Frauda cu facturi, ce este şi cum o eviţi
Ajungi la birou, deschizi e-mail-ul, treci rapid prin fiecare mesaj şi dai de o factură. Expeditorul este un furnizor de încredere, aşa că o trimiţi mai departe către departamentul financiar.
Chiar dacă totul pare în regulă, e posibil să fii victima unei fraude cu facturi.
Ce este frauda cu facturi?
- Una din cele mai întâlnite fraude în mediul online, frauda cu facturi (invoice fraud) are loc atunci când atacatorul obţine acces la contul de e-mail al unui furnizor şi cere o plată folosind o factură foarte similară cu una uzuală.
- De asemenea, o altă metodă folosită de atacatori este să pretindă că sunt reprezentanţii legitimi ai unui furnizor de bunuri şi/sau servicii şi să ceară modificarea datelor de plată astfel încât să poată încasa valoarea unei facturi în conturile proprii.
Ce poţi face pentru a preveni frauda cu facturi?
- Este bine să te asiguri că angajaţii şi colaboratorii tăi sunt la curent cu acest tip de fraudă şi ştiu cum să îl evite.
- Stabileşte o procedură clară de verificare a plăţilor ca să identifici mai uşor tentativele de fraudă.
- Verifică informaţiile postate pe site-ul companiei, în special cele care se referă la contracte şi furnizori.
- Asigură-te că angajaţii tăi nu postează pe site-uri de socializare date şi informaţii despre companie.
- Spune-le angajaţilor să verifice şi să semnalizeze orice li se pare suspect la plata unei facturi.
Sfaturi utile pentru angajaţii tăi
Cum identifici şi cum previi o fraudă cu facturi:
- Dacă primeşti o solicitare pretinsă a fi din partea unui furnizor prin care acesta îţi cere să modifici detaliile bancare pentru o plată, asigură-te că nu eşti victima unei tentative de fraudă cu facturi.
- În cazul în care primeşti un e-mail prin care eşti anunţat că detaliile de plată s-au schimbat sau pur şi simplu primeşti o factură care conţine un alt cont bancar decât cel obişnuit, este bine să confirmi aceste modificări cu o persoană de contact în care ai încredere şi pe care o ştii deja, folosind un alt canal de comunicare (telefon, fax etc).
- Când verifici dacă datele primite sunt autentice, foloseşte datele de contact din corespondenţa anterioară pe care ai avut-o cu furnizorul şi nu pe cele din e-mailul prin care ai fost anunţat de schimbarea datelor de plată pentru facturi.
- Pentru plăţile mari care depăşesc o anumită sumă, stabileşte o procedură suplimentară de verificare şi confirmare a plăţii împreună cu furnizorul de bunuri şi/sau servicii.
- Înainte să faci o plată, cere o confirmare din partea furnizorului. Pentru siguranţă, include denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale contului în care urmează să faci plata.
articol preluat de la ING Bank Romania
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate, legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate
VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate: Achizitii servicii de Securitate, Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate,
VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate
VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultant in Securitate: strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.