Contactul de munca si fisa de post ce trebuie sa stiti despre ele

Ce este un contract de muncă?

Un contract de muncă include:

    • Salariu: contractele vor detalia salariul, sau alte beneficii negociate de angajat la interviu.
    • Program: un contract de muncă va include explicit timpul de lucru pentru diverse situatii: ore de zi, de noapte, sarbatori legale, alte situatii.
    • Durata angajării:  un contract de muncă va specifica perioada de timp în care angajatul este de acord să lucreze pentru companie. Aceasta ar putea fi o perioadă de timp nedeterminata sau pentru o anumită durată. Alteori este prevăzută o durată minimă, cu posibilitatea prelungirii perioadei respective.
    • Responsabilități generale / fisa de post:  Contractele trebuie sa contina sarcinile pe care un angajat trebuie să le îndeplinească.
    • Confidențialitate: unele contracte pot include si o declarație privind confidențialitatea la locul de munca.
    • Relatia cu autoritatile, modul de comunicare cu clientii sau alte persoane: dacă rolul unui angajat implica sarcini de comunicare cu clientii sau autoritatile contractul de munca trebuie sa specifice conditiile in care se face acest lucru.
    • Beneficii : un contract ar trebui să prevadă toate beneficiile promise, inclusiv, dar fără a se limita la: asigurări de sănătate și orice alte avantaje care fac parte din angajare.

Cum funcționează un contract de muncă?

Un contract scris este o modalitate foarte buna de a defini clar rolul, responsabilitățile și beneficiile și de a preveni orice confuzie.

  • Citiți cu atenție toate elementele unui contract de muncă înainte de a-l semna.
  • Asigurați-vă fiecare parte a contractului corespunde promisiunile facute la interviu.
  • Incalcarea unui contract de munca va avea consecinte juridice pentru ambele parti.

Dacă nu sunteți sigur cu privire la oricare dintre detaliile contractului, puneti intrebari iar daca raspunsurile nu sunt lamuritoare rugati angajatorul sa fie explicit.

Este important să vă asigurați că sunteți capabil să respectați fiecare parte a acordului scris. De exemplu, în cazul în care contractul necesită să rămâneți la locul de muncă pentru o perioadă minimă de timp, asigurați-vă că veți putea respecta cerința.

Acordurile sindicale de muncă

Membrii sindicatelor beneficiaza de contracte de muncă de grup care stipulează salarii, beneficii, program de lucru și alte condiții de muncă pentru angajații care fac parte din sindicat.

Contractele sindicale pot acoperi procesele de soluționare a nemulțumirilor în cazul în care lucrătorii consideră că elementele contractului au fost încălcate.

12 puncte importante ale unui contract de munca

  1. Salariul
    Asigurati-va ca salariul comunicat este si cel trecut in contract. Atentie contractul indica salariul lunar brut.  Intrebati cat va fi salariul net si mai ales salariul net pe ora. De asemenea, ar trebui să se precizeze când veți primi salariul. Cereti o simulare de salariu ex 180 de ore cu 60 ore de noapte si 4 ture lucrate in weekend, in felul acesta vedeti exact suma ce o veti primi la final de luna.
  2. Echipamente de lucru
    Atentie uniforma este gratuita, intrebati ce alte echipamente de lucru va vor fi repartizate si ce responsabilitati aveti.  Care sunt reglementările privind echipamentele de lucru?
  3. Programul de lucru
    Programul de lucru trebuie să fie specificat in detaliu în contract. In foalte multe contracte programul este trecut sumar 8 ore, fara a specifica foarte clar tipul posibil de lucru, modul de organizare si planificare ture de lucru, timpul de repaos zilnic , saptamanal si lunar, concedii de odihna , sarbatori legale. Cereti sa vi se explice procedura de planificare ture.
  4. Prime, bonusuri alte beneficii
    Sunt obiective si clienti care bonuseaza prinderi, activitati sau initiative, intrebati daca veti fi repartizat catre un astfel de client si ce proceduri de bonusare sunt. Daca nu intrebati cum puteti fi repartizat catre un astfel de client.
  5. Mariri de salariu
    Cresterile salariale pot fi reglementate în contract, de exemplu, o majorare după perioada de proba. În cazul în care ați ajuns la un acord de acest tip, acordați atenție faptului că acesta este mentiona în scris.
  6. Concedii medicale
    În ceea ce privește boala, acordați atenție zilei în care angajatorul dumneavoastră solicită un certificat medical. Poate fi solicitat în prima zi de absență.
  7. Perioada de notificare
    Aruncați o privire mai atentă asupra perioadei de notificare pentru incetarea contractului de munca. Acesta este un aspect adesea subevaluat.
  8. Locuri de munca secundare
    Acordați atenție modului în care angajatorul dvs. gestionează angajările secundare. În principiu, ar trebui să vă angajați cu norma în funcția dvs. principală. Dacă aveți un al doilea loc de muncă, ar trebui să vă asigurați că acesta nu are un impact negativ asupra locului dvs. principal de muncă.
  9. Deplasarile si detasarile
    Acordurile de deplasare sau detasare trebuie să fie foarte clare. Prin urmare, ar trebui să aflați dacă timpul de călătorie este egal cu timpul de lucru sau dacă este platit diferit. În funcție de fișa postului, ar trebui să clarificați în ce măsură sunt reglementate deplasarile sau detasarile.
  10. Descrierea postului
    Noul dvs. angajator a descris cu precizie sarcinile viitoare și sunteți  de acord?  Fisa de post trebuie sa fie anexata la contractul de muncă.
  11. Orele suplimentare de lucru
    Este de regula cea mai incalcata clauza din contract. de aceea trebuie sa intrebati din start cum respecta compania aceasta clauza legala. Contractele vor include deseori mentiunea că orele suplimentare sunt deja compensate prin salariul dvs. lunar. Dacă vedeți acest pasaj, ar trebui să verificați dacă numărul exact de ore este listat și dacă orele suplimentare pot fi compensate cu timpul liber.
  12. Concedii de odihna si sarbatori legale
    De obicei, angajatorii vă vor oferi norma legala de concediu. Ar trebui să vă asigurați că numărul exact este mentionat în scris.  Dacă vă îmbolnăviți în vacanță, trimiteți concediul medical angajatorului dumneavoastră. Zilele de boala nu vor fi considerate drept concediu de odihna.

Fisa postului

Multe companii sunt reticente în a scrie fișele de post de teamă că angajații vor folosi documentul ca o modalitate de a evita asumarea unor responsabilități suplimentare sau de a refuza să se implice în proiecte speciale.

În realitate, o descriere detaliată a postului oferă angajatului informații importante care îi permit să se acomodeze rapid într-un mediu nou, declarând în mod clar și precis așteptările pentru îndeplinirea sarcinilor.

  1. Informații generale. Aceasta ar trebui să includă titlul postului, salarizarea, ore sau schimburi și probabilitatea de ore suplimentare sau de muncă în weekend si sarbatori legale
  2. Obiectiv rezumat al postului. Responsabilitățile generale și descrierile sarcinilor cheie și scopul acestora, relațiile cu clienții, colegii și alții și rezultatele așteptate de la angajați.
  3. Calificări. Educația, experiența, instruirea și abilitățile tehnice necesare pentru intrarea în acest loc de muncă.
  4. Cereri speciale. Condiții extraordinare aplicabile locului de muncă (de exemplu, ridicarea de greutati, expunere la temperaturi extreme, în picioare prelungită sau deplasare).
  5. Sarcinile și responsabilitățile ale postului. 

EUinSecuritate

Eu in Securitate este o campanie de informare, suport si consultanta destinata angajatilor din industria de Securitate.

Prin aceasta campanie Securitate in Romania doreste sa promoveze mai bine drepturile uneia din cele 3 parti ale industriei de Securitate, Angajatii.

Campania  cuprinde  informari cu privire la:

  • informatii despre Angajare (recrutarea, contractul de munca, fisa de post, alte informatii pe care trebuie sa le cunosti la angajare si inainte de semnare contract
  • drepturile salariale (pontaj, timp de munca, repaos, saptamanal, lunar, sporuri legale,  concediu de odihna, concediul medical, indemnizatia de somaj, alte drepturi salariale)
  • litigii de munca (cercetarea disciplinara, demisia, concedierea, restrucrturare)
  • dezvoltare profesionala in Securitate (training anual,  cursuri si avizari, cariera, oportunitati)
  • obligatii angajati

Alaturi de Verifies companiei s-au alaturat Federatia Serviciilor de Securitate  si ASIS International, chapterul 277 Romania.

Informatia este un protector important al angajatului indiferent de industrie.

Pentru ca drepturile tale sa nu fie incalcate trebuie sa te informezi permanent. 

Oricine se poate  alatura campaniei  Eu in Securitate, distribuind informatia, informand colegi, sau pot trimite intrebari si/sau materiale de informare catre Securitate in Romania.


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security– Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si celor mai potriviti Furnizori de Securitate.

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica | Management Securitate externalizat | Urmarire, Evaluare si Receptie servicii si Sisteme Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate