Apel Public al Federației Protector a Sindicatelor din Industria de Securitate.

Federația Protector a Sindicatelor din Industria de Securitate (FPSIS) ia act cu îngrijorare și deplânge înmulțirea actelor ostile împotriva agenților de securitate, care sunt zilnic agresați, intimidați, jigniți și umiliți de către persoane dezinformate și manipulate ori certate cu legea.

Atragem atenția, că agenții de securitate care măsoară temperatura corporală la intrarea în magazine și alte locații, nu fac decât să exercite o activitate legală, în numele  proprietarilor și administratorilor locațiilor respective. Această obligație este prevăzută în legea 55/2020 art. 13, în Ordinul Comun MMPS/MS 3557/831/2020, în Ordinul Comun MAI/MS 874/81/2020  și este o măsură de interes public, menită sa apere sănătatea si viața.

Din această perspectiva, este de neînțeles, atitudinea respectivilor cetățeni, dar și a diverșilor, așa ziși „formatori de opinie”, care în mod iresponsabil incită la nerespectarea legii și la adoptarea unui comportament agresiv față de agenții de securitate, implicați în aplicarea măsurilor legale de prevenire a răspândirii coronavirusului SARS-COV 2.

Încă de la începutul crizei epidemiologice și pe tot parcursul ei, personalul de securitate a fost în prima linie alături de alte categorii profesionale precum personalul medical, polițiștii și cadrele militare, lucratorii comerciali și cei din serviciile de curațenie si dezinfecție ș.a., contribuind  la efortul colectiv de limitare a efectelor pandemiei.

Recunoscând rolul important al agenților de securitate în efortul general de prevenire și limitare a infectării și îmbolnăvirilor, Comisia Europeană, în Comunicarea 2020/C 102 I/03 cu privire la Exercițiul Libertății de Mișcare a Lucrătorilor în Timpul Pandemiei COVID-19 , a inclus personalul de securitate pe lista “lucrătorilor care exercită ocupații critice”.

NU ORICINE POATE DEVENI AGENT DE PAZĂ.

Personalul de securitate trebuie să îndeplinească anumite condiții speciale de integritate, verificate și atestate de poliție, pentru a lucra în acest domeniu. Cursul de calificare pentru aceasta ocupatie dureaza 365 ore și cuprinde inclusiv aspecte de prim ajutor medical și stingere incendii.

Deci, apelativele descalificante de „paznici” și „pândari” ș.a. folosite la adresa personalului de securitate și preluate inclusiv în presă și care  vor să acrediteze imaginea falsă că agenții de securitate ar fi niște persoane lipsite de inteligență, fară pregatire, demne de disprețuit, nu sunt justificate și jignesc în mod nemeritat o categorie de oameni care muncesc cu dedicație și altruism, în condiții grele și pe cele mai mici salarii din țară.

MUNCA AGENȚILOR ESTE NEPLĂTITĂ

În același timp, FPSIS atrage atenția asupra condițiilor în care agenții de securitate sunt puși sa îndeplinească aceasta sarcină de măsurare a temperaturii și care, în mod normal, nu face parte din îndatoririle lor, conform legii și pentru care nu sunt plătiți suplimentar așa cum este normal și legal.

AGENȚII DE PAZĂ SUNT EXPUȘI

În cele mai multe cazuri, agenților de securitate nu li se dă echipamentul de protecție corespunzător riscurilor și mai ales ținând cont că măsurarea temperaturii, de cele mai multe ori, se face în condiții improprii, în care păstrarea distanței sociale nu este posibilă.

Societățile de pază trebuie să dea agenților de securitate echipament de protecție adecvat, care să îi apere de posibilitatea infectării cu Coranavirus, respectiv, mască, vizieră, mănuși si combinezon de unică folosință, ceea ce acești angajatori nu fac în prezent!

MARILE LANȚURI DE MAGAZINE TREBUIE SĂ ASIGURE AGENȚILOR CONDIȚII DE MUNCĂ SIGURE!

Totodată, marile lanțuri de magazine care se folosesc de agenții de securitate trebuie să se poarte responsabil și să se asigure ca aceștia au condiții de lucru decente, cel puțin la nivelul celor ale angajaților proprii.

Apoi, pentru a reduce presiunile la care agentii sunt supuși în timpul serviciului, magazinele trebuie  să se preocupe să pregătească, să informeze publicul vizitator despre această masură de măsurare a temperaturii, despre procedurile aplicate, să creeze condiții de facilitare a conformării și nu să transfere această sarcină exclusiv pe seama agenților de pază, care sunt lăsați să se descurce singuri cum pot, fară niciun sprijin sau suport.

Considerăm ca prin această pasare de responsabilitate către agenții de pază, marile lanțuri de magazine vor sa-și conserve profiturile și în această perioadă de criză. Măsurarea temperaturii nu trebuie făcută neapărat de către agenți cu scanerul, ci așa cum se știe, temperatura se poate determina automat prin instalarea de sisteme tehnice non-invazive și care nu implică interacțiunea umană. Dar supermarket-urile nu vor să investească în astfel de sisteme tehnice, pentru că e mai convenabil și profitabil pentru ele să apeleze la munca neplatită a agenților de pază.  

Folosind munca neplătită a agenților de securitate, neprotejați și dotați cu instrumente de măsurare ieftine și de proastă calitate, în loc sa facă investitii serioase în tehnologie, așa cum ar trebui, marile rețele de magazine, de fapt mimează conformarea legală și fac profit pe seama agenților de pază, asumându-și cu cinism riscul de a-i expune agresiunilor și  îmbolnăvirilor.  

Având în vedere situația nefericită în care se găsesc aceștia în aceste zile, FPSIS solicită autorităților competente să verifice în ce conditii agenții de securitate din marile lanțuri de magazine sunt puși să presteze aceste activități suplimentare de conformare la legislația stării de alertă și care de multe ori se desfășoara în condiții improprii și riscante.

Totodată, FPSIS face un apel către cetațeni, să-și reconsidere atitudinea, să nu mai dea curs demersurilor manipulatoare, care îi împinge la acte ostile și jignitoare împotriva agenților de pază.

Agenții de Securitate SUNT OAMENI, care și în aceste condiții grele au contribuit și contribuie prin munca lor la prevenirea îmbolnăvirilor și în ultimă instanță la salvarea de vieți omenești.

Nu în ultimul rând și având în vedere că în ultimii ani numărul agresiunilor împotriva personalului de securitate este din ce în ce mai semnificativ, înregistrându-se chiar și cazuri de agenți uciși în timpul serviciului, insistăm pe lângă decidenții politici să reinstituie protecția prin lege a a agenților de pază, așa cum era prevazută în legea 18/1996.

Federația Protector a Sindicatelor din Industria de Securitate face parte din Confederația Națională Sindicală  CNS Cartel Alfa și este afiliată la UniEuropa, cea mai mare organizație sindicală a lucrătorilor din servicii din Europa.

În industria de securitate din România lucrează peste 100.000 de angajați.

Federația Protector a Sindicatelor din Industria de Securitate


Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:  Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitateSolutii de securitate – optimizare buget de securitateExternalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate

VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate,  strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate