Stingerea incendiilor este o profesie grea, iar pompierii – mai mult decât majoritatea celorlalți profesioniști – trebuie să posede o multitudine de abilități și talente, fără a menționa caracterul personal necesar pentru a-și reprezenta în mod corespunzător și cu respect departamentul și profesia. Combinat cu condițiile unice de muncă și de viață, pompierilor le sunt impuse multe cerințe, acest lucru ducand la o listă lungă de trăsături care sunt necesare pentru o cariera de succes.
Ca pompier sau candidat la profesia de pompier, trebuie să fiți conștienți de aceste trăsături și să munciti pentru deprinderea lor. Intr-un interviu este posibil sa vi se ceara să arătați dovezi ale unor astfel de trăsături și să oferiti exemple.
Deși există zeci de trăsături esențiale pe care pompierii trebuie să le aiba, iată cele mai importante 10, enumerate într-o anumită ordine. Acestea sunt trăsăturile care au fost cele mai des menționate atunci când pompierilor li s-a cerut să exemplifice primele trei trăsături cele mai importante pentru locul lor muncă.
1. INTEGRITATE
Spre deosebire de personaje celebre precum actori și sportivi, atunci când profesioniștii din domeniul siguranței publice ajung în presa într-un mod negativ, oamenii nu își amintesc numele; își amintesc ocupația asociata acestor povești.
Încrederea este de cea mai mare importanță în siguranța publică. Publicul trebuie să aibă încredere în pompieri. Ei trebuie să aibă încredere referitor la bunurile lor personale, siguranța, intimitatea, grija celor dragi și chiar viața lor.
Conduita necorespunzătoare a unui pompier dăunează imaginii tuturor pompierilor, deoarece dispare încrederea publicului. De-a lungul timpului a fost stabilita o imagine de încredere și respect pentru aceasta profesie, care trebuie să fie susținuta în continuare. Reputația unui pompier ca fiind de încredere și ca pe cineva pe care te poți baza întotdeauna, în orice situație, este ceva de care toți pompierii sunt responsabili.
Pentru ca echipa să funcționeze optim, fiecare membru trebuie să aibă încredere în toți membrii echipei. Pompierii se bazează unul pe celălalt. Integritatea și încrederea în cadrul echipei sunt esențiale.
Principala preocupare in recrutarea pompierilor este sa fie angajati oameni cu o mare integritate. Oameni care se vor reprezenta întotdeauna pe ei și profesia lor.
Aceasta este considerata cea mai importantă trăsătură a oricărui pompier.
2. STAREA FIZICĂ
Cele mai importante aspecte ale postului necesită ca pompierii să aibă forță și agilitate peste medie. Multe sarcini de serviciu pur și simplu nu pot fi îndeplinite fără a menține conditia fizica la un nivel ridicat. Sănătatea și conditia fizica sunt esentiale pentru profesia de pompier.
3. COMUNICARE
S-ar putea umple mai multe cărți discutând despre importanța comunicării în serviciul de pompieri . Comunicarea este esențială în orice relație de succes. Ca pompier, veți avea multe tipuri diferite de relații cu diferite tipuri de oameni.
Comunicarea clară, inteligentă, politicoasă și deschisă este esențială in activitatea pompierilor și atunci când interacționează cu publicul.
Va trebui să știți cum să vă ocupați de oamenii speriati si nervosi, să folosiți aparatele de comunicatie pentru a transmite echipajului informațiile esențiale, a comanda incidentului sau pentru a calma oamenii și victimele înspăimântate, sa consolați membrii familiei tulburate și chiar colegii de muncă, sa transmiteți informațiile esențiale ale pacientului către paramedici, asistenți medicali și doctori, sa instruiți copiii în domeniul securității împotriva incendiilor, sa educați adulții în prevenirea incendiilor, sa explicați și aplicați regulile de incendiu proprietarilor de afaceri și faceți toate acestea cu cel mai mare tact , răbdare, inteligență, profesionalism și curtoazie.
Unii oameni sunt mai buni comunicatori decât alții, dar este o abilitate care poate fi îmbunătățită și trebuie îmbunătățită dacă doriți nu numai să obțineți un loc de muncă, ci să fiți și un pompier de succes.
În lumeai și serviciul de pompieri de astăzi, comunicarea și modul în care comunicăm se schimbă rapid. Comunicarea nu este doar verbală. Comunicarea scrisă este, de asemenea, la fel de importantă.
Comunicăm prin e-mail din ce în ce mai mult și folosim computerele pentru a comunica în moduri noi și diferite în fiecare zi. Fie că este vorba de scrierea de rapoarte, sau comunicarea prin e-mail, sau alte căi de înaltă tehnologie cu abilități profesionale de comunicare scrisă, va fi, de asemenea, foarte importantă și esențială pentru locul de muncă.
4. FLEXIBILITATE ȘI ADAPTABILITATE
Acestea sunt de fapt două trăsături separate. La fel ca multe dintre celelalte trăsături, acestea se aplică atât pentru zona de foc, cât și pentru pompieri. Cineval care este flexibil poate dormi oriunde, poate mânca orice, poate face orice treabă în orice circumstanță, poate funcționa ca parte a oricărei echipe sau grupuri și se dezvoltă în orice dinamică de grup și nu îi împovărează pe cei din jur cu dorințele sau nevoile sale specifice.
Cei care nu sunt flexibili sunt în schimb rigizi sau cu nevoi multiple. În calitate de pompieri, acești indivizi nu numai că au probleme cu ei înșiși, dar îi pot incetini pe toți ceilalți din jurul lor. Pompierii trebuie să facă multe sacrificii și compromisuri și să aibă disponibilitatea și capacitatea de a trăi și de a lucra foarte dinamic.
Adaptabilitatea este definită ca si găsirea unei modalități de a se adapta la mediu și de a depăși diverse situații, indiferent dacă sunt situații de viață sau situații stresante din activitate. Lucrurile sunt în continuă schimbare pentru pompieri, de la mediul de lucru, până la locul de muncă în sine.
Trebuie să vă puteți adapta cu ușurință la oameni noi, la situatii noi, la modificarea sarcinilor de lucru și la condițiile schimbătoare de activitate. Când un drum este blocat, trebuie să puteți găsi rapid alternative și să navigați voi personal și echipajul dvs. prin orice obstacol pentru a îndeplini sarcinile și obiectivele.
Aceasta include abilitatea de a lucra sub stres și de a vă îndeplini sarcinile de serviciu într-o varietate de situații urgente, care pun viața în pericol și cu stres ridicat. Abilitatea de a menține o gandire limpede sub stres este de cea mai mare importanță și o parte esențială a adaptabilitatii.
5. DEDICAȚIE
Dedicarea la slujbă este un termen vag și generic care cuprinde multe trăsături și adesea se regaseste sub alte nume. Indiferent de denumire, este esențial ca pompierii să fie oameni muncitori, antrenanți, care se mândresc cu munca lor și vor să fie cei mai buni în ceea ce fac.
Pompierii nu ar trebui să se mulțumească niciodată cu mediocritatea. Ei trebuie să se străduiască în permanență pentru excelență, indiferent cât de grea ar fi sarcina. Acestia trebuie să fie dedicati slujbei și a tot ceea ce presupune aceasta.
Vor exista în mod natural aspecte ale locului de muncă de care unii sunt mai atrași decât alții, dar este esențială o pasiune generală pentru muncă, o etică solidă a muncii și dorința de a învăța mereu și de a te îmbunătăți. Este ușor să te simți confortabil și să te complaci, să rămâi în spatele curbei și să nu înveți lucruri noi sau să te dezvolti ca pompier.
Într-un domeniu care necesită o bază atât de vastă de cunoștințe și abilități care se schimbă constant, este important să fii pro-activ în educația și formarea ta și să cauți mereu să înveți și să te perfecționezi în moduri legate de locul de muncă. Pompierii care nu sunt dedicați slujbei sau cărora le lipsește pasiunea sau etica muncii rămân repede în urmă și pot deveni un pericol pentru ei și pentru echipajul lor.
6. JUCĂTOR DE ECHIPĂ
Pompierii fac parte din echipă. A fi jucător de echipă și a înțelege conceptul de echipă este de o importanță extremă. Aceasta înseamnă că alții se bazează întotdeauna pe tine pentru a-ți face treaba și a o face eficient. Atunci când cineva nu intelege acest lucru, întreaga echipă suferă și siguranța echipei poate fi periclitată .
De asemenea, obiectivul nu va fi atins în cel mai eficient mod decât dacă întreaga echipă lucrează împreună. La fel ca la o echipă sportivă, atunci când o persoană nu reușește să-și îndeplinească sarcina, întreaga echipă începe să se descompună. Este posibil să nu vă placă întotdeauna sarcina care vi se atribuie, dar este întotdeauna esențială pentru realizarea obiectivului. Coechipierii tăi se bazează mereu pe tine.
Conceptul de echipă se aplică practic oricărui aspect al muncii și al vieții unui pompier. Cei cărora le place să lucreze independent, se izolează, nu înțeleg conceptul de echipă pun in pericol întreaga echipă.
7. APTITUDINEA TEHNICA
Nu trebuie să fii maestru tehnician pentru a fi pompier, dar fiecare pompier trebuie să aibă o aptitudine tehnica de bază. Dacă nu ați folosit o unealta sau nu știți cum este construită propria casă, va trebui să începeți să învățați aceste lucruri. Este importantă o înțelegere de bază a modului în care funcționează dispozitivele tehnice.
Cu cât o abilitate tehnica este mai mare, cu atât poti contribui mai mult. De asemenea, se pretează să fie creativ, să rezolve probleme și să găsească modalități de a atinge obiectivele sau de a atenua problemele și dezastrele. Cei cărora le lipsește o dorință firească de a ști cum funcționează lumea din jurul lor, cum ar fi modul în care mașina lor pornește când întoarce cheia și de ce se mișcă atunci când calci pe acceleratie, nu pot deveni pompieri buni.
Viata nostru necesită utilizarea unei varietăți de scule, atât scule manuale, cât și scule electrice. A fi capabil să folosim aceste instrumente și să înțelegem sarcinile pe care le îndeplinim cu aceste instrumente, precum și să cunoaștem cum funcționează instrumentul în sine este evident important. Pompierii trebuie să se specializeze în multe domenii diferite. Trebuie să înțelegem o mare varietate de concepte și să stăpânim multe abilități dintre care multe necesită aptitudini tehnice.
8. CONȘTIENT DE IMAGINEA PUBLICĂ
În calitate de funcționari publici, trebuie să păstrați întotdeauna o imagine publică bună . Ne place sau nu, suntem judecați după aspectul nostru, precum și pentru comportamentul nostru. Imaginea noastră este primul și uneori singurul lucru pe care trebuie să-l vada oamenii înainte de a-și forma o opinie. Pentru pompieri modul în care arăți, vorbești și te comporti în public, atât în
Imaginea publică este diferită de integritate. Este modul în care apari sau ieși în public, nu conteaza cum ești în viata privata. Este posibil să aveți integritate, dar dacă va afisati neîngrijit, imatur, lipsit de respect, obositor, neorganizat, nepoliticos, arogant etc., acesta se reflectă pe tot ceea ce reprezentați, în același mod negativ. Dacă arăți ca un vagabond, oamenii te vor vedea ca un vagabond. Dacă arăți sau te porți ca un șiret sau te comporti în mod necorespunzător în public, ne afecteaza pe toți.
Din nou, numeroasele generații de pompieri care ne-au precedat au lăsat o lungă moștenire de imagine publică pozitivă de care profităm. Această imagine publică pozitivă este un motiv important pentru care serviciile de pompieri și pompierii sunt atât de respectați. Ca pompier trebuie să continuați moștenirea menținând întotdeauna o imagine publică pozitivă.
9. TOLERANȚĂ
Ca pompier, lucrezi și trăiești cu o varietate de personalități. Orele de munca lungi, combinate cu condițiile de muncă stresante pot crea adesea tensiune în relațiile cu colegii de muncă. Pentru cei care manifestă toleranță, înțelegere și compasiune, aceleași lucruri care creează tensiune pot crea, de asemenea, legături între colegi.
Spre deosebire de alte profesii în care poți scăpa adesea de stresul sau vorbăria unui coleg de serviciu enervant după câteva ore, ca pompier, vei fi obligat să le tratezi, uneori zile întregi. Intoleranța nu este o opțiune. Aceasta duce la furie și ură și acestea sunt emoții care distrug un grup și, în timp, se pot răspândi pentru a distruge organizația în ansamblu. Cu cât organizația este mai mică, cu atât se răspândește mai repede.
Exercitarea toleranței vă va ajuta să vă mențineți sănătatea, să creați un mediu de lucru mai fericit pentru dvs. și pentru toți ceilalți din jurul vostru și de care să beneficieze întreaga organizație. Trebuie să înveți să accepți oamenii pentru ceea ce sunt, fie ca îți place sau nu.
Trebuie să înveți să accepți diferențele tuturor. De asemenea, trebuie să ai pielea groasă și să nu-i lași pe alții să se lipsească de toleranță.
Se numește frăție dintr-un motiv. Nu ajungem să ne alegem frații. Nu ne plac întotdeauna frații sau surorile noastre. Adesea avem certuri aprinse cu ei, dar cu toții trebuie să învățăm să trăim cu frații și surorile noastre și să ne înțelegem cu ei, în ciuda diferențelor noastre.
Făcând acest lucru, devenim să-i iubim și ne-am da viața pentru ei fără să ne gândim de două ori la asta. Iată în ce constă frăția și de ce ne referim unii la alții ca frați și nu prieteni. Vă puteți alege prietenii, nu frații sau surorile.
Toleranța este, de asemenea, esențială atunci când aveți de-a face cu publicul. Vei fi iubit pentru ceea ce faci de unii, dar vei fi urât și de alții din diverse motive. Veți avea de-a face cu oameni din toate categoriile sociale, culturi, rase, medii și toate nivelurile socio-economice.
Va trebui să învățați nu numai cum să vă comportati, ci să si aveți grijă de oamenii care își trăiesc viața și care au ales stiluri de viață cu care s-ar putea să nu fiți de acord. Trebuie să înveți să le tratezi pe toate cu același nivel de respect, curtoazie și profesionalism. Acest lucru necesită toleranță.
10. JERTFA DE SINE
Jertfa de sine înseamnă că ești la fel de preocupat de bunăstarea altora, la fel de mult ca și de propria ta bunăstare. Cei care posedă această trăsătură își oferă timpul voluntar pentru cauze demne. Au o tendință naturală de a-i ajuta pe ceilalți. De asemenea, tind să fie cei pe care îi numim curajoși, deoarece sunt dispuși să își asume riscuri și să facă sacrificii pentru a-i ajuta pe ceilalți.
În calitate de pompier, veți face parte dintr-o organizație al cărei scop principal este de a servi și proteja comunitatea. Veți fi implicat în strângeri de fonduri pentru cauze care nu vă avantajează, veți munci și în afara serviciului și nu o sa fiți întotdeauna rasplatiti pentru asta.
Acesta este motivul pentru care serviciul de pompieri îi caută pe cei care prezintă spirit de voluntariat și pe oamenii care sunt implicați în comunitățile lor pentru că vor să fie, nu pentru că îi avantajează. O modalitate bună de a măsura acest lucru este să vă întrebați dacă serviciul de pompieri a devenit o organizație voluntară, v-ați mai implica și doriți să faceți parte din acesta sau este salariul esențial pentru a vă face treaba? De asemenea, dacă nu v-ați oferit niciodată voluntar pentru nimic în viața dvs., poate doriți să vă reevaluați motivele și dacă aceasta este sau nu cariera potrivită pentru dvs.
Cel mai important, trebuie să vă întrebați acest lucru: „Sunteți dispus să faceți sacrificiul suprem și să vă puneți viața la dispozitie pentru cineva pe care nici măcar nu l-ați întâlnit niciodată sau nici măcar nu vă place?” Ați intra in foc pentru a scoate oamenii, știind că s-ar putea să nu mai ieșiți? Acest tip de sacrificiu de sine este ceea ce se așteaptă de la oricine se numește pompier. Jertfa de sine este o trăsătură rară și unică.
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
VerifiES Security: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte. Consultanta si servicii pentru industria de securitate
Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si cei mai potriviti Furnizori de Securitate.
VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:
Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu | Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica | Management Securitate externalizat | Urmarire, Evaluare si Receptie servicii si Sisteme Securitate.
VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate, strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara, Recrutare si Training
Contacteaza un consultant Verifies pentru a afla mai multe informatii www.verifies.ro