Asigurator sau prestator de servicii? Limitarea raspunderii contractuale sau fara limite de raspundere?
In marea lor majoritate companiile de securitate functioneaza ca niste asiguratori, iar de multe ori beneficiarii serviciilor de securitate vor ca firma de paza sa acopere toate prejudiciile create din vina sau nu a firmei de paza, imediat si fara nici o opozitie indiferent de marimea daunelor cerute.
Nu de multe ori aceste daune sunt mult supraevaluate de catre beneficiari, iar de cele mai multe ori beneficiari serviciilor de securitate doresc acoperirea daunei imediat nu din asigurarea de raspundere civila.
De ce? este simplu asiguratorul pune intrebari, vrea dovezi, discuta cu persoanele responsabile, autoritati, aduce experti in evaluari si doar dupa aceea prezinta o conluzie si accepta sau nu plata daunei.
Pentru beneficiari este mai simplu sa ceara firmei de paza plata acestor daune si sa faca presiuni pentru a le recupera. In foarte multe contracte de servicii de paza nu exista limita pentru raspunderea prestatorului si in acelasi timp nu sunt definite foarte clar zonele de responsabilitate, totul este la modul general.
De aceea orice cerere venita din partea firmei de paza de limitare a raspunderii, este gresit inteleasa de catre beneficiar. Atentie nu spun ca firma de paza nu trebuie sa aibe raspundere, spun doar ca ea trebuie limitata la o suma bazata pe responsabilitatile firmei de paza si corelata cu pretul serviciilor prestate.
Cum te aperi de astfel de practici si in acelasi timp cum sa ai o relatie de parteneriat cu beneficiarul serviciilor tale :
- Evaluare riscuri (nu, nu ma refer la evaluarea de risc la efractie) in aceasta faza prestatorul, firma de securitate trebuie sa evalueze foarte bine activitatea viitorului client, riscurile la care este supus, incidente din trecut, frecventa lor, daune rezultate, cauzele;
- Numai in urma acestor evaluari si in urma abordarii si discutiei solutiei tehnice cu beneficiarul si aprobari acesteia de catre acesta se va trece la oferta financiara;
- Discutiile contractuale sa nu se rezume doar la durata contractuala, pret, si reziliere contract;
- Un capitol foarte important in reprezinta partea de obligatii ale companiei de paza si in ce consta foarte exact serviciul prestat, nu la modul general (ex daca asigura paza unei cladiri de birouri, care sunt responsabilitatile mele: asigurare ordine, controlul accesului, management vizitatori sau sunt responsabil de toate bunurile din cladire si de toata cladirea, echipamente etc? sunt responsabil de tabloul din biroul unui locatar, de laptopul sau, de masina din garaj, de echipamentele de climatizare? Cum verific eu firma de paza ca nu dispare 10 aparate de aer conditionat sau Picassoul din biroul x de care nici nu stiam ca exista si nici nu stiam cum arata?)
- Un alt capitol foarte important il reprezinta responsabilitatile si daunele interese, pentru ce pot fi tras la raspundere si in limita carei sume;
- Atentie LIMITA, eu am un post de paza la receptia unei cladiri de 10 milioane de euro, si aceasta ia foc, din cauze ce nu tin de serviciul de paza sunt eu responsabil? (repet multe din contractele actuale nu au nici o limita de raspundere practic firma de paza poate fi trasa la raspundere pentru orice si in orice suma);
- Cine constata, cine evalueaza, cu ce metoda si cat de impartiala este comisia sau persoana? (este de ajuns un process verbal semnat din partea firmei de paza de agentul din post sau trebuie o comisie de analiza care sa decida culpa?
Firma de paza presteaza un serviciu, si acest serviciu are anumite limitari nu este infailibil si fara greseala. Rolul efirmei de paza este in principal de preventie, detectie si intarziera unor efecte. Cauzele ce pot genera aceste efecte pot fi multiple si in marea lor majoritate tin de decizia si de managementul baneficiarului serviciilor de securitate.
Cine aproba dispozitivul de securitate, masurile suplimentare, pretul platit, calitate servicii, firma de paza, politicile si procedurile interne ce pot genera evenimente si pierderi?
Constantin Iordache, Consultant Securitate
Securitate in Romania: Stiri, Tendinte, Joburi, Resurse, Legislatie, Top 50 firme, Calculator buget, Club Securitate.
VerifiES Servicii pentru Industria de Securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize statistici de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Marketing online, Broker de securitate.