Avantajele și dezavantajele camerelor purtate pe corp: ajută sau împiedică strategiile de detensionare a conflictelor?

Camerele purtate pe corp au crescut în popularitate în mod semnificativ în rândul forțelor de ordine și al agentilor de securitate privată în ultimii ani, deoarece evoluțiile majore în tehnologia de supraveghere au oferit un număr mai mare de opțiuni. Într-un articol exclusiv pentru IFSEC Global, Working the Doors evaluează modul în care utilizarea camerelor purtate pe corp (BWC) a crescut, avantajele și dezavantajele acestora și dacă utilizarea lor îi ajută sau nu pe lucrătorii de securitate în de-escaladarea situațiilor potențial violente, sau chiar exacerbează lucrurile.

Camerele foto purtate pe corp: cum pot ajuta

Camerele foto purtate pe corp (Body-worn cameras) reprezintă o piață în creștere rapidă . Potrivit Market Research Future , BWC-urile au constituit o piață globală de 444 de milioane de dolari în 2020, estimările prevăzând o creștere la aproximativ 1,5 miliarde de dolari până în 2025. Pare rezonabil să presupunem, pe baza acestor proiecții, că lumea va vedea mai multe BWC în imediata perioadă, in viitor.

Într-un interviu acordat IFSEC Global, CEO-ul Reveal Media, Alasdair Field, a declarat că se aștepta să vadă o creștere a sectoarelor care adoptă tehnologia, inclusiv asistența medicală și retailul. El a subliniat, de asemenea, diferența cheie dintre utilizarea BWC de către poliție și alte profesii. Pe teren, utilizarea de catre poliție a BWC se concentrează pe obținerea de dovezi mai bune, în timp ce alte sectoare ( inclusiv securitatea privata), folosesc în primul rând BWC pentru a-și proteja lucrătorii de agresiuni.

Body-wearnCamera-dpapicturealliance-AlamyStock-22

Field a adăugat, de asemenea, că BWC-urile „au un rezultat semnificativ de de-escaladare”.

Acest raționament pare să fie temeinic. La urma urmei, o mulțime de cazuri de contradictorii pot fi rezolvate prin dovezi video. În plus, atunci când o persoană știe că este filmată, va fi mai puțin predispusa să comită acte de violență sau abuz de teama raspunderii legale.

BWC-urile sunt deja luate în considerare pentru secțiile de sănătate mintală și alte tratamente psihiatrice, parțial ca o modalitate de a menține oamenii care lucrează în aceste zone în siguranță.

Poliția britanică, precum și multe firme de securitate din Marea Britanie, sunt în general în favoarea BWC-urilor – și nu este greu de înțeles de ce. Tehnologia reduce numărul de plângeri ale clienților, coroborează relatările angajaților despre modul în care a avut loc un incident, oferă un stimulent suplimentar angajaților să se comporte profesional și poate oferi dovezi mult mai convingătoare decât o simplă mărturie a unui martor ocular.

Există însă dezavantaje. În primul rând, BWC-urile sunt încă destul de scumpe – poate dincolo de posibilitatile financiare ale firmelor de securitate mai mici.

Într-un exemplu (desigur ipotetic), un agent de securitate corupt poate fi înclinat să inducă verbal sau fizic un patron să devină abuziv sau violent în timp ce camera este oprită, apoi să o activeze pentru a înregistra reacția acestuia.

În plus, deși un cod de practică specific pentru BWC a fost publicat de către Comisarul Camerelor de Supraveghere (care se leagă și de Codul de Practică al Camerelor de Supraveghere din 2013 al guvernului), nu există atât de multe reguli ferme care reglementează utilizarea BWC pe cât ar trebui să existe.

Prin urmare, recomandăm cu tărie ca orice companie de securitate care intenționează să folosească BWC-uri să se familiarizeze cu ambele coduri de practică înainte de a crea unul specific companiei, conceput pentru a evita dezavantajele menționate mai sus. Pentru referință, ghidul oficial BWC al poliției poate fi găsit AICI .

BWC-urile pot fi de mare folos pentru industria de securitate în ansamblu. Cu toate acestea, ele nu trebuie privite ca un „panaceu universal” sau ca fiind în vreun fel infailibile. Ca întotdeauna în cazul securității, vigilența umană rămâne componenta cheie.

Camere purtate pe corp și detensionarea conflictelor

BWC-urile pot fi foarte utile în domenii precum poliția și securitatea, dar cât de eficiente sunt acestea ca parte a procesului de de-escaladare?

Un argument împotriva desfășurării pe scară largă a BWC-urilor este că infracțiunile violente, care desigur includ cazuri de violență împotriva lucrătorilor de securitate, continuă să crească. Deși acest lucru este aproape sigur legat de politica pe termen lung a guvernului de reducere a bugetelor poliției, sugerează, de asemenea, că proliferarea BWC nu are un efect prea semnificativ asupra incidentelor de infractiuni violente.

Cele mai utilizate strategii de de-escaladare sunt mai vechi decât tehnologia BWC. Cu toate acestea, ne întrebăm dacă ar merita ca un agent de securitate să interacționeze cu un client furios, explicându-i că poartă o cameră și că vor fi forțați de politică să o activeze dacă acesta nu respectă instrucțiunile. Se pare că majoritatea oamenilor care încă nu au ajuns până la punctul de violență, isi vor da seama de acest avertisment și vor renunta de la sine.

Desigur, rolul principal pe care îl joacă BWC în procesul de de-escaladare este acela de descurajare . Teoretic, oamenii care știu că sunt în fața camerei (sau că ar putea fi) ar trebui să aibă efectul de a-i determina să dea înapoi și să respecte instrucțiunile.

În unele cazuri, BWC-urile pot acționa ca încurajare pentru anumiți clienti să se comporte agresiv. Cu toate acestea, tipul de persoană care ar vedea că este filmată si ar fi determinata sa se comporte agresiv, probabil va reactiona ca atare, indiferent de circumstanțe.

În general, este nevoie de mai multe cercetări pe această temă. Este posibil ca, într-o zi, într-un viitor nu prea îndepărtat, o nouă generație de agenți de securitate să fie instruiți să utilizeze BWC ca parte a unei strategii actualizate de de-escaladare.

Ce părere au lucrătorii de securitate despre camerele purtate pe corp?

Pentru studiul nostru recent despre violența împotriva lucrătorilor din domeniul securității (cel mai mare finalizat vreodată), am intervievat 1224 din cei 378.543 de lucrători de securitate autorizați de SIA, angajați în prezent în Regatul Unit. Dintre acești respondenți, 29 au menționat BWC ca având un efect pozitiv asupra muncii lor, în timp ce 13 au declarat că prezența lor a avut un efect minim sau negativ.

Respondenții care au considerat că utilizarea BWC nu a fost deosebit de utilă au făcut comentarii precum:

  • „[Prezența BWC] nu oprește violența din partea clienților care aleg sa fie agresivi”
  • „Clienții nu sunt deranjați să fie filmati să acționeze așa cum doresc”
  • Un intervievat ne-a spus că BWC-ul lor incită la violență „mai mult decât o descurajează”.

Alți respondenți, totuși, au fost mai pozitivi față de BWC, lăudându-le ca fiind un factor de descurajare. Am primit comentarii precum:

  • „În calitate de manager de securitate, m-am asigurat că cel puțin un membru al echipei este întotdeauna echipat cu o cameră de corp. Am crescut în mod deliberat vizibilitatea instalațiilor CCTV din jurul locației. Acest lucru a avut ca efect clar scăderea frecvenței violenței incidentale, în special din partea clientilor”
  • Un alt respondent ne-a spus „camerele de corp uneori îi descurajează din timp pe cei agresivi”
  • „Oamenii le observa de cele mai multe ori renunta la agresivitate”

Interesant este că un respondent, care lucrează în securitate retail, ne-a spus că ei anunta politia dacă vreo situație scăpa de sub control. Amenințarea unui apel la poliție ar fi cu siguranță suficientă pentru a alunga clientii agresivi. Acest lucru ar părea să funcționeze pe același principiu de bază ca și un BWC; și anume că, dacă oamenii recunosc ce este și ce poate însemna pentru ei, cel puțin unii dintre ei vor da înapoi.

Respondentul a continuat spunând că „toți agentii de securitate ar trebui să poarte camere de luat vederi”.

Pe baza studiului nostru, se pare că lucrătorii din domeniul securității din Marea Britanie sunt în general pozitivi cu privire la introducerea BWC-urilor, dar că acesta este în principal un tip de optimism rezervat. Unii, nu cred că o simplă cameră este suficientă pentru a descuraja un posibil atacator, în timp ce alții sunt dispuși să accepte orice ajutor pentru a duce la bun sfârșit ceea ce poate fi adesea o activitate grea și dificilă.

Cum se utilizează înregistrările camerei purtate pe corp și care sunt regulile?

Nu există legi care să reglementeze în mod specific utilizarea BWC, cu toate acestea, există coduri formale de conduită. În plus, filmările BWC sunt supuse unui număr de legi privind confidențialitatea, precum și Legii privind protecția datelor din 2018 .

Este legal să faceți fotografii sau videoclipuri într-un spațiu public, cu condiția ca imaginile să nu fie utilizate în scopuri ilegale și/sau să nu se concentreze în mod specific asupra unei persoane sau a unui grup de persoane fără acordul lor expres.

Cu toate acestea, consimțământul încetează să mai fie o problemă în cazurile în care persoana respectivă comite o infracțiune sau refuză să se conformeze cererilor unui agent de securitate autorizat sau ale unui ofițer de poliție.

Orice persoană are dreptul legal de a vedea orice filmare în care ea este ușor identificabila, deși pentru a face acest lucru trebuie mai întâi să trimită o „cerere de acces” operatorului de date al companiei care a realizat filmarea.

Orice filmare realizată este de obicei ștearsă automat în 30 de zile (deși aceasta nu este o cerință legală, ci doar un standard profesional care este „încurajat” de poliție).

Într-o instanță de judecată, filmările video au prioritate față de orice mărturie verbală sau scrisă. Avocații de ambele părți ale cazului vor căuta orice discrepanțe între relatările verbale sau scrise ale unui incident și ceea ce este afișat pe cameră, așa că este important ca agenții de securitate care folosesc BWC să fie foarte conștienți demediul in care se afla, precum și de detalii cum ar fi ora de producere a evenimentului.

O problemă majoră care afectează stocarea înregistrărilor BWC este criptarea datelor. Dacă filmarea nu este criptată sau păstrată în siguranță , poate fi extrem de vulnerabilă la furt sau hacking, ceea ce este o problemă foarte serioasă.

Camere purtate pe corp și poliția

Răspunsul ofițerilor de poliție la BWC a fost în general pozitiv. Dovezile sugerează că prezența BWC conduce la scăderi substanțiale ale plângerilor cetățenilor , precum și cazurilor în care ofițerii folosesc forța excesivă și cazuri de agresiune împotriva ofițerilor de poliție.

Axa-BodyWorn-20Un susținător al utilizării BWC de către poliție este fostul comisar al poliției metropolitane Sir Bernard Hogan-Howe , care a declarat „Două mari avantaje ale BWC; unul este că produce cele mai bune dovezi posibile – dovezi convingătoare – pentru o urmărire penală și, la fel de important, ne face responsabili. Este un mod de a arăta cât de bine isi fac agentii de politie datoria. Pe de altă parte, dacă nu ne facem treaba în mod corespunzător, vom avea și acele dovezi.”

Cu toate acestea, un studiu realizat de Rand Corporation (produs în parteneriat cu Universitatea din Cambridge și cu forțele de poliție atât din Marea Britanie, cât și din SUA) a constatat că ofițerii de poliție aveau 15% mai multe șanse de a fi agresați în timp ce purtau un BWC.

Alte studii (deseori sub formă de studii randomizate) au raportat o reducere masivă a numărului de incidente de brutalitate a poliției (până la 50% într-un studiu din SUA). Un studiu american , de data aceasta înaintat Academiei Naționale de Științe, a fost poate mai puțin optimist, invocând oportunitatea eșecului uman (de exemplu, ofițerul nu reușește să activeze camera la momentul potrivit sau nerespectarea de catre politisti la anumitor reguli) ca o problema potentiala.

Studiul a mai precizat că „adevărul efect al BWC-urilor poate fi mascat de prezența pe scară largă a camerelor care nu sunt polițienești (de exemplu, telefoanele mobile ale civililor). Civilii înregistrează în mod regulat întâlnirile cu membrii Politiei cu propriile camere, iar sistemele CCTV sunt larg răspândite. Poate că BWC-urile nu schimbă comportamentul agresiv, pur și simplu pentru că nu mai este loc de alte dispozitive video pentru a avea un efect.”

Supravegherea în masă: atitudini și opinii

Dacă vrem să înțelegem atitudinea publicului britanic față de utilizarea BWC-urilor de către agenții de securitate, trebuie mai întâi să abordăm discuția mai largă despre CCTV și supravegherea în masă în general.

Rezidentul mediu britanic este filmat de CCTV de aproximativ de 300 de ori pe zi, ceea ce ne face una dintre cele mai supravegheate populații din lume. 96% dintre aceste camere sunt deținute și operate fie de companii private, fie de persoane fizice.

Acest lucru poate părea alarmant, dar merită să ne amintim că sistemele video de securitate, deși invazive, pot fi și ele foarte utile. Acestea pot ajuta la combaterea terorismului, la localizarea persoanelor dispărute, la asigurarea siguranței publice și la arestarea și condamnarea infractorilor. Ele pot acționa, de asemenea, ca un factor de descurajare puternic împotriva majorității formelor de criminalitate.

Studiile au arătat că prezența CCTV a dus la o scădere cu 52% a infracțiunilor in parcari, la o scădere cu 7% a infracțiunilor comise în spațiile publice și la o scădere cu 23% a infracțiunilor comise în transportul public.

Setul de instrumente pentru reducerea criminalității al Colegiului de Poliție susține că CCTV previne în medie 16 infracțiuni din 100 , care crește la 26 pentru infracțiunile legate de vehicule.

Cu toate acestea, dezbaterea se infierbanta la intrebarea dacă supravegherea sporită în detrimentul confidențialității personale este sau nu un compromis benefic. Este mai bine să ai mai multă intimitate, dar să fii expus unui risc mai mare, sau să fii filmat și fotografiat în mod excesiv toată ziua de către entități private în schimbul unei protecții sporite? Este această protecție chiar la fel de eficientă precum susțin sustinatorii săi?

Un studiu din 2014 , realizat de firma de securitate Synectics, în parteneriat cu CCTV User Group (organizația națională pentru managerii CCTV), a constatat că 86% din publicul britanic a susținut utilizarea CCTV în spațiile publice. Cu toate acestea, 80% dintre cei întrebați au declarat, de asemenea, că simt că au nevoie de „mai multe informații” cu privire la CCTV și utilizările sale.

Un sondaj de opinie pe site-ul american Debate.org a constatat că opiniile sunt mai împărțite, 53% dintre respondenți susținând o încălcare a dreptului la confidențialitate și 47% fiind de părere opusă.

Un studiu britanic-american din 2013 a constatat că situatiile de brutalitate a poliției au scăzut cu 87% în cazurile în care au fost utilizate BWC, o constatare care ar părea să valideze încrederea susținătorilor în tehnologie. Cu toate acestea, unele sondaje de opinie locale au descoperit că favorizează o prezență sporită a poliției în detrimentul unei supravegheri sporite.

Este important în acest moment să se precizeze o diferență cheie între BWC și CCTV; și anume că, în timp ce CCTV captează imagini ale oamenilor în mod involuntar, BWC-urile sunt de obicei oprite până când este nevoie de ele, ceea ce înseamnă că un membru al publicului este puțin probabil să fie filmat în afara unui incident antisocial. Desigur, atunci când BWC-urile sunt activate, acestea captează mult mai multe detalii și filmeaza dintr-o perspectivă mult mai detaliata. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care sunt folosite software de recunoaștere facială și AI, astfel încât problemele de confidențialitate, deși oarecum modificate, rămân existente.

În concluzie

BWC-urile reprezintă o potențială revoluție în modul în care operează companiile de securitate. În mod neobișnuit, ele nu numai că dețin potențialul de a se asigura că un număr mai mare de agenți de securitate britanici acționează în conformitate atât cu politicile standard ale industriei, cât și cu legislația britanică, dar pot, de asemenea, ajuta la descurajarea potențialilor atacatori și, astfel, ajută la menținerea acelor agenți in siguranta.

Avertizăm împotriva părerii că BWC, în special probele obtinute de acestea, sunt infailibile sau că vor duce într-un fel la o stare de deplină siguranță pentru agenții de securitate din prima linie sau la un profesionalism deplin și total din partea tuturor agentilor operativi. Este, totuși, un pas important în direcția corectă.

Lipsa relativă a legislației specifice BWC este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Se pare că tehnologia evoluează mai repede decât legile care o guvernează. În plus, deși dezvoltări precum AI și software-ul de recunoaștere facială au potențialul de a ne ajuta pe toți, ele dețin și potențialul de a face un mare rău.

Discuția noastră cu cei angajați în prezent in industria de securitate a scos la iveală un sentiment de optimism prudent cu privire la BWC, precum și ideea slabă că acestea ar putea ajuta o forță de muncă asediată și deseori solicitată să-și sporească siguranța. Suntem înclinați să fim de acord, BWC-urile au multe de oferit industriei de securitate și această industrie are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi chiar acum.

Din punctul de vedere al societății, mai multe camere de luat vederi cu siguranță nu reprezinta o solutie, dar poate că desfășurarea unor sisteme de supraveghere mai puțin generalizate și mai specializate (cum ar fi polițiștii dotati cu BWC care patrulează pe străzi) ar putea ajuta la reducerea activității criminale, respectand totodată dreptul fundamental al oamenilor la intimitate. Această problemă este una complexă, care este greu de acoperit, dar am încercat totuși să vă prezentăm dezbaterea într-o manieră clară și concisă.

articol preluat si tradus de pe www.ifsecglobal.com


Verifies security


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate