Ce facem cand atacul de panică devine iminent:

  • incepem sa respiram profund, la intervale de 7-10 secunde si facem acest lucru de cinci, sase ori. Este important ca în aceste momente să ne concentram toata atentia asupra modului corect in care respiram, acest aspect contribuind eficient la abaterea atentiei de la furtuna de ganduri și emotii infricosatoare ce precede un atac iminent.
  • dupa ce respiram profund, incepem imediat sa cascam cu pofta, sau cum se spune, din toti rarunchii si facem acest lucru de 10 – 30 de ori. Nu tineti mana la gura când cascati. Pe masura ce faceti acest lucru veti simti, intotdeauna, o stare de detasare totala si buna dispozitie, factorii de stres devenind neutri, irelevanti.
  • cele doua exercitii duc la oxigenarea imediata a creierului si la eliminarea emotiilor si a energiilor negative generate de stimulii declansatori ai atacului de panica.
  • daca ati pierdut startul, iar criza s-a declansat, inainte de a trece la cele doua exercitii, va muscati de degetul mic al mainii, în zona de insertie a unghiei. Va veti provoca astfel o durere scurta dar de mare intensitate care va va scoate temporar din atacul de panica si va va da suficient timp pentru a incepe sa respirati si apoi sa cascati.

Atentie! Aceasta solutie reprezinta doar “pastila” pe care o iei pentru a scapa dintr-o criza, nicidecum nu constituie o varianta care să duca la vindecare. Metoda este  utilizata inca din anii 80 de trupele speciale americane, deoarece este simpla şi eficace.

Efectele hipnozei asupra celor care se confrunta cu problema atacului de panica.

  • in starea de transa hipnotica se pot induce sugestii care sa recalibreze nivelul perceptiei persoanei in cauza, urmarindu-se astfel neutralizarea factorilor declansatori. Nu discutam despre terapie in aceste cazuri, ci pur și simplu despre mobilizarea capacitatii pe care o are fiecare persoana de a privi, simti si trai lucrurile la o alta intensitate si din alt unghi, menit sa-i dea echilibru, calm si stapanire de sine.
  • inducerea starii de calm, de siguranta și de detasare in raport cu evenimentele din mediul inconjurator se poate realiza utilizand sugestiile potrivite, la care se pot asocia si gesturi de sprijin.
  • atacul de panica implica emotii cu impact negativ, traite la o intensitate ridicata, iar realizarea in completarea sedintelor de hipnoza a unor intalniri pentru eliberarea emotiilor captive, prin metoda EFT (Emotional Freedom Techniques) contribuie în mod semnificativ la transformarea structurală a persoanei, la echilibrarea sa si implicit la depasirea problemei reprezentata de atacurile de panica.

Concluzie: solutiile sunt simple, non-invazive, nu sunt  periculoase, insa pentru a obtine rezultate prin această abordare, trebuiesc indeplinite doua conditii: persoana în cauza să aiba disponibilitatea si deschiderea pentru a incerca aceste solutii si mai ales, sa treaca de la intentie la fapte, adica, sa parcurga efectiv etapele de dezvoltare personala menite sa o conduca la rezultatul stabilit.

Autor: Cornel Cucuteanu – Consultant dezvoltare personala

Securitate in Romania

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate