Aplicatii ale camerelor cu termoviziune by ESS

/, Solutii de Securitate/Aplicatii ale camerelor cu termoviziune by ESS

Proiect ESS: Protectia unui parc fotovoltaic

Camerele cu termoviziune (care se mai numesc si camere cu vedere in infrarosu, sau camere cu termografie in infrarosu)  sunt dispozitive care formeaza o imagine a suprafetelor utilizand radiatia in infrarosu, similar cu modul in care camerele de supraveghere video obisnuite formeaza imagini utilizand lumina vizibila. In timp ce camerele obisnuite opereaza in spectrul luminii vizibile (lungimi de unda cuprinse in intervalul 400..700 nanometri), camerele cu termoviziune folosesc lungimi de unda de ordinul a 14,000 nm (14 µm).

Camerele termice permit in acelasi timp:

–        Functia de detectie antiefractie (detecteaza patrunderea neautorizata atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte);

–        Functia de prevenire a incendiilor (detecteaza cresterea anormala a temperaturii).

Instalata profesional, in locul optim, o camera cu termoviziune asigura clientului siguranta necesara desfasurarii in bune conditii a operatiunilor sale, la un buget accesibil.

Recent, ESS a implementat cu succes, in parteneriat cu beneficiarul sau, un sistem avansat de protectie multirol a unui parc fotovoltaic cu o suprafata de cca 12ha.

Cerinta initiala

S-a referit la conceperea si livrarea unui sistem capabil sa detecteze incendiile de la o distanta cat mai mare, in faza incipienta, avand in vedere riscul de aparitie a incendiilor care pot aparea pe terenurile invecinate (foc de vegetatie uscata s.a.).  Avand in vedere amplasarea la distanta de cel mai apropiat detasament de interventie (pompieri), detectia perimetrala nu ofera suficient timp pentru o interventie eficienta. De asemenea, valoarea mare a echipamentelor din parc si modul specific de montaj (in apropierea solului) le fac deosebit de vulnerabile la incendii.

Beneficiarul a permis exploatarea infrastructurii existente (sistem de securitate functional, shelter, alimentare cu energie electrica, comunicatii). Mesajele de alarma generate se transmit la dispeceratul companiei de paza contractate si/sau la alte structuri de protectie.

Solutia propusa

Dupa evaluarea optiunilor disponibile (analiza video, detectie cu senzori de diferite tipuri etc), Electronic Security Systems (ESS) a propus beneficiarului solutia de detectie si alarmare la foc in camp deschis cu camera duala (senzor termic + video) mobila (PTZ).

Solutia propusa prezinta urmatoarele caracteristici esentiale:

 • Foloseste camere termice intr-un sistem integrat de analiza video si termica
 • Sistemul este special poate detecta focul deschis, dar si supraincalzirea, ceea ce il face ideal pentru parcurile fotovoltaice, indicand si starile de defect ale panourilor;
 • Sistemul este complet programabil utilizand platforma VMS pusa la dispozitie de producator

Solutia tehnica asigura protectia la distante de pana la cca 1000m in jurul camerei, si in plus baleierea suprafetei interioare a parcurilor, pentru detectia incendiilor sau supraincalzirii panourilor.

S-a calculat ca este necesara o camera echipata cu obiectiv cu distanta focala de 25mm, instalata pe un stalp cu inaltime de cca 6m, intr-un punct optim mediu al parcului:

 

 

 

 

 

 

 

Acest mod de instalare permite supravegherea interiorului unui parc si a unei zone de cca 4-500m in jurul perimetrului, intr-un interval de timp de aprox. 10 minute.

 

Imagine furnizata de camera instalata. In dreapta jos, imaginea in termoviziune a zonei

 

 

Imaginea de termoviziune obtinuta

Caracteristici tehnice ale camerei utilizate

 • Senzor termic: Uncooled VOx Microbolometer
 • Rezolutie senzor: 400(H)x300(V)
 • Masurare temperatura: de la -40° la +550° C
 • IP67, gama temperaturi de operare: de la -40° la +60° C
 • Senzor optic: Sony CMOS 1/1.19”, 2MP
 • Zoom optic 30x (distanta focala 6..180mm)
 • Pana la 300 pozitii prestabilite (preset)
 • Auto Pan, 5 Auto Scan, 8 Tour, 5 Pattern
 • Protocol: IPv4/IPv6, HTTP, HTTPS, 802.1x, Qos, FTP, SMTP, UPnP, SNMP, DNS, DDNS, NTP, RTSP, RTP, TCP, UDP, IGMP, ICMP, DHCP, PPPoE, ONVIF

Testele functionale au demonstrat conformitatea cu parametrii proiectati, camera fiind capabila sa detecteze incendii incipiente la distante de minim 1km, iar masurarea temperaturilor panourilor indica starea acestora.

Alarmele logice sunt transformate in alarme fizice (pentru alarmare locala, cu avertizare audio) si in acelasi timp transmise prin e-mail la factorii decizionali. Se verifica imaginile video live si, in cazul nedorit al unui incendiu real, se alerteaza autoritatile si/sau fortele proprii de interventie.

 

Camera montata

Concluzie:

Beneficiarul apreciaza combinatia unica de imagini video si termoviziune, care ii permite sa protejeze o investitie extrem de valoroasa, la o fractiune din costul acesteia.

 

Alte aplicatii uzuale ale camerelor cu termoviziune:

–        Supraveghere/detectie incendiu zone forestiere;

–        Supraveghere pe timp de noapte;

–        Inspectia cladirilor;

–        Diagnosticare probleme constructive;

–        Aplicatii militare;

–        Aplicatii medicale;

–        Aplicatii veterinare;

–        Monitorizarea proceselor industriale;

–        Vedere pe timp de noapte pentru automobile;

–        Testare nedistructiva;

–        Monitorizare centre de date s.a.

 

 

Contactaţi   ELECTRONIC SECURITY SYSTEMS SRL

Terranita Business Center, Str. Gheorghe Titeica nr. 121C, Parter, Sector 2, București

+40 728 331 567 – Viorel Luţă

office@electronicsecurity.ro

viorel.luta@electronicsecurity.ro


Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:  Achizitii servicii de Securitate, Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate Solutii de securitate – optimizare buget de securitateExternalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate

VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta dedicate firmelor de Securitate: strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.

 

2019-06-07T09:04:07+00:00