In data de 5 iunie avut loc intalnirea comitetului de lucru pentru ativitati de paza din cadrul CoESS.
Intalnirea a fost organizata online. Au fost prezenti reprezentanti ai asociatiilor nationale membre din, Belgia, Danemarca, Elevetia, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia. Romania a fost reprezentate de Asociatia Romana a Industriei de Securitate (ARIS), respectiv de catre dl. Gabriel Badea.
De asemenea, la intalnire a participat si Catherine Piana, Director General, CoESS.
In deschidere, presedintele Comitetului, dl. Aime Lyagre a prezentat o serie de consideratii despre sectorul securitatii private in contextul Crizei Covid 19. Printre altele a evidentiat faptul ca in o serie de tari ale Uniunii Europene, agentii de Securitate au dobandit statul de lucratori indeplinind functii critice pentru societate si a evidentiat inca odata recunoasterea publica si aprecierile primite de sectorul securitatii private in tari precum Belgia, Olanda, Marea Britanie, Portugalia, Spania, pentru rolul jucat in prima linie a efortului general de a preveni si limita efectele pandemiei.
In acelasi context, dl. Liagre a evocat si efectele economice ale crizei pandemice care au atins industria securitatii private, in mod semnificativ. In acest sens, CoESS detine date conform carora, securitatea privata a intregistrat scaderi de activitate la nivel european, ca urmare a masurilor de restrictionare a activitatii in anumite sectoare deservite, precum industria de turism, transporturi aeriene, industria spectacolelor, manifestarilor cultulare si sportive. Pe de alta parte, s-a constatat ca in contextul pandemiei, securitatea privata a primit noi responsabilitati si roluri in ceea ce priveste aplicarea unor masuri de siguranta sanitara.
O mare provocare pentru companiile de securitate in aceasta perioada a fost protectia angajatilor proprii, in conditiile in care la inceputul pandemiei a existat o criza generala de materiale de protectie.
In continuare, reprezentantii asociatiilor nationale participante le sedinta au prezentat aspecte specifice industriei de securitate din tarile de origine. In esenta, s-au prezentat aspecte similare legate de reducerea activitatii si preluarea de noi functiuni dar au fost mentionate si aspecte particulare. De exemplu, reprezentantii asociatiei elvetiene au evocat situatia dificila a unor companii de securitate care s-au confruntat cu o acuta lipsa de personal, in contextul in care armata elvetiana a mobilizat rezervisti care au fost angrenati in activitati de siguranta sanitara, un numar semnificativ dintre acestia fiind angajati ai companiilor de paza. De asemenea, companiile din Germania au avut probleme cu personalul de securitate, in contextul in care conform legislatiei de criza, angajatii puteau invoca probleme medicale pentru a nu se prezenta la serviciu, fara sa mai fie nevoie de confirmarea unui medic. De asemenea, tot in Germania s-au suspendat cursurile de calificare pe perioada pandemiei, ceea ce a contribuit si mai mult la criza de personal. In legatura cu situatia din Romania ARIS a prezentat controversele si discutiile in spatiul public legate de implicarea agentilor de paza in activitatile de termometrizare, in contextul general al masurilor de prevenirea raspandirii infectarii cu Coronavirus.
Dupa prezentarile, asociatiilor nationale, a luat cuvantul, d-na Catherine Piana, Directoarea Generala CoESS care a prezentat activitatea organizatiei de la inceputul pandemiei.
Astfel in aceasta perioada CoESS a publicat 8 luari de pozitie, pe urmatoarele teme:
• Impactul pandemiei de COVID-19 asupra sectorului securitatii private din punct de vedere organizatoric si economic.
• Recunoasterea securitatii private ca serviciu esential, la nivelul societatii.
• Parteneriatul Public Privat si bunele practici in achizitia de servicii de securitate in perioada pandemiei.
• Rolul securitatii private in faza de relaxare a restrictiilor determinate de pandemie.
In ceea ce priveste activitatea viitoare a CoESS, d-na Piana a afirmat ca aceasta criza va determina in mod cert schimbari si in strategia pe termen lung a organizatiei, asa cum probabil se va intampla si la nivelul intregului sector. Ca exemplu, domnia sa a evocat implicarea securitatii privata in aplicarea masurilor de securitate sanitara, activitati care presupun dobandirea de noi capabilitati si deprinderi pentru personalul de securitate. Asta presupune, pentru companiile de securitate, pe de-o parte costuri aditionale cu instruirea si pe de alta parte, o crestere a semnificatiei sociale a sectorului securitatii private. In acest context devine si mai evident ca practica achizitiei serviciilor de securitate pe criteriul cel mai mic pret trebuie eliminata in ceea ce priveste serviciile de securitate.
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate, legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate
VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate: Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate,
VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate
VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate, strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.