„Cash-trapping”- ul  metoda, de fraudare a bancomatelor

Tot mai frecvent infractorii folosesc si alte mijloace decat skimming-ul   pentru fraudarea bancomatelor   la interceptarea si incasarea sumelor de bani.

O metoda pentru a fura bani din bancomate a devenit cunoscuta sub numele de cash-trapping.

Metoda consta in plasarea unei placute metalice lipite in interiorului orificiului prin care se elibereza banii din bancomat. Placuta impiedica banii sa iasa, acestia ramanand blocati in partea din interior a orificiului de eliberare a bancnotelor, moment in care victimele cad in plasa.

Infractorii   in alte cazuri pun banda adeziva in interiorul zonei din care se extrag banii, astfel ca bancnotele sa ramana blocate in aparat.

In acest fel, dupa finalizarea tranzactiei, clientul pleaca in cautarea altui bancomat cu gandul ca incidentul se datoreaza unei probleme tehice a aparatului sau nu mai exista bani.

Dupa plecarea acestora, infractorii, care de obicei isi pandesc victimele de la distanta, vin pentru a intra in posesia banilor blocati in bancomat.

Escrocherii cu proceduri de inalbire a unor bani murdari 

Escrocheriile cu hartii colorate pe post de bani si procedure „amuzante” de inalbire a unor bani murdari sunt tot mai des intalnite.

Escrocii, mai des nigerieni sau camerunezi spun,  mizand si pe naivitatea victimei, ca au sume mari de bani doar ca sunt murdari si ii pot curata ca pe rufe, daca ii amesteca intr-un pachet cu bani curati.

Astfel, ei solicita sume mari in euro sau dolari in bancnote de 100, 200 si 500 pe care in fata victimei banii reali ii amesteca cu hartii simple (negre sau albe), impacheteaza banii intr-o folie, ii injecteaza cu presupusa solutie de curatare si cer victimei sa nu umble 12 ore cat dureaza procedeul de desecurizare.

Momentul important este atunci cind suspectii schimba pachetul cu bancnote autentice  fara sa observe victima cu un altul cu simple hartii colorate.

Fraude online

Facebook-ul si telefoanele inteligente ne fac viata mai frumoasa, dar le fac si hackerilor treaba mult mai usoara, atunci cand vine vorba de furat date personale.

Pericole sunt la tot pasul: de la mesajele pe care le primim pe retelele de socializare, pana la aplicatiile pe care le instalam pe telefonul nostru mobil.

Sapte sute de milioane de oameni de pe intreaga planeta folosesc Facebook-ul. Zilnic, se schimba miliarde de mesaje.

Virusul inregistreaza toate actiunile pe care le faceti pe calculator. De exemplu atunci cand utilizati cardul de credit pentru a face o plata online. Datele de pe card ajung astfel si la hacker.

Frauda merge si mai departe. Sumele mari stranse astfel sunt, de multe ori, “spalate” chiar cu ajutorul altor pacaliti, care vor sa munceasca de acasa. In felul acesta, hackerii se asigura ca urma banilor se pierde, iar singurii care pot fi trasi la raspundere de politie sunt cei pacaliti.

Felicitari! Premiul dvs. –  3600 euro”

„Felicitari!  premiul este 3600 euro si o plasma TV marca Samsung. Pentru detalii apelati nr.xxx . Va multumim.”

Astfel de mesaje care contin si greseli gramaticale nu sint de la companii reale ci de la escroci, care va cer sa transferati sume de bani pentru taxe de stat, transport, etc.

 Bilete la ordin cu date fictive

Infractorii identifica banci din diverse state europene si utilizeaza instrumente financiare de plata precum bilete la ordin (promissory note) in care consemneaza date fictive, nereale si le depun spre decontare, urmarind incasarea in mod fraudulos a unor sume de bani.

Pentru a ingreuna verificarile de conformitate, infractorii  utilizeaza date apartinand unor societati comerciale si financiare din diverse state.

Dan Lazar – Consultant de Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

 

 

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate