Prevenirea furturilor savarsite de angajati
Potrivit statisticilor, 75% din angajati fura de la locul lor de munca si cea mai mare parte o fac in mod repetat. In acelasi timp, statisticile de securitate arata o tendinta ascendenta a furturilor savarsite de angajati. In timp ce unele furturi sunt de valoare mica, cum ar fi materiale de birou, altele sunt de valoare mare si cel mai grav, sub forma continuata.
De ce fura angajatii?
Înainte de a vedea ce trebuie facut pentru a preveni furtul angajatilor, in primul rand sa vedem de ce o fac.
Atunci cand un angajat considera ca nu este platit suficient sau ca lucrează prea mult ori ca locul de munca este sub nivelul lui de competenta, va avea o atitudine de „merit acest lucru” si va incepe sa isi insuseasca bunuri de la locul de munca.
In acest sens recomandam sa efectuati cu angajații Dvs. sondaje de opinie in mod regulat cu privire la satisfactia lor profesionala. De multe ori, pur și simplu angajatii doresc sa stie ca opiniile lor sunt auzite și ca managementului ii pasa de problemele lor.
Un alt risc in acest sens il reprezinta munca cu personal in leasing, o practica des întalnita in retail si care este o alta cauza a furturilor savarsite de angajati. Natura temporara a locului de munca coroborata cu remuneratia relativ mai mica în comparatie cu posturile cu norma întreaga, alimenteaza credinta angajatilor ca a lua un lucru nu va conta cu adevărat si ca „oricum, am plecat in cateva saptamani”.
Furtul de timp
Un alt aspect important in loss prevention il reprezinta pierderile datorate activitatilor in interes personal derulate in timpul programului de lucru. Cand angajatii isi verifica e-mailul, dau SMS-uri, socializeaza pe Facebook, Twitter sau pe alte platforme de social media, sau pur și simplu recurg la pauze neautorizate de tigari, etc., acestea reprezinta furt de timp. Daca la furtul de timp adaugam si alte tipuri de furt atipic, cum ar fi utilizarea unui echipament proprietatea companiei pentru uzul personal avem deja pierderi foarte mari incadrate in zona de loss prevention.
Screeningul – o cale de prevenire
Angajarea personalului fara sa faci verificari ale trecutului profesional si personal te poate costa atat bani cat si timp pierdut.
In timpul procesului de screening verificați referințele lor. O simpla verificare poate dezvalui cu ușurinta un trecut falsificat. In acelasi timp trebuie verificat de ce au schimbat locurile de munca anterioare si daca au plecat in termeni amiabili. Dacă nu, trebuie verificate conditiile plecarii. De asemenea trebuie vazut daca au schimbat locul de muncă de mai multe ori și dacă da, de ce.
Putem sa mai verificam dacă viitorul angajat are probleme cu achitarea creditelor fapt ce ar putea duce la presiuni financiare si de aici nevoia de a fura.
Si nu in ultimul rand, dacă aveti posibilitatea sa faceti, cu ocazia vizitei medicale, screening-ul de droguri este mai mult decat recomandat. În timp ce multi vor declara ca nu consuma droguri, un screening simplu poate dezvalui cu totul altceva.
Utilizati spatial fizic pentru a reduce riscurile
Spatiul fizic în care angajatii lucrează poate fi pregatit si folosit in prevenirea furturilor savarsite de angajati. Pentru acest lucru este necesar ca un specialist in loss prevention sa realizeze o evaluare a interiorului și exteriorului sediului companiei. Dacă exista sistem CCTV trebuie sa ne asiguram ca acopera toate zonele vulnerabile. Dacă acoperirea nu este suficienta repozitionam camerele video sau adaugam alte camere pentru a se asigura o acoperire video completa. In alte situatii, in retail, un magazin invita la furt prin insasi configurarea spatiului de vanzare, a rezerveor de marfa, a vestiarelor si birourilor precum si a accesului personal si a iesirilor de siguranta. Reconfigura spatiului profesional astfel incat caile de acces sa nu fie blocate cu diverse obstacole si de asemenea sa fie bine iluminate. Implementarea unui punct de control al angajatilor dotat cu cabine de contral poate reduce, de asemenea, oportunitatile de furt.
Pentru companiile mai mari, cu un numar mare de angajati, cum ar fi hypermarketurile, recomandam o structura de securitate, incadrata cu angajati proprii, care poate monitoriza angajatii pe principiul „mereu acolo”.
Din pacate nici o structura de securitate nu va putea elimina furturile savarsite de angajat in proportie de 100 %. Insa așa cum se spune, „în cazul in care există o vointa, există o si cale de rezolvare”, adica daca va hotariti sa tineti cont de sfaturile de mai sus o sa aveti ocazia sa trimiteți un semnal puternic pentru toti angajatii care vor incerca sa fure din patrimoniul companiei dvs.
Autor: Dan Lazar, Consultant de securitate
Securitate in Romania.