Securitate in Romania incepe o serie de interviuri cu Mangeri de securitate de succes. Astazi despre Tiberius Visoiu

Tiberius are peste 15 ani de experiență dovedită în securitate și prevenirea pierderilor, concentrată pe oameni, bunuri, informații și reputația protecției companiei, acum sunt responsabil pentru operațiunile de securitate din Europa pentru cel mai mare producător de turbocompresoare din industria auto mondială.

Deasemenea este certificat ASIS International Physical Security Professional (PSP 2012 ) si Certified Protection Professional (CPP 2018)

Povesteste putin despre drumul tau in domeniul de securitate

Debutul meu in domeniul securitatii private a avut loc in primavara anului 2007 in cadrul companiei Auchan Romania, ca Sef serviciu securitate magazin Auchan Pitesti. Este bine de mentionat ca singura legatura din trecut, si asta in foarte mica masura, a fost faptul ca am lucrat in Franta in armata intre 2002-2007, deci probabil ca inrudirea celor doua medii profesionale (armata si securitate privata) si cunoasterea limbii franceze a fost sansa mea la acel moment.

Debutul a fost unul greoi, fiindca nu stiam absolut nimic despre acest domeniu, si in continuare sustin ca un fost militar are foarte putine lucruri in comun cu profesia de manager de securitate. Daca cineva tinde sa sustina ca rigurozitatea, seriozitatea, capacitatea de a invata si cea de efort sunt apanajul unui fost militar, personal refuz sa cred asta si consider a fi calitati personale indiferent de profesia din care provine cineva.

Dupa cum spuneam, debutul a fost unul greoi, singurul aspect cu care am fost “in armonie”sa spunem a fost statul in picioare, fiindca am debutat cu o formare profesionala de agent de securitate pe linia caselor, in receptie, la control accces, apoi ca si dispecer si sef de echipa securitate, pe durata a trei luni de zile.

A urmat apoi schimbarea locului de munca la Dacia pe platforma de la Mioveni, tot ca Sef Serviciu Securitate, la acea vreme titulatura de Manager Securitate nu aparuse inca in Codul Ocupational din Romania, unde am petrecut un numar de peste trei ani. Initial am considerat, odata cu locul de munca de la Auchan, ca am invatat securitate, insa experienta de la Dacia mi-a demonstrat ca nu invatasem mare lucru, diferentele intre a fi furnizor de securitate (fiindca chiar daca esti angajat intern, tot un furnizor de servicii ramai, numai ca, clientii sunt departamentele interne ale companiei) pentru un supermarchet de 1.5 hectare cu tot cu zona administrativa, receptie si parcari si o fabrica de autoturisme de 44 de hectare si 10 000 – 12 000 salariati au fost uriase.

Si povestea s-a repetat, am considerat ca la Dacia am invatat securitate, pana in momentul in care am inceput sa invat pentru certificarea PSP, Physical Security Professional…surpriza personala pe durata procesului de invatare fiind aceea ca tot ce faceam, faceam intr-un mod amatoresc, cum se spune “dupa ureche”.

Odata cu schimbarea locului de munca de la Dacia si cu certificarea PSP in portofoliu personal, am ajuns la Altex & Media Galaxy Romania unde fireste, din nou am considerat ca sunt foarte pregatit si ca de data asta chiar stiu securitate.

A administra securitatea unei companii mari de peste 100 de magazine la nivel national si peste 4000 salariati, conceptul de supply chain security fiind nou pentru mine, bunurile fiind probabil unele dintre cele mai cautate in piata neagra, retele de furt din autovehicule, infractori voiajori care sustrageau bunuri electronice din magazine din orase diferite, perioada cu spargeri nocturne ale magazinelor din diverse zone ale tarii, si nu in ultimul rand specificitatea unei companii cu capital 100% romanesc (abordarea managementului era total diferita fata de o multinationala), m-a facut din nou sa ma indoiesc de capacitatea mea profesionala in special in a face securitate in perioade de criza interna, deci fireste mi-am spus ca inca nu cunosc securitate pe cat ar trebui.

Drumul profesional m-a dus ulterior catre compania Banca Comerciala Romana ca sef departament securitate fizica, si aici imi aduc aminte ca o cerinta de tip “must to have” a fost sa detii o certificare ASIS, PSP sau CPP. Cred ca a fost prima data cand a contat detinerea unei certificari ASIS intr-un proces de recrutare.

La BCR am aprofundat lucrul exact cu bugetele de securitate, cu partea de project management la o alta scara si cu zona de dispecerat national. BCR la acel moment avea peste 500 unitati bancare, toate functionand cu numerar.

Si bineinteles cand am considerat ca amt recut prin toate «relele posibile» in Altex Romania si ca nimic mai rau nu se poate petrece, au aparut atacurile ATM urilor (skimming, blackbox attack, etc).

BCR a fost o buna experienta profesionala in ceea ce a insemnat managementul bugetelor de securitate.

Tot in perioada BCR m-am certificat CPP Certified Protection Professional, si atunci intr-un final am inteles cam cu ce se manaca securitatea. Drept urmare, celor care fac afirmatii cum ca astfel de certificari nu te ajuta, le pot spune: dobandesti informatii pe care nu le ai, ti le organizeaza pe cele pe care le ai si te ajuta sa te poti exprima tu ca profesionist in securitate, nu numai in mediul tau de lucru ci si in fata altor manageri din alte zone de business; te ajuta sa transmiti ce vrei, utilizand un limbaj de business.

In prezent lucrez pentru Garrett Motion, o companie americana care este cel mai mare producator de turbine auto din industrie ocupandu-ma de securitea fabricilor, depozitelor, sediilor administrative si centrelor de inginerie/R&D din Europa. Abia acum dupa aproape 15 ani de activitate, personal am ajuns sa inteleg, si din pacate nu scrie in nicio carte si in niciun program de certificare, ca noi oamenii din domeniu ar trebui sa ne oprim in a gandi cum sa securizam un bun sensibil, si mai degraba sa ne concentram cum sa securizam procesul care produce acel bun sensibil care intra sub incidenta mediului de securitate pe care il cream sau il administram.

Care a fost cel mai interesant proiect al tau, si cum ai facut sa-l promovezi si sa convingi managementul companiei ca trebuie?

Am avut proiecte interesante in toate locurile de munca, marea lor majoritate s-au concretizat intr-un final. La Auchan am participat activ inca din momentul in care pe locul constructiei nu se afla inca nimic, la Altex am fost in echipa de project management a tuturor magazinelor noi care se construiau, gestionanad stream ul de securitate, si vreaus a spun ca un magazin de acest tip, corect construit are destul de multe sisteme (supraveghere video, detectie efractie, control access, porti EAS, protectie cu fir si macanica la raft), protectie mecanica a banilor, paza umana, proceduri de securitate.

In BCR au fost cateva proiecte, sediul nou al bancii, inlocuirea a cca 7000 camere si 500 DVR uri, proiecte de refurbisment si alinierea la cerintele noi de incendiu ca urmare a incidentului Colectiv, crearea caietului de sarcini pentru un modul nou de mentenanta in platforma de unificare a sistemelor pe care banca o utiliza la acel moment, si partial implementarea Share Alert.

In prezent derulez simultan 3 proiecte in diferite tari, pentru trecerea sistemelor de securitate din analog in IP si o unificare ulterioara, daca va fi organizational acceptata.

     Insa, probabil cel mai de suflet proiect al meu a fost initiat in BCR, cu care am participat caum cativa ani la o gala OSPA si care nu a fost premiat, probabil ca nu a fost inteles la acel moment de catre juriu. Era vorba despre aplicabilitatea conceptului de RPA Robotic Process Automatic in dispecertul BCR…nu mai stiu ce s-a mai intamplat cu aceasta initiativa in dispecratul BCR.

In opinia ta ce ii trebuie unui manager de Securitate sa reuseasca?

Depinde ce isi propune acel manager de securitate, fiindca fiecare dintre noi avem intelegeri diferite a ceea ce inseamna “a reusi” sau ce inseamna “succesul” in cariera. Apoi sunt lucruri care tin de noi si lucruri pe care nu le poti controla orice ai face.

Insa in intelegerea mea, un manager de securitate trebuie sa inteleaga mai mult business ul in care opereaza decat securitatea. Ca sa dau un exemplu care este actual pentru mine, diferenta intre pierderile unei companii care opereaza in retail si o companie care opereaza in zona industriala face ca si principiile pe care se construieste securitate fiecareia sa difere. Privind in inventarele fizice anuale se observa ca, cauzele radacina ale minusurilor de inventar sunt total diferite intre cele doua tipuri de business, dar la final contul P&L este afectat, iar atunci cand nu exista explicatii, toti, dar chiar toti managerii de business vor spune ca “se fura”.

In schimb daca reusesti sa intelegi procesele de productie, calitate, logistica si sa ai un limbaj comun cu managerii de business pe durata unui intreg an, poti tine lucrurile sub control si cu sigurata pierderile anuale vor fi gestionabile, tu vei fi perceput ca partener de dialog si de business, vei fi respectat fiindca ai depus suficient efort sa iesi din zona ta de confort data de propria-ti meserie si dai dovada de curaj pasind in alte arii de business.

Deci sfatul meu, daca a rexista unul, ar fi ca mai intai managerul de securitate sa se focuseze pe ce are de protejat si apoi pe cum trebuie protejat.

Daca maine tu ar trebui sa recrutezi un manager de Securitate pentru una din pozitiile de manager in care ai fost, care ar fi 5 lucruri pe care le-ai cauta in candidatul potrivit pentru tine?

Nu sunt tocmai bun in a selecta, am avut cateva esecuri in trecut, insa din perspectiva mea un manager de securitate trebuie sa aiba capacitatea de a invata cat mai in detaliu despre business ul pe care urmeaza sa il protejeze, de asta eu sunt un mare adept al unui program de inductie in toate departamentele functionale ale unei companii, de minim 3 (zi de zi) luni pentru un nou manager de securitate si apoi sa isi preia functia de securitate.

Apoi obligatoriu sa fie un bun comunicator deopotriva cu colegii sai din celelalte entitati interne, cat si cu subordonatii…nu mai vorbim cu superiorul direct.

Integritatea deasemenea are rolul ei, si nu numai in domeniul nostru; in plus nu poti cere de la altii daca tu nu poti oferi. Dorinta de a inova sau de a optimiza lucruri existente deasemenea este o caracteristica pe care as aprecia-o la un manager de securitate.

Cum va arata managerul de Securitate in 2030 si ce crezi ca le lipseste multor manageri ca sa faca parte din board sau macar sa fie parte in deciziile startegice ale companiilor?

Sa speram ca nu va arata precum, si nu va avea competentele unui soldat la ce se petrece in lumea noastra in prezent. In contextul in care societatea umana nu va defecta foarte rau, cred ca drumul este previzibil. Bunurile de protejat vor ramane sub aceleasi patru forme traditionale: informatia, resursa umana, resursa fizica si reputatia, masurile poate se vor rafina, insa cu cat mai mult conceptul de protejare a procesului care produce un produs si nu neaparat a produsului ca si element intrinsec va fi abordat de catre managerii de securitate, cu atat mai mult lumea in care ei se vor dezvolta si opera va deveni una mai dinamica si mai plina de provocari frumoase.

De exemplu, de ce sa nu gandesti ca o camera de supraveghere poate fi folosita si la a gestiona un risc de calitate, de logistica, de productie sau de sanatate si securitate in munca?

De ce te-ai rezuma numai la riscul de furt? Daca ajungem sa gandim intr-o astfel de paradigma si daca mai adaugam anumite elemente la aceasta gandire e posibil sa obtinem o multime de lucruri de tipul: buget, recunoasterea importantei functiei de securitate, respectul altora, nasterea unor interdependente pozitive a altor entitati fata de securitate, imbunatatirea unei culturi de securitate.

In ceea ce priveste existenta functiei de securitate in board ul unei companii, cred in continuare ca efortul trebuie sa fie de tipul top to bottom. Adica decizia sa fie la nivelul board-ului. Noi ca practicanti in domeniu trebuie sa ne comportam cat mai profesionist in activitatea de zi cu zi.

Decizia de a avea un security in board-ul unei companii depinde de foarte multe lucruri, in opinia mea:

  • de domeniul in care compania isi desfasoara activitatea; in unele domenii face sens ca securitatea sa aiba reprezentativitate la cel mai inalt nivel, in altele nu,
  • de cultura de securitate a tarii in care compania a luat nastere, (e.g., vedem functii de VP security in companii americane, si mai putin in cele europene).
  • de propria cultura de securitate a companiei
  • de capacitatea de persuasiune a middle management asupra senior management; pot exista pozitii de VPs care acopera si zona de security pe langa altele (e.g., HSE, Legal, etc), insa deseori acestor functii trebuie sa li se explice necesitatea de ca securitate sa fie auzita la acel nivel; iar explicatiile si insistenta sunt apanajul middle management.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate