Interviu cu Bogdan Buzdugan și Doru Dragne – oamenii din spatele Galelor OSPA România
Bogdan Buzdugan s-a alăturat industriei de securitate privată, în urmă cu aproape șase ani, după o carieră de peste 25 de ani în management corporatist. În ultimii ani a devenit o prezență vizibilă pe social-media, cu peste 1.000 de articole publicate pe blogul propriu, dar și în publicații online ca standard.ro și project-e.ro.
Doru Dragne lucrează de peste 25 de ani în industria de securitate, fiind responsabil de conturi industriale importante. În același timp, are poezii publicate în trei antologii de poezie contemporană și, nu în ultimul rând, este laureat al Trofeelor OSPA România 2020.
Începuturile…
Vocea Securității Private (VSP): Cum a apărut OSPA și cum a ajuns ea în România?
Bogdan Buzdugan: Ideea trofeelor OSPA a apărut în urma unor cercetări extinse, realizate de către Perpetuity Research Institute (Marea Britanie) în mai multe țări, sub coordonarea profesorului Martin Gill, un reputat criminolog britanic. Proiectul de cercetare a avut ca scop sĂ identifice factorii care definesc performanța, respectiv excelența profesională în securitatea privată. Concluzia studiului, publicat în septembrie 2014, a fost că exista un deficit de percepție a calității serviciilor de securitate în rândul clienților și a opiniei publice, iar acesta se datorează manierei defectuoase în care industria securității își prezintă realizările profesionale, care de multe ori sunt unele de excepție.
Așa s-a născut ideea unui concurs de proiecte în industria securității private care să scoată în evidență astfel de succese excepționale ale securității private într-un cadru care să asigure o vizibilitate și o cotă de respectabilitate crescută acestui domeniu. Programul dezvoltat de profesorul Martin Gill s-a numit OSPA adică The Outstanding Security Performance Awards și din start s-a dorit a fi un OSCAR al securității private.
O alta dimensiune a viitorului proiect OSPA a fost aceea a obiectivității. Pornind de la proiectul de cercetare mai sus amintit s-au dezvoltat o serie de criterii clare, neinterpretabile și o scală de măsurare a performanței pentru fiecare categorie de premiere. Aceleași categorii de premiere și aceleași criterii de evaluare sunt aplicate indiferent de țara care organizează competiția.
Doru Dragne: În România se simțea de mult timp nevoia unui program care să scoată în evidență excelența profesională și oamenii care o realizează în domeniul securității private. Pentru că în aceea perioada abundau știrile negative despre firme de pază evazioniste și patroni arestați… Se crease o imagine foarte proastă pentru sectorul securității private, incompatibilă practic cu valorile acestei ocupații – cinste, încredere, profesionalism, onorabilitate…
Bogdan Buzdugan: Primul pas a fost o întâlnire absolut întâmplătoare, pe aeroportul din Londra, între profesorul Gill și fostul său student de la Universitatea din Leicester, domnul Gabriel Badea, la începutul anului 2015. Profesorul a povestit despre acest program, pe care îl dorea adoptat de cât mai multe țări, iar studentul a realizat că este o idee extraordinară și o oportunitate deosebită pentru a promova o imagine corectă a domeniului securității private în România. Pasul 2 a fost cantitatea mare de efort și resurse, deci foarte multă muncă, pentru organizarea Galelor OSPA și la noi în țară!
VSP: Cum s-a dezvoltat programul OSPA la nivel mondial?
Doru Dragne: Premiile OSPA (Premii pentru Excelența Profesională în Securitatea Privată) au debutat în 2015 prin organizarea Galelor de premiere în trei țări – Australia, Germania, Norvegia. Un an mai târziu, România și Statele Unite s-au alăturat programului OSPA, fiind urmate de Marea Britanie în 2017. De atunci, clubul select al excelenței profesionale în industria de securitate a ajuns la 15 țări membre – Africa de Sud, Australia, Belgia, Germania, India, Irlanda, Kenya, Luxemburg, Marea Britanie, Nigeria, Noua Zeelandă, Norvegia, România, Benelux (Belgia, Olanda Luxemburg), Statele Unite – de pe 5 continente.
Chinurile Facerii…
VSP: Bun, dar cum a început organizarea OSPA în România?
Bogdan Buzdugan: Ei bine, la câteva luni după acea întâlnire de pe aeroport, la invitația d-lui Badea, profesorul Martin Gill a venit la București și a prezentat conceptul în fața Consiliului Director al Federației Serviciilor de Securitate, care a decis să ne înscriem în program și să organizăm prima gală în 2016.
Exact în acea perioadă am fost cooptat în cadrul Federației, ca Secretar General… Eram la un început de drum din toate punctele de vedere: primul meu job in securitatea privată, prima organizație patronală în care lucram și… prima Gală OSPA care se organiza în România… Tocmai fusese selectat juriul care urma să analizeze proiectele depuse. Am fost impresionat de backgroundul celor 11 profesioniști, mi-am dat seama atunci cât de serios e acest domeniu…
S-a pornit cu 4 categorii de premiere care să acopere un spectru cat mai larg al securității private.
Apoi, pentru că nu aveam experiență în organizarea de evenimente, am căutat o firmă specializată și am găsit chiar una cu experiență în domeniul manifestărilor de acest gen. Ne-am inspirat și din galele care se organizaseră deja în celelalte tari. Iar ștacheta fusese ridicată foarte sus în privința calității și prestanței.
Așa am început să căutăm locația cea mai potrivita, MC-ul, să ne gândim la partea de entertainment… Timpul era scurt și erau foarte multe de făcut… Spectrul unui eșec punea o mare presiune pe noi.
Mai mult decât atât evenimentul nostru era unul atipic, un format care nu se mai făcuse în Romania… În afară de organizarea propriu-zisă mai este și partea de strângere a unui număr adecvat de proiecte (premiul nu se acordă dacă nu sunt cel puțin 3 proiecte pentru fiecare categorie). De asemenea finanțarea evenimentului se face în principal din sponsorizări și vă imaginați cât de greu e să convingi firmele din domeniu să sponsorizeze un eveniment care nu se mai făcuse până atunci și care nu se știa ce audiență o să aibă.
Și pentru că poate nu aveam încă destulă presiune (glumesc), cu nici două luni înainte de eveniment firma colaboratoare a început să ne dea vești foarte proaste… Sponsorii nu se înghesuiau să ne finanțeze evenimentul și practic nu aveam niciun proiect în competiție… Sfatul lor a fost atunci să renunțăm la idee și eventual să o luăm de la capăt anul următor…
Dar noi ne-am încăpățânat și am continuat! Și am continuat pe repede înainte…
Primul lucru a fost locația… Am început o colaborare cu Hotelul Marriott pe care l-am ales în special pentru prestanță, cu scările acelea largi, de marmură, care ajungeau chiar în fața sălii, precum și spațiul generos. Apoi am găsit si un MC care și el aducea un plus de vizibilitate: actorul Teatrului National, Silviu Biriș. Și pentru că, în acel an, melodia cu cel mai mare succes în topurile din România a fost „Mă ucide ea”, l-am ales pentru încheierea serii pe Mihail, faimosul cantautor din Basarabia!
În felul asta am gândit noi că Gala OSPA România va fi cel puțin la nivelul de eleganță al celorlalte gale OSPA care se organizaserăm deja.
Am considerat că doar o gală de premiere va fi prea puțin, raportat la importanța manifestării, și atunci am mai adăugat o conferință, cu participare gratuită pe bază de invitații, în care au fost dezbătute subiecte actuale pentru industria securității private. Și așa a apărut ideea „Zilei Securității Private în România” – un concept al sărbătoririi profesioniștilor din industrie, cu mai multe evenimente organizate într-o singură zi.
Apoi au urmat sutele și miile de telefoane și mesaje, zecile de întâlniri ca să avem suficiente proiecte, să avem participanți, să avem sponsori.
Până la urmă a fost un mare succes. Conferința de deschiderea a fost onorată de înalte oficialități din Guvernul României! Participarea a fost excepțională inclusiv din străinătate! Gala din 2016 a rămas întipărită în mințile tuturor într-adevăr ca un eveniment de excepție!
Au fost și câteva stângăcii inerente… Prezentatorul a mai a mai „botezat” niște invitați din străinătate, în sală era când prea frig, când prea cald, dar totul a fost dat uitării când Mihail și orchestra lui au apărut pentru repetiții și atunci am fost siguri că vom avea un eveniment memorabil!
Am învățat din greșeli
VSP: Și ce s-a întâmplat mai departe?
Doru Dragne: Anul următor am definitivat conceptul organizării ZSPR, așa cum îi spunem noi pe scurt „Zilei Securității Private în România” – 3 evenimente distincte desfășurate într-o singură zi, de dimineață până seara: o conferință, „Bucharest International Security Summit”, o expoziție cu standurile amplasate chiar în fața intrării în sală, „Bucharest Regional Security Fair”, și Gala OSPA România.
Și pentru că mai multe categorii profesionale din industrie nu puteau fi cuprinse în cele patru adoptate inițial, am mărit treptat numărul categoriilor de premiere. Astfel, în 2017 au apărut două noi categorii, cele dedicate Securității Cibernetice și Premiul pentru Întreaga Carieră, iar în 2018 categoriile dedicate Doamnelor de Excepție din Industria de Securitate și Directorilor din cadrul Companiilor de Securitate Privată. Din păcate, odată cu anunțarea organizării primei gale mondiale dedicate securității cibernetice, această categorie a fost scoasă din programul galelor naționale deși, cel puțin în România, s-a bucurat de un real succes.
VSP: După prima ediție, totul a mers ca uns sau peripețiile au continuat?
Bogdan Buzdugan: Sigur că experiența se cumulează cu fiecare ediție și parcă, de fiecare dată, a fost mai ușor. Rămâne totuși o provocare să convingem oamenii să se înscrie cu proiectele lor. Iar OSPA are o regulă clară: în lipsa unui număr minim de trei candidați la o categorie, trofeul nu se acordă. Nu poți concura de unul singur pentru a ieși pe locul doi!
La început, când sunam pe la firme în căutare de candidați, chiar eram priviți cu neîncredere: ați mai inventat încă un trofeu ca să vă premiați între voi. Și degeaba le explicam că proiectele se depun direct pe un website care este administrat din Anglia, că sunt 11 profesioniști în juriu, care jurizează independent proiecte pe care le primesc direct de la Londra și că însumarea notelor se face doar acolo și că în fiecare an vine profesorul Martin Gill cu plicurile cu numele câștigătorilor și nimeni nu știe rezultatul înainte de a fi anunțat pe scenă!
Într-un an, prezentatoarea a apărut cu două ore înainte de gală, direct de la filmări, fără să fi citit măcar textul prezentării și a încercat să o facă atunci!
În alt an, artistul care trebuia să încheie evenimentul a avut în aceeași seară și un spectacol de teatru și a ajuns cu o oră mai târziu, când lumea se pregătea de plecare… Dar a reușit totuși o prestație extraordinară, chiar dacă a presărat-o cu mesaje promoționale la piesele de teatru în care juca împreună cu soția sa!
Doru Dragne: Și să nu uităm anul în care Buzdugan a făcut cunoștință cu asfaltul de pe Calea Victoriei cu trei săptămâni înainte de eveniment, lăsându-ne baltă, cu toate pe cap, pe ultima sută de metri…
Bogdan Buzdugan: Ei, dar v-ați descurcat și a ieșit din nou o ediție memorabilă! Pentru că, o lună, am avut o mânuță de dinozaur, mică și prinsă la piept, o a doua de extraterestru cu doar 3 degete valide și interdicție de a pune ochelarii pe nas, nu am putut să-i ajut cu nimic. A fost de fapt prima și sper ultima ediție ZSPR la care am lipsit!
În acel an evenimentul a fost închis de recitalul Paulei Seling, care a dus totul la un cu totul alt nivel!
VSP: Pandemia cum v-a afectat?
Doru Dragne: A trebuit, în primul rând, să facem față altor provocări organizatorice prin organizarea unei ediții online. Considerăm că ediția din 2020 a fost un succes, fiind vizionată de peste 2.500 de persoane. Au fost și greșeli, inerente unui format nou, mai ales în privința sincronizării intervențiilor. Cum la fiecare categorie nu se știau decât finaliștii, iar câștigătorii erau anunțați în direct, aveam în permanență conexiunile directe deschise cu finaliștii a trei-patru categorii pe canale independente. Ați văzut că mai apar probleme și cu corespondenții de televiziune în privința sincronizării cu cei din studio, iar acolo vorbim de profesioniști, nu de amatori!
Apoi, în 2021, am amânat gala pentru acest an. Din păcate, în noiembrie a fost un val important de îmbolnăviri și era greu de susținut o atmosferă festivă, de sărbătoare. În al doilea rând, sponsorii au oprit toate finanțările pentru manifestările online!
VSP: Și atunci, în 2022, cum veți proceda?
Bogdan Buzdugan: Pentru acest an am ales să organizăm o ediție comună 2021/2022, în luna iunie, lună în care, în mod tradițional, se relaxează restricțiile și sperăm să putem organiza o ediție față în față.
5 ediții, 34 de trofee, 102 finaliști, peste 1700 de participanți…
VSP: Îmi puteți da câteva cifre despre ce a însemnat OSPA România în această perioadă?
Bogdan Buzdugan: Sigur. În cursul primelor 5 ediții OSPA România am avut 102 finaliști ai categoriilor de premiere și au fost înmânate câștigătorilor 34 de trofee. O parte dintre câștigătorii OSPA România și-au câștigat apoi și o recunoaștere internațională, obținând și alte premii sau devenind finaliști în cadrul Galei Mondiale CyberOSPAs.
Aici putem da exemplul colegilor de la Cluj, care au creat sistemul Parking Spotter, care utilizează camerele de supraveghere pentru găsirea a unui loc de parcare, care au obținut numeroase alte premii internaționale.
Și de asemenea trebuie menționată firma de securitate cibernetică Cyber Smart Defence, membră a grupului Stefanini, dublă laureată a OSPA România, care a fost finalistă la două categorii la Gala Mondială CyberOSPAs desfășurată în luna decembrie a anului trecut. Tot acolo a fost finalistă și ultima câștigătoare a Trofeului OSPA România la categoria CyberSecurity – Asociația Română pentru Asigurarea Securității Cibernetice (ARASEC).
Doru Dragne: Și să nu uităm de cei peste 700 de participanți la conferințele organizate cu ocazia Zilei Securității Private în România și de cei peste 1.000 de participanți la Gale între 2016 și 2019!
VSP: Ce ne puteți spune despre sponsorii Galelor OSPA?
Doru Dragne: Am avut alături de noi, în edițiile anterioare, mai multe firme importante din domeniul securității private. Și voi începe enumerarea cu Hikvision, care a fost sponsor de generic pentru două ediții consecutive, în 2017 și 2018. Trebuie menționată, de asemenea, Global Security System, care a ales să-și sărbătorească aniversarea celor 20 de ani de existență, în 2019, ca sponsor de generic al OSPA România. Putem continua cu Dahua, sponsor al conferinței în 2019, și cu GTS, Optex, Axis Communications, Safety and Security Systems, Wind One, Astal, Azitrend – în calitate de sponsori de categorie.
Pentru ediția din acest an avem deja doi sponsori de categorie – Cyber Smart Defence și Asociația Română pentru Industria de Securitate – ARIS, dar sperăm să mai vină alături de noi și alte firme puternice!
Cu toții s-au asociat cu noi pentru că am reușit să creăm un eveniment asociat cu excelența profesională în securitatea privată!
VSP: Ați menționat de câteva ori invitații străini. Puteți să ne dați și câteva nume?
Bogdan Buzdugan: Sigur! Pe lângă profesorul Martin Gill care în era pre-pandemică se transformase într-un adevărat globe-trotter, plecând la aeroport direct de la o gală OSPA pentru a ateriza la următoarea, am avut și invitați din cadrul organizațiilor internaționale – CoESS, prin Catherine Piana, director executiv, și Eduardo Cobas, membru al Consiliului Director, Euralarm, prin președintele său Martin Harvey, și ASIS International, prin Godfried Hendriks, președinte ales la momentul vizitei sale în România, și Caroline Bashford, din partea ASIS UK. Au mai venit colegii și partenerii noștri de la asociații naționale ale securității private din Europa – Verica Milevska Stefanovska și Sanja Kermetcieva din Macedonia de Nord, Renata Dončević și Alen Javorovic din Croația, Aleksandr Nedic din Serbia și Runar Karlsen din Norvegia. Sperăm ca cel puțin unii dintre ei să ne viziteze și în acest an!
VSP: Cine v-a mai sprijinit în organizare?
Doru Dragne: Bineînțeles că i-am avut alături de noi pe colegii de la ARTS (Asociația Română pentru Tehnica de Securitate), PSS (Patronatul Serviciilor de Securitate), ANERSF (Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică), ANSSI (Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice) și ASIS Chapter Romania. Și vreau chiar să folosesc prilejul pentru a le mulțumim domnilor Liviu Mateescu, Horațiu Marinescu, Bogdan Șovar, Aurel Catrinoiu, Toma Cîmpeanu și Rene Păsculescu pentru ajutorul acordat la fiecare ediție!
VSP: Are vreun efect succesul OSPA România asupra industriei de securitate privată?
Bogdan Buzdugan: Succesul OSPA este de fapt succesul celor care au participat și participă la eveniment! Rezultatele unui sondaj de opinie, realizat în toamna trecută printre finaliștii și câștigătorii OSPA România, ne-au arătat valori clare și cuantificabile privind aprecierea și influența pe care a căpătat-o acest program de excelență în cadrul industriei de securitate din țară și din străinătate. Majoritatea covârșitoare a respondenților (86%) a mărturisit că recunoașterea primită în urma participării la trofeele OSPA a fost importantă, mărindu-le notorietatea în sectorul securității private și le-a deschis uneori noi perspective de dezvoltare profesională și poarta către noi provocări!
VSP: Cum va fi prima ediție de vară a OSPA România în iunie? De ce ați schimbat atât de radical perioada de organizare?
Doru Dragne: În mod tradițional, noi închideam în fiecare an sezonul Galelor OSPA. Acum vom fi, cumva, la mijloc. Dar ne-am dorit o ediție în care să putem sta de vorbă cu colegii de breaslă în aer liber, după toate restricțiile suportate în această perioadă de pandemie. Pentru acest an vom renunța la conferință și la expoziție. Doar sponsorii își vor putea amenaja standuri de prezentare. Ne dorim o ediție mai relaxată, cât mai convivială, ca o revedere între prieteni după o lungă perioadă de despărțire…
Sperăm, în același timp, să celebrăm noi povești de succes și noi realizări ale colegilor care-și vor înscrie proiectele în lupta prietenească pentru trofee!
VSP: Un mesaj de final?
Bogdan Buzdugan: Așteptăm cât mai multe înscrieri de proiecte! Locația va fi una deosebită, unde ne vom aștepta oaspeții la începutul verii. Va fi una în care, sunt sigur, toată lumea se va simți bine! Nu o anunțăm încă pentru că suntem în negocieri, dar nu vom menține suspansul pentru multă vreme!
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate
VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte
Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.
Consultanta de securitate: Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate
Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu, Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.