Recenta întâlnire regulată a membrilor ASIS International – Romania, Chapter 277, care a avut loc Joi, 2 iulie a fost una foarte speciala.

Nu pentru că, date fiind condițiile, și de aceasta data,  întâlnirea a avut loc doar în mediul virtual, ci pentru că l-am avut „printre noi” pe Godfried Hendriks, președintele în exercițiu al acestei prestigioase organizații profesionale din domeniul securității private, una dintre cele mai importante din lume.

Godfried este un prieten vechi al comunității securității private din România, el fiind prezent chiar la reuniunea inaugurală a chapter-ului național, la înființarea acestuia,  acum aproape zece ani.

De asemenea, în 2018, anul în care a fost ales președintele ASIS International, la invitația Federației Serviciilor de Securitate (FSS), Godfried Hendricks a revenit la București, pentru a participa la manifestările organizate cu prilejul  Zilei Securității Private în România.

Iar acum, în 2020, participarea, chiar și virtuală a Președintelul ASIS – International la această întalnire, o apreciem ca pe o onoare dar în același timp este și  o confirmare a importanței și viziblității în creștere a Chapterului ASIS International din România.

Întâlnirea de Joi a fost prezidată de René Păsculescu, președintele consiliului de conducere (the board) ASIS International –Romania, Chapter 277.

Deschiderea reuniunii

În deschiderea reuniunii, Godfried Hendriks a avut o intervenție, în care a punctat câteva dintre  prioritățile organizației pe care o prezidează și a răspuns la întrebări. Printre subiectele pe care le-a abordat, de un inters deosebit s-a bucurat problema convențiilor anuale ale ASIS, the Global Security Exchange (GSX), manifestări foarte apreciate de specialiștii din domeniul securității private, care acum, în condițiile pandemiei de COVID – 19 se află sub semnul întrebării. Deja, convenția europeană ASIS, GSX Euorpe, care anul acesta trebuia să se desfașoare în aprilie, la Praga a fost amânată pentru anul viitor. În ceea ce privește convenția ASIS, ce urma sa aibă loc în acest an, în septembrie, în Statele Unite la Atlanta, Georgia, aceasta se va desfășura anul acesta doar într-un format online, denumit GSX+.

În viitor, ASIS se va preocupa să găsească noi formule inovative pentru a menține aceste evenimente la aceleași cote de interes și participare, spre beneficiul membrilor și nu numai. Evenimentele GSX oferă atât oportunități de informare și învățare cât și pentru schimbul de experiențe si bune practici în domeniu. De asemenea, în cadrul expozițiilor ocazionate de convențiile GSX sunt prezentate cele mai noi realizări tehnice din domeniul securității private, oferind astfel și un mediu propice pentru afaceri în domeniu. Se preconizează ca în anul 2021, GSX să revină la formatul fizic, cel puțin în parte. Următoarea convenția anuală americană ASIS, care va avea loc în Orlando, Florida, se preconizează să aibă un caracter hibrid. Respectiv, pe lângă prezența fizică efectivă, GSX 2021 va avea și o componentă virtuală, mult mai extinsă decât până acum.

Calitatea Serviciilor in securitate

A doua parte a întâlnirii a fost consacrată unui topic mereu în actualitate – calitatea în serviciile de securitate –  o problema foarte frecvent dezbătută în comunitatea specialiștiilor din sectorul nostru.

În deschiderea discuțiilor pe această temă, Gabriel Badea – președintele Federației Serviciilor de Securitate a susținut o prezentare cu titlul The Science behind Measuring Quality of Security Services” (Știința la Evaluări Calității Serviciilor de Securitate). Pornind de la dificultatea evaluării calității in servicii, inclusiv în serviciile de paza – dată fiind natura intangibilă a acestora – prezentarea a trecut în revistă o serie de concepte si modele teoretice dezvoltate în mediul academic, în scopul obiectivizării procesului de aprecierea calității acestor activități economice. Astfel au fost prezentate pe scurt modelele, SERVQUALSERVPERF precum și Modelul Ierarhic, toate având la bază măsurători și cercetări sistematice privind satisfacția clienților serviciilor.

Totodată, Gabriel Badea a adus in discuție și modelul Best Value, lansat in urmă cu 5 ani de către Confederatia Europeană a Serviciilor de Securtitate (CoESS) sub egida Comisiei Europene, singurul model de evaluarea calității serviciilor de securitate privată (pază) existent până în acest moment la nivelul industriei.

Dezbaterile

Dezbaterile au continuat după prezentare, într-un panel de discuții din care au mai făcut parte, Costel Iordache, consultant de securitate la Verifies, fost Country Manager la Securitas Romania și membru în juriul OSPA – România și Marius Georgescu (CPP), manager de securitate la OMV – Petrom, laureat al premiului OSPA – România, în anul 2019.

Participanții la discuții au dezbătut calitatea în servicii din puncte de vedere multiple, respectiv din perspectiva furnizorului, a clientului dar și a consultantului de securitate. În acest context, au fost evocate potențiale cauze ale modului diferit (gaps) în care este percepută calitatea serviciilor de pază de fiecare dintre cei trei actori implicați (consultant, furnizor, client), rolul comunicării in atenuarea acestor diferențe, precum și influența unor instrumente și tehnici de management și control al calității precum utilizarea SLA-urilor, a KPI-urilor, a standardelor ISO sau a altor metode precum modelul Balance Scorecard.

Întâlnirea ASIS – Chapter România de joia trecută, a mai consemnat o premieră. Pentru prima oară, alături de cei 35 de participanți la meeting, ne-am bucurat să vedem înscriși și doi reprezentanți străini, membrii ai Chaptere-lor ASIS din regiune respectiv, Victor Panchak din Ukraina si Allen Javorovic din Croația. În acest context, președintele René Păsculescu a lansat propunerea realizării unor întâlniri bilaterale sau multilaterale  pentru facilitarea schimbului de experiențe și bune practici la nivel regional, între chapter-e și membrii ASIS International. Această propunere vine în continuarea inițiativei Federației Serviciilor de Securitate, care anul trecut a organizat un prim Summit Regional de Securitate, la care au fost prezenți specialiști din domeniu din regiunea noastră respectiv, Bulgaria, Croația,  Nord Macedonia, Serbia, Slovenia, Ukraina, dar și din Europa de Vest, respectiv din Marea Britania, Norvegia și Spania.

Astfel de inițiative și evenimente de ținută și clasă internațională arată ca în pofida neajunsurilor și problemelor cu care se confruntă, securitatea privată din România are aspirații înalte în ceea ce privește profesionalizarea și respectabilitatea și că se află pe un drum ascendent, dătător de speranță.

Aceeași concluzie se desprinde și din evoluția secției române a ASIS care ajuns in acest moment la 59 de membrii, devenind astfel una dintre cele mai importante grupări  ASIS din regiune și chiar un chapter de mărime semnificativă în Europa. Evoluția constant crescătoare este subliniată și de implicarea sa din ce în ce mai vizibilă, în viața comunității profesionale. Astfel Chapter-ul ASIS International Romania este un factor activ în organizarea manifestărilor ocazionate de Ziua Securității Private în România și a Galei OSPA – România, alături de Federația Serviciilor de Securitate. De asemenea, în acest an, în mai, ASIS România a fost unul dintre susținătorii  Conferinței – Analiza de Risc, organizată de Asociația Româna pentru Tehnica de Securitate (ARTS) si Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică (ANERSF)

ASIS International este cea mai importantă organizație a profesioniștilor din industria securității la nivel mondial, care la nivel mondial grupează peste 34.000 de membri din 83 de țări. In Europa, ASIS are 24 de secții (chapters) și 2.500 de membrii activi.

Federația Serviciilor de Securitate este organizația patronală de nivel superior a industriei de securitate din România, din care fac parte Asociația Română a Industriei de Securitate, Asociația Română pentru Tehnica de Securitate și Patronatul Serviciilor de Securitate.

Federația Serviciilor de Securitate organizează Ziua Securității Private în România și Gala Premiilor OSPA – România (The Oustanding Security Performance Award). În acest an, manifestările sunt programate să aibă loc pe 27 Noiembrie.


Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:  Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitateSolutii de securitate – optimizare buget de securitateExternalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate

VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate,  strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate