Ca sa analizam industria de securitate ar trebui sa mergem la baza, la ce face sa functioneze o firma oarecare, la cum ajuta o firma de Securitate la bunul mers al altor afaceri
In opinia mea sunt trei lucruri:
- Produs/serviciu util
- Procese/ proceduri eficiente
- Personal potrivit cei 3 P ai unei companii
Produs sau serviciu util
In Securitate, in majoritatea cazurilor utilitatea este data de lege, adica cineva, candva a spus: toti oameni au nevoie de securitate si prin consecinta deci toate firmele, dam o lege prin care toate firmele sunt obligate sa aiba servicii de securitate. Si gata serviciul si produsele de securitate au devenit utile. Exagerez putin pentru a evidentia un punct.
Din aceasta cauza sunt multe firme care nu se mai uita la ceilalti doi P si in consecinta nu creaza valoare ci doar se bazeaza pe oportunitatea pretului.
Oportunitatea pretului cel mai mic: pretul cel mai mic creaza oportunitati an de an.
Industria de securitate este o industrie cu stransa legatura cu salariul minim pe economie. Din 2008 pana in prezent acesta a crescut de la 500 lei la 2080 lei pe luna de aproximativ 4 ori, iar costul unei ore salarizate bineinteles cam tot de 4 ori, cea ce se traduce in pret pe ora crescut in 10 ani de 4 ori, bugete de securitate crescute de 4 ori si tot asa.
Salariul minim a crescut in medie cu 9,1% pe an, creeand astfel oportunitatea de pret, practic daca astazi infiintez o firma de securitate fara nici cea mai mica valoare, fara proceduri, fara oameni potriviti si cu vointa voi reusi sa catig contracte de oportunitate practicand pretul cel mai mic. Fara sa fac mai multe decat media firmelor de paza, in plus cresterea ar fi una foarte rapida.
Aceste cresteri creeaza si o anumita emulatie in piata de securitate mai ales la clientii de oportunitate, care se bazeaza pe pretul de oportunitate si astfel an de an sau dupa cativa ani schimba firma de securitate pastrand un pret mic (schimb de uniforme cum ii spun eu). Din emulatia asta ai avea impresia ca apar tot timpul proiecte noi, dezvoltari noi in piata, de fapt achizitorii oameni cultivati verifica permanent pretul de oportunitate si modalitati care pot sa le aduca beneficii financiare.
Situatia aceasta este posibila cativa ani pentru o firma de paza, asta daca nu urca cumva pe scara pretului de oportunitate si merge de la clienti cu pretul cel mai mic catre clienti cu pret mediu. Cresterea asta pe scara presupune un efort in zona celor doi P RAMASI, proceduri si oameni si functie de cat de mult lucreaza o firma acolo poate avansa mai mult pe scara pretului.
Fara ceilalti doi P care asigura eficienta si dezvoltarea nu ai Evolutia in securitate
Proceduri inaintea Oamenilor:
o spun multi, unii mai celebri ca mine, firmele nu stau in oameni (acestia vin si pleaca in cautarea unei oportunitati mai bune) firmele se bazeaza pe proceduri eficiente.
In opinia mea o firma eficienta este cea creata de un antreprenor care o gandeste din ziua 1 „ maine vreau sa vand firma ” si se intreba ce pot sa vand?
Oamenii nu ii pot vinde pentru ca si ei vin si pleaca, contractele in Securitate cu atat mai putin (volatilitate mare, vezi primul punct) pot vinde un mecanism bine pus la punct care da maine oricine il preia va functiona fara mine. Vand o masinarie cu tot cu manualul de instructiuni sau o cochilie goala?
Din pacate putini actioneaza asa, si mai nou au astfel de abordari cand pe piata apare o oportunitate de vanzare si atunci dai si lupta sa pui la punct mecanismul, sa creezi procedura, sa vezi ce functioneaza si ce nu, sa incepi sa scri si apoi sa testezi daca si ceilalti inteleg ce ai scris tu.
Cei care au facut asta vand valoare si se bat in varf pe tarife la care cei de jos doar viseaza si se intreaba cum ar fi sa vand si eu cu 20+ lei ora de paza, sa instalez proiecte de 1 milion de euro, sau cum ar fi sa lucrez si eu pentru clientul x sau y.
Personal: angajati, colaboratori, furnizori
Ultimul pas este unul simplu, daca ai mecanismul trebuie doar sa gasesti oamenii potriviti care sa aplice metodele brevetate de tine.
Spun simplu daca din nou aplici principii simple de cautare si selectie a oamenilor, nu anunturi, cvuri, ejobs, bestjobs ci cautare permanenta si abordare matematica. Daca doar spun ca vreau un vanzator care sa vanda nu il voi gasi chiar daca sta in fata mea si imi face cu mana.
Un profil correct, redactat de la o procedura corecta ma asigura ca gasesc oameni, indiferent de criza sau nu. Un proces de recrutare corect facut de un om cu experienta in munca respectiva cu ore in teren imi vor asigura eficienta in recrutare.
O spun si o repet nu pot recruta agenti de paza daca eu nu am o ora in un post de paza, nu pot recruta operatioanali daca eu nu am o ora de management securitate, chiar daca sunt multi care ma vor contrazice.
Mai este un lucru esential pot gasi si angaja cel mai bun om daca nu am proceduri corecte il pierd in ocean. Daca eu doar il angajez si ma astept ca el sa faca totul este o greseala imensa.
Vedeti voi rolul principal al unui antreprenor/ceo este sa puna pe alti sa munceasca pentru el nu sa faca el munca, adica sa faca Management si Recrutare sa caute oameni permament sa ii instruiasca sa ii puna la lucru sa se asigure ca au tot ce le trebuie etc.
Pentru urmarirea eficienta are nevoie de unelte idiferent ca ele sunt pixul si creionul sau un erp. Depinde de marimea firmei si de cat de mult urmaresti evolutia si un curs anume. Daca scoti o corabie din port fara insa a avea ustensilele necesare de navigatie si fara sa stii unde anume vrei sa ajungi este posibil sa ajungi undeva.
Vrei sa stii ce firma ai, la ce firma lucrezi sau ce firma lucreaza pentru tine?
- are firma un department de HR? daca da, cati angajati si ce atributii au?
- daca atributiile celor de la hr sunt de administrare si salarizare personal esti in categoria 1 primul P
- cati oameni desemnati pentru recrutare, integrare personal sunt in firma la 100 de angajati? daca sunt zero, atunci sigur lucrati cu o firma externa de recrutare sau sunteti in categoria 1
- cati angajati se ocupa cu scrierea manualului de instructiuni a firmei tale? esti in categoria 1 nu ai nevoie, daca sunt mai mult de doi (full time, fara sa faca si altceva) chiar ai vacante lungi si dese bravo esti in categoria 2 cel putin
- cati angajati verifica respectarea manualului de instructiuni? deja sti 0, 1 sau mai mult de doi
- cat timp functioneaza firma fara tine la aceasi parametri si fara sa raspunzi la telefon? 1 zi, 1 saptmana, o luna?
Doar atunci cand aceste intrebari vor fi folosite mai des de antreprenori sau de achizitori consider ca vom avea evolutie in piata de Securitate, pana atunci ” Pret de oportunitate si battalia pe dincolo era mai ieftin”
Evolutie= Eficienta+ Angajati potriviti
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate, legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate
VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate: Achizitii servicii de Securitate, Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate,
VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate
VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta dedicate firmelor de Securitate: strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.