administrare flota, relatii cu clientii, audit intern, facility, etc. Desigur ca majoritatea acestor responsabilitati secundare pot aduce calitate in rezultate obtinute, atat timp cat nu afecteaza principala activitate.
Prima si cea mai importanta responsabilitate a este sa identifice riscurile de securitate, iar aceasta se poate face printr-o evaluare profesionista si realista.
Scopurile evaluarii riscurilor de securitate sunt de a :
- Identifica amenintarile la adresa organizatiei concentrandu-se pe potentialul de pierdere, perturbare sau întrerupere a activelor si proceselor critice. Aceasta include:
- Amenintari interne;
- Amenintari externe;
- Concentratie de riscuri.
- Determina probabilitatea ca amenintarile sa devina realitate. Probabilitatea poate sa fie probabilitatea aparitie amenintarilor sau frecventa la care apar.
- Identifica vulnerabilitatea la care organizatia este expusă de amenintarile identificate.
- Prioritiza amenintarile, pentru a permite managementul sa puna în aplicare masuri eficiente si adecvate, de gestionare a riscurilor.
O evaluare a riscului poate fi cantitativă sau calitativa.
O evaluare cantitativă atribuie valori financiare activelor, precum si impactului respectiv pierderilor acestor active. Acest lucru permite managementului sa puna in balanta costurile cu pierderea unui activ cu costurile implementarii măsurilor de contracarare a acestor amenințările la adresa activului.
O evaluare calitativă alocă un grad la impactul unei amenințări: scăzut, mediu, ridicat și catastrofal.
În practică, va fi nevoie de o combinație a celor două evaluări cantitative și calitative pentru a oferi managementului suficiente informații, astfel incat sa ia decizii eficiente de gestionare a riscurilor.
Alexandru Costachi, Consultant Securitate
Securitate in Romania
Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.