Furtul in magazine a scăzut cu 4,8% ajungand la 1,29% procente din cifra de afaceri, mentioneaza un studiu Checkpoint din 2014, cu privire la situația globală privind piederea necunoscuta in retail. Ce totală nu-l reprezintă? Ce reprezinta acest lucru la nivel mondial? Care sunt cele mai furate marfuri si de catre cine? Vom vedea in urmatoarele statistici.
Nu mai puțin de 96.8 miliarde de euro au disparut din raioanele din retail in 2014. În Franța, „factura” se ridică la 4,4 miliarde de euro, aica echivalentul vânzările anuale de whisky, șampanie si lichioruri! Acesta este rezultatul studiului anual realizat de Checkpoint privind pierderile necunoscute din retail.
Din punct de vedere al tarilor cu cele mai mici pierderi remarcam Norvegia cu mai putin de 0,83% din vanzari și Mexic cu 1,7%. Rata globala de pierdere necunoscuta pentru 24 de țări sa situat la 1,29% din vânzările comerciale. Vorbim de o cifra de 128,51 miliarde de dolari. Din fericire, acest flagel a scazut in ultimul an cu 4,8%, cu o rata medie de 1.36% din cifra de afaceri.
Discrepante regionale
Europa a înregistrat o rată a pierderilor necunoscute de 1,13%, o imbunatatire fata de anul precedent, reprezentand o valoare de 30,2 miliarde de euro. Țările cu cele mai mari rate de pierderi necunoscute au fost Finlanda (1,39%), Spania (1,36%) și Rusia (1,35%), în timp ce Norvegia (0,83 %), Marea Britanie (0,97%) și Turcia (0,99%) au avut cele mai mici rate. „Chiar dacă global pierderea necunoscuta este in scadere, în Franța, aceasta rămâne stabila”, spune Patrice Bahuaud, CEO al Checkpoint Franța.
Investiții reprezentand procente din cifra de afaceri, folosite in lupta împotriva pierderilor necunoscute.
Investiții in crestere
Este adevărat că, la nivel mondial, distribuitorii din retail investesc masiv pentru a eradica furturile. „Ei recunosc că prevenirea pierderilor are un pret.”, spune Patrice Bahuaud, CEO al Checkpoint Franța. Un alt semn încurajator il reprezinta faptul ca din ce in ce mai mulți retaileri colaboreaza cu furnizorii in vederea protejarii la sura a marfurilor, adica integrarea materialelor antifurt de catre producator în timpul fabricării produsului. „Astăzi, in retailul francez, mai mult de 5000 de produse sunt deja protejate la sursă, in procente reprezentand o crestere de 15-20 % anual”, a declarat Patrice Bahuaud. Este de asemenea adevărat că prețul a etichetei antifurt a scăzut la aproximativ 10 de euro cenți, de zece ori mai puțin decât a costat timp de zece ani! În general, Hong Kong (1,51% din vânzări), Spania (1,38%) și Finlanda (1,37%) sunt țările care investesc cel mai mult în etichetarea la sursa, timp ce Turcia (0,12%), Polonia (0,23%) și Franța (0,49%) sunt codase din acest punct de vedere.
Cele mai utilizate practici de prevenire a pierderilor necunoscute in Europa:
- etichete antifurt, snururi de otel electronice (lanyard)
- cutii securizate
- vitrine securizate mecanic
- vitrine securizate electronic
- detectie metal (genti protejate cu folie metalica impotriva sistemelor EAS)
- alarme de raft
- snururi de otel mecanice
Furtul in randul clientilor si al angajatilor
Cine fura? În Europa, furt din hypermarketuri este in top cu 38,6% din pierderea necunoscuta, înaintea pierderilor administrative (24,8%), furturilor angajaților (21,9%) și a fraudei furnizorilor (14.7%). Din nou, apar discrepante mari între țări deoarece, în America Latină, din cauza fraudei furnizorilor pierderea necunoscuta crește cu până la 31%! În Germania, furtul angajaților și pierderile administrative sunt in creștere, în timp ce furtul din magazine și frauda furnizorilor este in declin. In Spania, furt din magazine este in scadere, în timp ce frauda datorata furnizorilor și pierderile legate de erorile administrative este in crestere. Un alt exemplu, Rusia are cea mai mare incidenta de furt in randul angajatilor, în timp ce frauda datorata furnizorilor rămâne principalul factor de pierdere necunoscuta in Suedia.
În final, sa nu uitam un vechi si bun principiu de bază al securitatii in retail „Cu cat un magazin este curat și bine luminat, cu atat mai bine se vad clientii si in acelasi timp hotii,” conchide Patrice Bahuaud, CEO Checkpoint Franța.
articol preluat si adaptat de pe
Dan Lazar, Consultant de securitate
Securitate in Romania.
Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.