De-a lungul timpului, costul ridicat al camerelor cu termoviziune și-a limitat utilizarea la aplicații complexe, cum ar fi instalațiile militare și infrastructura critică în general. Cu toate acestea, pe măsură ce costurile lor au scăzut, aceste tipuri de camere au devenit mai accesibile într-un domeniu mai larg al pieței, oferind noi posibilități și oportunități în domeniul securității fizice.
De zeci de ani, camerele termice au fost o soluție populară pentru a satisface cerințele ridicate de supraveghere și securitate perimetrală. În ultimii ani, acestea au fost integrate în alte domenii de aplicații și au colaborat cu alte infrastructuri de securitate, cum ar fi detectoare de mișcare pentru o detecție mai precisă a țintei și o rază de control mai mare, precum și pentru verificarea alarmelor în obiective mari, cum ar fi aeroporturi, porturi și platforme industriale.
Dezvoltarea tehnologică a camerelor termice permite si alte utilizări, care depășesc limitele tradiționale de securitate, deoarece pot fi folosite și pentru întreținerea preventivă în diverse infrastructuri și detectarea defectelor. De exemplu, operatorii din industrie pot inspecta de la distanță echipamentele și pot identifica componentele care s-ar putea supraîncălzi pentru a funcționa corect.
Astăzi, multe companii și organizații cu facilități mari încorporează în arsenalul soluțiilor lor de monitorizare și pază a instalațiilor lor, tot mai multe camere de securitate cu senzori termici.
În acest fel, managerii de facilități pot îmbunătăți capacitatea de a detecta intruziuni – mai ales noaptea – și de a reduce alarmele false. În plus, camerele termice, pe lângă beneficiile pe care le oferă în aplicațiile de securitate fizică, pot juca un rol important în Siguranță și, în special, în siguranța personalului și în siguranța împotriva incendiilor. Multe instalații industriale și rafinării care utilizează camere termice pentru supravegherea perimetrului, pot utiliza aceste soluții pentru a colecta alte informații utile, automatiza procesele și pentru a contribui la răspunsul imediat la situații de urgență, cum ar fi incendiile.
Camerele cu imagini termice oferă astăzi un nivel ridicat de supraveghere video la un cost mai accesibil, ceea ce a permis extinderea aplicațiilor de securitate. Companiile de administrare a infrastructurii de energie electrică, de exemplu, își pot inspecta rețeaua prin integrarea camerelor termice în drone. În mod similar, companiile feroviare pot inspecta liniile rețelei feroviare, precum și întreaga infrastructură a acestora. Aceeași tehnologie a camerelor termice poate fi, de asemenea, utilizată pentru a preveni vandalismul și a detecta potențiale intruziuni în zone cu acces controlat la o varietate de facilități.
Un alt element care a contribuit la creșterea utilizării camerelor termice este legislația actuală privind protecția datelor cu caracter personal și, în special, regulamentul european GDPR, deoarece există multe cazuri în care utilizarea camerelor de securitate convenționale cu capacitatea de a înregistra persoane nu este permisă . Dar camerele termice pot înregistra prezența umană pe baza principiului variației căldurii emise de corpurile umane în raport cu mediul – fără a fi supuse restricțiilor privind interzicerea înregistrării persoanelor. Prin urmare, fără a face nicio fotografie a feței, va fi detectată prezența persoanelor într-o zonă păzită și notificarea corespunzătoare va fi trimisă managerilor de securitate.
Pe măsură ce in ultimul deceniu costul camerelor termice a scăzut, din ce în ce mai multe piețe au beneficiat și au obținut acces la acest tip de tehnologie. Un exemplu tipic îl reprezintă clădirile de birouri, care până acum foloseau doar camere video convenționale, acum adaugă în rețeaua lor camere cu tehnologie termică. Camerele termice dintr-un astfel de spațiu pot detecta nu numai focarele de incendiu, iar pe baza diferențelor de temperatură interioară pot regla intensitatea și performanța sistemelor de are conditionat, în funcție de numărul de persoane dintr-un spațiu.
Cu siguranță una dintre principalele aplicații ale imaginii termice în domeniul securității fizice este imagistica în condiții de luminozitate slabă sau în care capacitățile camerelor convenționale sunt limitate.
De asemenea, in ultimul an a intervenit si utilizarea pe scară largă a camerelor termice în ceea ce privește detectarea persoanelor cu febră pentru a controla posibilele cazuri de covid-19.
În concluzie, camerele cu termoviziune au trecut de bariera clasica a supravegherii video, iar utilizarea lor a inceput sa fie integrata într-un domeniu mult mai larg de aplicații, sporind astfel gradul de securitate.
articol preluat si tradus de pe securitymanager.gr
Doresti sisteme de securitate sigure si eficiente?
Contacteaza acum un consultant VerifiES
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate
VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte
Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.
Consultanta de securitate: Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate
Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu, Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.