Piata de securitate este una strans legata de salariul minim pe economie, iar firmele din domeniu trebuie sa transpuna in preturi cresterile salariului minim.

Piata de securitate este una ciudata in care indiferent ca discutam de sisteme, monitorizare sau paza preturile (ora de manopera, ora de paza) sunt foarte diferite iar pentru acelasi serviciu vei gasi oferte de la 11lei la 20 lei, iar in aproape 90% din cazuri clientul cumpara aceste servicii comparand preturi nu diferentiatori intre companii.

In ultimii 5 ani am fost obisnuiti cu cresteri salariale de minim 2 cifre (2013-13,81%, 2014-12,31%, 2015- 16,03%, 2016- 19,05%, 2017 16%), iar firmele de securitate au facut si fac eforturi pentru a transpune in preturi aceste cresteri anuale. Foarte multi nu reusesc sa transmita mai departe catre clienti lor aceste costuri si intrebarea ar fi cum reusesc? (intrebare retorica dealtfel).

2018 spre deosebire de anii anteriori aduce o crestere de doar 6,90% a salariului minim (nu luam in calcul transferul contributiilor de la angajator la angajat), una din cele mai mici cresteri din 2012  si pana in prezent.

Noutatea adusa de 2018 este transferul contributiilor si astfel avem un cost mult mai clar pe ora, pentru toata lumea: 11,40 lei pe ora ( acest cost include fostele taxe angajator). Beneficiul pentru industria de securitate este ca pana acum multi se raportau la acest cost minim pe ora atunci cand participau la licitatii publice, iar preturile lor erau in preajma acestui tarif.

Aceasta borna minima trebuie sa reprezinte pentru autoritatile de control semnale clare de evaziune si munca la negru  pentru orice tarif in apropierea acestui 11,40 lei pe ora.

Daca insa luam in calcul   conform legislatiei in vigoare si alte obligatii fata de angajati:

  • spor de noapte- 25%
  • spor de sarbatori legale (100%)
  • concediu de odihna ( minim 20 de zile)
  • contributia asiguratorie pentru munca 2,25%
  • fond de handicap ( dublu fata de 2017 ianuarie si fara posibilitate de compensare in servicii sau produse)

aceasta borna de 11,40 lei pe ora urca la un minim de 13,42 lei pe ora ( fara spor de noapte),

ATENTIE 13,42 LEI PE ORA, SUNT COSTURI REZULTATE DE RESPECTAREA LEGISLATIEI MUNCII IN VIGOARE, FARA A LUA IN CALCUL OBLIGATIILE SPECIFICE IMPUSE DE LEGISLATIA DE SECURITATE ( uniforma,  echipamente, control, training etc).

Ce se intampla insa in realitate? STATUL (autoritati guvernamentale, companii detinute de Romania) este cel care incurajeaza si rasplateste evaziunea si munca la negru in acest domeniu. CUM? pai este de ajuns sa deschizi SEAP si sa vezi la ce preturi sunt adjudecate aceste servicii, este de ajuns sa citesti presa despre companii amendate pentru munca la negru si care culmea asigura securitate la ITM, este deajuns sa mergi pana la Anf, Itm, spital, scoala, gradinita etc si sa vezi cine preseataza servicii si apoi sa dai un simplu search pe google.

Vedeti mai jos si  opinia Federatiei Romane de Securitate reritor la licitatiile publice si preturile sub cost:

Interviu  Gabriel Badea despre licitatiile publice in domeniul de securitate

In opiniea mea pentru ca industria de securitate sa avanseze si sa isi demonstreze valoarea este nevoie de ca:

  • autoritatile de control si supervizare sa inceteze incurajarea evaziunii si muncii la negru chiar daca achizitioneaza  servciile la pretul cel mai mic ( sa fie atente ca pretul sa nu fie sub cost salariul minim)
  • firmele din piata sa inceapa sa se diferentieze prin orice, cat de putin, „fortand” astfel beneficiarii serviciilor sa vada mai departe de pret si sa caute beneficiile reale ale acestor servicii
  • firmele de securitate sa inteleaga ca in era tehnologiei nu poti avansa fara sa folosesti beneficiile tehnologiei (indiferent ca discutam de sisteme informatice ce ajuta managementul companiei- raportare, control, statistica, fincnciare, sau ca discutam de utilizare  tehnologie in prestare servicii)
  • firmele de securitate sa inteleaga ca in 2018 forta de munca este cel mai scump si rar bun (mai ales cea de calitate), iar daca nu investesti in structura, oameni cheie, oameni care sa administreze cat mai bine forta de munca (recrutori, traineri, inspectori calitate  manageri, etc) singura ta sansa este sa te bati cu alte mii de firme pe pretul cel mai mic.

constantin iordacheConstantin Iordache, Consultant Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate