Contractul colectiv de munca, conform Codului Muncii:
„reprezinta o conventie scrisa incheiata intre angajator sau organizatia patronala si angajati, reprezentati prin sindicate sau in alt mod legal. Acest tip de contract prevede clauzele clare legate de conditiile de munca, salarizare, concediu, sanatate si securitate in munca, dar si alte drepturi si obligatii in ceea ce priveste locul de munca”.
Contractul colectiv de munca – legislatie
Contractul colectiv de munca (CCM) este reglementat de Codul Muncii (Legea nr. 53/2003, actualizata) si de Legea Dialogului Social (Legea nr. 62/2011 republicata, modificata si completata).
Art. 229 din Codul Muncii, negocierea contractului colectiv de munca este obligatorie, exceptand cazul in care compania respectiva are mai putin de 21 de angajati.
Care sunt partile contractului colectiv de munca?
Contractul colectiv de munca reprezinta o conventie scrisa intre angajator si angajati, care stabileste clauzele, dar si obligatiile si drepturile partilor:
- Angajatori sau organizatii patronale;
- Salariati, reprezentati de sindicate sau de alte forme de organizare, asa cum prevede legea.
Sindicatele sunt reglementate de Codul Muncii si reprezinta asociatii care au rolul de a apara drepturile angajatilor si de a promova interesele profesionale ale acestora.
Sindicatele sunt constituite prin asociere libera, in functie de sectoarele de activitate. Tot sindicatele participa la negocierea contractelor colective de munca si, la cerere, ii pot reprezenta pe angajati in cazul conflictelor la locul de munca. La fel ca patronatele, si sindicatele se pot asocia in federatii sindicale sau confederatii sindicale.
Conform legii, la incheierea contractelor colective de munca partile sunt considerate libere si egale. Acestea vor negocia clauzele, tinand cont de drepturile si obligatiile fiecarei parti implicate.
Clauzele principale ale contractului colectiv de munca?
Contractele colective de munca au rol de a apara interesele si drepturile partilor implicate, astfel incat sa fie limitate sau prevenite orice posibile conflicte la locul de munca. De aceea, orice contract colectiv de munca trebuie sa cuprinda:
- Partile din contract;
- Salarizare si alte drepturi salariale;
- Conditii de munca si protectia muncii;
- Timpul de munca si timpul de odihna;
- Formarea profesionala;
- Sanatatea si securitatea in munca;
- Incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca;
- Dispozitii generale;
- Dispozitii finale.
Alte obligatii pe care le reglementeaza contractele colective de munca se numara si acordarea indemnizatiilor pentru angajatii care calatoresc in interes de serviciu, decontarea cheltuielilor de cazare si transport, verificarea aptitudinilor inainte de angajare, conditiile de suspendare a contractului de munca in care angajatul lipseste nemotivat si alte asemenea.
La incheierea contractelor individuale de munca, acestea nu pot sa stabileasca drepturi care sunt inferioare celor din contractul colectiv de munca. In cazul in care apar modificari privind conditiile de munca e bine de stiut ca anumite clauze ale contractului colectiv de munca pot fi renegociate ulterior. Contractul colectiv de munca trebuie semnat atat de angajator, cat si de angajati.
Contractele colective de munca sunt valabile pentru toti salariatii unei companii.
Negocierea contractului colectiv de munca
Legislatia cere angajatorului sa inceapa negocierile colective cu salariatii, dar nu neaparat sa si incheie un contract colectiv de munca.
Angajatorul sau organizatia patronala trebuie sa initieze negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inainte de expirarea contractelor colective de munca sau a perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale ale acestor contracte.
In cazul in care angajatorul nu initiaza negocierile colective, angajatii sau sindicatele pot face o cerere scrisa prin care pot cere acest lucru. Negocierea colectiva va incepe in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data comunicarii solicitarii.
In ceea ce priveste durata negocierilor, acestea pot depasi 60 de zile calendaristice doar prin acordul partilor. Bineinteles, contractele colective de munca pot sa prevada si renegocierea anumitor clauze, la termenele stabilite de parti. Este interzisa includerea oricarei autoritati publice in procesul de negociere a contractului colectiv de munca.
Atentie! In situatia in care angajatorul sau organizatiile patronale refuza sa inceapa negocierea colectiva, iar angajatii sau sindicatele cer negocieri, acestia pot fi sanctionati de catre autoritati. Amenzile sunt aplicate de catre inspectorii muncii si pot fi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Valabilitatea si incetarea contractului colectiv de munca
Contractele colective de munca trebuie incheiate in scris pe o perioada cuprinsa intre 12 si 24 de luni si pot fi prelungite o singura data pentru cel mult 12 luni, cu acordul partilor.
Odata incheiat un contract colectiv de munca, acesta se aplica de la data inregistrarii la autoritatea competenta sau, dupa caz, de la o data ulterioara, in functie de cum au convenit partile implicate.
In ceea ce priveste contractele colective de munca la nivel de unitate, acestea trebuie inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca. Pentru contractele incheiate la nivelul grupurilor de unitati sau sectoare de activitati, inregistrarea se face la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Orice contract colectiv de munca poate sa inceteze la implinirea termenului de valabilitate, la terminarea lucrarilor pentru care a fost incheiat, daca societatea se desfiinteaza sau prin acordul partilor. De retinut ca niciun contract colectiv de munca nu poate fi denuntat unilateral.
Avantajele incheierii unui contract colectiv de munca
- apara interesele si drepturile partilor implicate.
- promoveaza existenta unor relatii de munca echitabile
- asigura securitatea sociala a tuturor angajatilor.
- conflictele de munca pot fi solutionate mai eficient daca exista un astfel de contract.
EUinSecuritate
Eu in Securitate este o campanie de informare, suport si consultanta destinata angajatilor din industria de Securitate.
Prin aceasta campanie Securitate in Romania doreste sa promoveze mai bine drepturile uneia din cele 3 parti ale industriei de Securitate, Angajatii.
Campania cuprinde informari cu privire la:
- informatii despre Angajare (recrutarea, contractul de munca, fisa de post, alte informatii pe care trebuie sa le cunosti la angajare si inainte de semnare contract
- drepturile salariale (pontaj, timp de munca, repaos, saptamanal, lunar, sporuri legale, concediu de odihna, concediul medical, indemnizatia de somaj, alte drepturi salariale)
- litigii de munca (cercetarea disciplinara, demisia, concedierea, restrucrturare)
- dezvoltare profesionala in Securitate (training anual, cursuri si avizari, cariera, oportunitati)
- obligatii angajati
Alaturi de Verifies companiei s-au alaturat Federatia Serviciilor de Securitate si ASIS International, chapterul 277 Romania.
Informatia este un protector important al angajatului indiferent de industrie.
Pentru ca drepturile tale sa nu fie incalcate trebuie sa te informezi permanent.
Oricine se poate alatura campaniei Eu in Securitate, distribuind informatia, informand colegi, sau pot trimite intrebari si/sau materiale de informare catre Securitate in Romania.
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate
VerifiES Security– Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte
Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si celor mai potriviti Furnizori de Securitate.
Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu | Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica | Management Securitate externalizat | Urmarire, Evaluare si Receptie servicii si Sisteme Securitate.