4 reguli pentru a preveni frauda cu plata facturilor
Vă regăsiți în scenariul acesta? E o zi încărcată, intrați pe mail, treceți rapid prin fiecare mesaj şi dați de o factură. Expeditorul este un furnizor de încredere, aşa că o trimiteți mai departe la departamentul financiar pentru plată.
Chiar dacă totul pare în regulă, e posibil să fiți victima unei fraude. Se întâmplă mai des decât credeți, mai ales acum când majoritatea dintre noi lucrăm și colaborăm online.
De aceea ne-am gândit să vă oferim câteva sfaturi utile pentru a recunoaște și evita una dintre cele mai întâlnite tentative de furt cu care se confruntă companiile: fraudele cu plățile de facturi.
Ce este și cum arată frauda cu facturi?
De regulă îmbracă două forme:
• atacatorul obține acces la contul de e-mail al unui furnizor şi va solicită o plată folosind o factură falsificată, dar foarte similară cu una reală.
• atacatorul pretinde că este un reprezentant al unui furnizor de-al companiei și vă cere modificarea datelor de plată (prin e-mail, telefon, fax) pentru a încasa valoarea unei facturi în conturile proprii.
4 reguli esențiale
Informarea. Asigurați-vă că angajații şi colaboratorii dumneavoastră sunt la curent cu acest tip de fraudă şi ştiu să îl recunoască.
Verificarea. Stabiliți o procedură clară de verificare a plăţilor ca să identificați mai uşor tentativele de fraudă.
Confidențialitatea. Asigurați-vă că nimeni din companie nu postează pe site-uri de socializare sau pe website-ul companiei date sau informații financiare sensibile, precum IBAN-ul sau banca la care aveți deschise conturi.
Comunicarea. Încurajați-vă angajații să semnalizeze orice li se pare suspect. Mai bine extra vigilenți, decât păgubiți.
Concret, ce e de făcut în fiecare situație:
Date modificate pe facturi:
Dacă primiți un e-mail de la un furnizor prin care sunteți anunţat că detaliile de plată (cum ar fi codul IBAN) s-au schimbat, sau pur şi simplu primiți o factură cu un alt cont bancar decât cel obişnuit, confirmaţi aceste modificări cu o persoană de contact de la furnizor. Este important să fie cineva în care aveți încredere, cu care ați mai comunicat.
Luați legătura cu persoana respectivă folosind o adresă de email pe care o aveați deja, sau pe un alt canal de comunicare (telefon, fax).
Nu dați reply și nu folosiți date de contact din e-mailul care vă anunță de modificarea informațiilor de pe factură.
Plăți de sume mari:
Pentru plățile mari care depăşesc o anumită sumă, stabiliți o procedură suplimentară de verificare şi confirmare, împreună cu furnizorul de bunuri sau servicii.
Plăți uzuale
Înainte să faceți o plată, solicitați o confirmare din partea furnizorului. Pentru siguranţă, includeți denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale contului în care urmează să faceți plata.
articol preluat de pe: ing.ro
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate
VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte
Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.
Consultanta de securitate: Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate
Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu, Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.