SUN TZU- Evaluarea razboiului

/, Securitate in Romania/SUN TZU- Evaluarea razboiului
 • Razboiul este o problema de o importanta vitala pentru Stat, domeniu al vietii si al mortii, calea care duce spre supravietuire sau spre nimicire.Armele sunt instrumente de rau augur. Razboiul este o problema serioasa; ne temem ca oamenii nu ar trebui sa porneasca la razboi fara reflectia pe care acesta o merita.
 • Evaluati-l deci in functie de cinci factori fundamentali.
 • Primul dintre acesti factori este influenta morala; cel de-al doilea, conditiile atmosferice, al treilea, terenul, al patrulea, comandantul sau autoritatea si al cincilea, doctrina. Ordinea enumerarii de mai sus este perfect clara. Cand se ridica trupe pentru a pedepsi pe cei vinovati, consiliul statului tine seama, mai intai, de bunavointa suveranilor si de increderea popoarelor lor, apoi de oportunitatea anotimpului si in sfarsit, de dificultatile topografice. Dupa o deliberare aprofundata asupra acestor trei punte, un general este desemnat pentru a porni atacul. De indata ce trupele au trecut frontierele, responsabilitatea legii si a comandamentului ii incumba generalului.
 • Prin influenta morala inteleg ceea ce determina armonia dintre popor si conducatorii lui, facandu-i sa-i urmeze in viata si in moarte, fara sa se teama ca-si primejduiesc zilele, cu singura conditie ca oamenii sa fie tratati cu bunatate, dreptate si echitate si sa li se acorde incredere, astfel armata va avea spirit de echipa si toti vor fi fericiti sa-si serveasca sefii.
 • Prin conditii atmosferice inteleg jocul reciproc al fortelor naturii, efectele frigului iernii si ale caldurii verii, si de asemenea, conducerea operatiunilor militare in acord cu anotimpurile.
 • Prin teren, inteleg distantele, usurinta sau dificultatea de a le strabate, largimea sau ingustimea terenului si sansele de viata sau de moarte pe care le ofera. Cand conduci trupe, este primordial sa cunosti dinainte caracteristicile terenului. In functie de distante, se poate pune in aplicare un plan de interventie indirecta sau de actiune directa. Cunoscand gradul mai mult sau mai putin mare de usurinta sau de dificultate cu care poate fi parcurs terenul, este posibil sa evaluezi daca este mai avantajos sa folosesti infanteria sau cavaleria. Stiind unde se ingusteaza si unde se largeste terenul, se va putea calcula marimea efectivelor ce trebuie angajate. Stiind unde trebuie sa se dea batalia, stii in ce moment trebuie sa-ti concentrezi sau sa-ti dispersezi fortele.
 • Prin comandament sau autoritate inteleg calitatile de intelepciune, de dreptate, de omenie, de curaj si de severitate ale generalului. Aceste cinci calitati sunt cele ale generalului. De aceea, in armata este numit „Respectatul”. Daca comandantul este inzestrat cu intelepciune, el este in masura sa-si dea seama de schimbarea situatiei si sa actioneze prompt. Daca este drept, oamenii sai vor sti exact ce recompense si pedepse li se cuvin. Daca este omenos, el isi iubeste semenul, ii impartaseste sentimentele si-i pretuieste munca si osteneala. Daca este curajos, obtine victorii sesizand fara ezitare momentul potrivit. Daca este sever, trupele lui sunt disciplinate, pentru ca ii stiu de frica si se tem de pedeapsa. Daca un general nu este curajos, el va fi incapabil sa-si invinga ezitarile si sa faca proiecte mari
 • Prin doctrina inteleg organizarea, autoritatea, promovarea ofiterilor la rangul cuvenit, siguranta cailor de aprovizionare si grija de a face fata nevoilor esentiale ale armatei.
 • Nu exista general care sa nu fii auzit vorbindu-se de aceste cinci puncte. Cei care le stapanesc inving, cei care nu le stapanesc sunt invinsi.
 • Atunci cand elaborezi un plan de razboi, compara urmatoarele elemente, apreciindu-le cu cea mai mare minutiozitate.
 • Daca imi spuneti cine e suveranul cu cea mai mare inraurire morala, comandantul sef cel mai competent, armata care are de partea sa avantajul conditiilor meteorologice si ale terenului, si in sanul careia regulamentele sunt cel mai riguros respectate si ordinele cel mai bine executate, imi aratati care sunt trupele cele mai puternice. Carute solide, cai rapizi, trupe curajoase, arme ascutite — asa incat aceste trupe sa exulte la duruitul tobei care da semnalul de atac si care se infurie cand aud sunand retragerea. Cel care se gaseste intr-o situatie ca aceasta este puternic.
 • Cine are ofiterii si oamenii cei mai bine pregatiti? Daca ofiterii nu sunt supusi unui antrenament sever, ei vor fi nelinistiti si vor ezita pe campul de lupta; daca generalii nu au o experienta temeinica, ei vor ceda cand se vor gasi in fata inamicului.
 • Si cine atribuie recompensele si pedepsele cu cel mai mare discernamant? Nu trebuie facut exces nici intr-un sens, nici in celalalt.
 • Voi fi in masura sa prevad de partea cui va fi victoria si de partea cui infrangerea.
 • Daca este folosit un general care si-a insusit strategia mea, este sigur ca va invinge. Trebuie pastrat! Daca este folosit un general care refuza sa dea atentie strategiei mele, este sigur ca va fi invins. Trebuie indepartat!
 • Tinand seama de avantajele prezentate de planurile mele, generalul trebuie sa creeze conditii care, sa contribuie la realizarea lor.
 • Intreaga arta a razboiului este bazata pe inselatorie.
 • De aceea, daca esti capabil, simuleaza incapacitatatea, daca esti activ, simuleaza pasivitatea.
 • Daca esti aproape, fa sa se creada ca esti departe, si daca esti departe, fa sa se creada ca esti aproape.
 • Momeste inamicul pentru a-l prinde in capcana; simuleaza dezordinea si loveste.
 • Cand inamicul se concentreaza, pregateste-te sa lupti contra lui; acolo unde este puternic, evita-l.
 • Enerveaza-l si deruteaza-l pe general. Daca generalul este coleric, autoritatea lui poate fi usor zdruncinata. Caracterul sau devine instabil. Daca generalul armatei inamice este incapatanat si se infurie usor, insulta-l si enerveaza-l, asa incat sa devina furios, sa nu mai vada clar si sa atace necugetat, fara nici un plan.
 • Fa sa i se para ca esti in situatie de inferioritate si incurajeaza-l la infumurare.
 • Ataca-l intr-una, hartuieste-l. Cand inamicul se afla in repaus, oboseste-l
 • Daca este unit, dezbinati-l. Intaratati pe suveran impotriva ministrilor sai; indepartati-l de aliati. Faceti sa se nasca intre ei banuieli reciproce, in asa fel incat intre ei sa domneasca neintelegerea. Atunci veti putea complota impotriva lor.
 • Ataca-l acolo unde nu este pregatit; actioneaza cand el nu se asteapta.
 • Acestea sunt, pentru strateg, cheile victoriei. Nu este posibil sa prevezi totul dinainte. Cand va gasiti fata in fata cu inamicul, adaptati-va la schimbarile de situatie si gasiti expediente. Cum ar fi posibil sa prevezi acestea dinainte?
 • Daca estimarile facute inainte de inceperea ostilitatilor lasa sa se intrevada o victorie, inseamna ca si calculele indica o putere superioara celei a inamicului. Daca ele anunta o infrangere, inseamna ca din aceste calcule reiese o putere inferioara. Facand cat mai multe calcule, se poate castiga; daca se fac prea putine, victoria este imposibila. Si cat isi micsoreaza sansele cel care nu calculeaza deloc!

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

2018-02-07T13:23:05+00:00